eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tulburarile de ritm si blocurile cardiace

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile cardiovasculare » tulburarile de ritm si blocurile cardiace

Stopul cardiac


La sfarsitul vietii inima inceteaza sa bata, deci are loc stopul cardiac. Stopul cardiac poate sa apara insa si ca un accident - la oameni care, altminteri, ar mai avea multi ani de trait. Stopul cardiac poate surveni in urma unor boli de inima, dar si in cadrul altor afectiuni grave, cum ar fi septicemiile, traumatismele produse de unele accidente de circulatie sau cu alte cauze si cate altele. Acest stop cardiac este reversibil daca in timpul producerii sale indepartam cauza. De aceea tratamentul stopului cardiac trebuie sa fie facut cu toata convingerea si extrem de rapid.

Asa cum am mai spus, stopul cardiac poate aparea prin incetarea activitatii electrice a inimii, dar el este prezent si atunci cand inima bate atat de rapid incat nu mai face fata rapiditatii impulsurilor electrice, proces denumitfibrila-fie ventriculara. Trebuie sa atrag atentia ca fibrilatia atriala, despre care am vorbit mai inainte, nu are nici o legatura cu fibrilatia ventriculara: atri-ile pot bate foarte rapid fara urmari prea grave, in timp ce ventriculii aflati in fibrilatie nu mai sunt de folos organismului, iar starea aceasta trebuie indepartata in cateva minute pentru ca inima sa fie salvata. Fie ca stopul cardiac se manifesta prin incetarea activitatii electrice a inimii (asislola) sau printr-o activitate prea rapida a ventriculilor, tratamentul trebuie sa fie foarte rapid, pentru ca daca efectul sau nu apare in urmatoarele 510 minute bolnavul nu mai poate fi salvat.

Fibrilatia atriala nu are nici o legatura cu fibrilatia ventriculara: atrine pot bate foarte rapid fara urmari prea grave, in timp ce ventriculii in fibrilatie nu mai sunt de folos organismului, iar starea aceasta trebuie indepartata in cateva minute pentru ca inima sa fie salvata.
In ce consta acest tratament? Masajul cardiac si respiratia gura la gura sunt esentiale, dar, de cate ori este posibil, medicul trebuie sa aplice un soc electric cu ajutorul unui aparat de defihrilare. Socul electric este la fel de folositor si in cazul fibrilatiei ventriculare, si in cazul lipsei de activitate electrica.


Ce putem face insa pentru a preveni stopul cardiac? Stopul cardiac este un accident major care apare cu ocazia altor boli majore. Iar bolnavul are de facut un singur lucru: sa nu neglijeze nici un fel de boala, pentru ca niciodata nu stim cand ca se poate agrava, ducand la consecinte dintre cele mai grave. Stopul cardiac este o asemenea consecinta.
Medicina actuala, care atinge uneori performante considerate pana si de specialisti stiintifico-fantastice, ofera celor care au scapat de stop cardiac o alternativa spectaculoasa de tratament: imtarea unui dispozitiv capabil sa recunoasca prezenta unui nou stop cardiac si sa genereze un soc electric asemanator celui aplicat de echipa de salvare cu ajutorul defibrilatoarului din dotare, un aparat de dimensiuni mult mai mari.
S-au descris cazuri in care purtatorii acestui dispozitiv, pe care l-am putea numi minidefibrilator, au suferit un stop cardiac in timp ce conduceau masina, au oprit masina pe dreapta si, dupa ce aparatul a generat socul electric, au reusit sa conduca pana la cel mai apropiat spital. Controlul la spital este necesar pentru a evita stopul cardiac si prin tratamente ajutatoare, medicamentoase sau de alta natura, dar, daca ele nu sunt suficiente si se intampla un accident, santinela din defibrilatorul imtat vegheaza si poate sa-l salveze pe cel aflat in pericol. Exista multe directii in care cardiologia ultimilor ani are rezultate incredibile, deja aplicate in cazul fiintelor umane. m face un tur de orizont al acestor directii catre sfarsitul sectiunilor.



Alte materiale medicale despre: tulburarile de ritm si blocurile cardiace




Daca am incerca sa sistematizam modalitatile de tratament al tulburarilor de ritm si de conducere, am observa ca medicina moderna ofera mai [...]
Bolile cardiace care apar de la nastere (fiind denumite de aceea congenitale) sunt numeroase si pot umple un tratat cu mii de pagini. Din fericire, el [...]
Este metoda care a adus contributii deosebit de importante in cunoasterea fiziopatologiei SM si in precizarea diagnosticului, mai ales in vedere [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tulburarile de ritm si blocurile cardiace

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile