eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile digestive

Holera


Holera
Holera este o boala transmisibila, caracterizata prin diaree accentuata si printr-o alterare profunda a starii generale.
a) Agentul etiologic, un microb, vibrionul holeric (Vi-brio cholerae).
b) Raspindire geografica

frecnta. Frecnta in unele zone din tarile cu climat cald. Cazuri de import pot aparea insa, asa dupa cum s-a vazut in ultima vreme, in orice tara.
c) Sursa de infectie : omul bolnav sau purtatorul, care elimina germeni prin materii fecale si varsaturi.
d) Modul de transmitere : direct, de la bolnav sau purtatorul de germeni ; indirect, prin apa si alimente contaminate de bolnavi, purtatori sau ctori (musca) sau prin folosirea obiectelor recent contaminate (haine, rufarie. sela etc).
e) Calea de patrundere in organism este digestiva.
f) Durata perioadei de incubatie : citeva ore, pina la 7 zile, cu o medie de 23 zile.
g) Simptomatologie. Boala incepe brusc, cu dureri abdominale si scaune moi. diareice, care pot ajunge pina la un numar de 2050 pe zi. Scaunele par formate din graunte mici, albicioase, dispuse intr-un lichid tulbure (scaune riziforme). Ajungind pina la un volum de aproape 10 litri pe zi, duc spre o deshidratare accentuata, mai ales ca bolnavii prezinta concomitent si varsaturi. In acelasi timp bolnavii se pling de cefalee, crampe musculare si o stare generala profund alterata. Pe linga forme comune (ambulatorii) exista si forme medii si fulgeratoare.

h) Durata perioadei de contagiozitate : aproximativ
pina la 2 saptamini.I) Imunitate

receptivitate. Pe linga o oarecare imunitate naturala, boala lasa o imunitate de 34 ani. Receptivitatea este insa generala.
j) Produse patologice ce se recolteaza in derea diagnosticului etiologic : materii fecale, vomismente.
k) Diagnosticul bolii si examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic. in cazurile izolate diagnosticul este dificil. Totusi semnele clinice si cele epide-miologice ne pot fi de folos. Diagnosticul etiologic rezulta din izolarea germenului din materii fecale, din reactiile de aglutinare cu seruri specifice.
1) Tratamentul. Repaus absolut la pat in conditii de spitalizare, restrictii alimentare si apoi rehidratarea organismului. Ca medicamente se recomanda Tetraciclina, Cloramfenicol, Eritromicina sau Nitrofuran.
m) Masuri de profilaxie si combatere. Depistarea tuturor cazurilor de boala si a purtatorilor.
Izolarea bolnavului si a purtatorului la spital. Dezin-fectia continua si terminala. Controlul de laborator si dezinfectia periodica a surselor de apa. Depistarea purtatorilor de germeni si sterilizarea lor bacteriologica. Sulfamidoprofilaxie.
Sint de asemenea necesare masuri privind prepararea, transportul, depozitarea si distributia in conditii igienice a alimentelor si protectia acestora contra mustelor. Distrugerea ctorului (musca) este obligatorie, ca si colectarea, transportul si depozitarea in conditii igienice a reziduurilor fecaloid-menajere, constructia de closeteIgienice.
Vaccinarea profilactica a populatiei este o masura care se impune, alaturi de carantina speciala in porturi, aeroporturi si puncte sanitare de frontiera. Este obligatorie solicitarea de certificate de vaccinare pentru calatorii care vin din zone contaminate.
Se interzice importul pachetelor de alimente din regiunile contaminate. Sint necesare de asemenea dezinfectia nai sau aeronai pe care s-a depistat un caz de holera, dezinfectia obiectelor (rufaria) bolnavului, supragherea contactilor, depistarea purtatorilor.Alte materiale medicale despre: Bolile digestive

Aceasta boala Lnfectioasa e produsa de o bacterie, vibrionul holeric. Ea se manifesta prin diaree severa, se raspandeste pe calea epidemiilor si se tr [...]
Aceasta boala Lnfectioasa e produsa de o bacterie, vibrionul holeric. Ea se manifesta prin diaree severa, se raspandeste pe calea epidemiilor si se tr [...]
Esie o planta ierboasa comuna, ca o buruiana, inalta de 50-90 cm, cu tulpina bogat ramificata, cu spini galbeni, de 2-3 cm, foarte ascutiti, [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile