eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Transplantul cardiac

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile cardiovasculare » transplantul cardiac

By-passul - pontajul

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

By-passul - pontajul
in cea mai frecventa - si, prin urmare, cea mai importanta - categorie de proceduri intra cele vasculare, de adaugare a unui vas suplimentar la vasele ingustate care nu mai pot iriga organul respectiv. De regula, organul este inima si operatia consta in fixarea unei vene sau a unei artere luate din alta zona a corpului pe de-o parte de artera aorta, putin mai sus de locul in care se nasc arterele inimii, si pe de alta parte de o portiune aflata dincolo de zona ingustata. Se face in felul acesta o punte intre sursa principala de sange si zona care trebuie hranita, o punte peste obstacol, peste zona ingustata. De aceea operatia se numeste pontaj, iar cu un termen anglo-saxon by-pass, ceea ce inseamna suntare, ocolire, trecere dincolo de obstacol.

By-passul sau pontajul aortocoronarian se poate face utilizand fie vase arteriale, ceea ce este natural, fie vene. Cele mai folosite sunt arterele aflate in mod normal in torace si care iriga glanda mamara. Cum irigatia glandei mamare are mai multe surse, aceste artere pot fi desprinse de zona lor naturala de irigare si aduse in portiunea inimii ce necesita irigare, dincolo de zona ingustata. Acest pontaj nu mai necesita prinderea in aorta, deoarece o artera mamara este prinsa in mod natural in fluxul central de sange. Si cum exista doua artere mamare - stanga si dreapta - chirurgul poate face la nevoie doua operatii, una dupa alta, daca exista doua ingustari.

Alte artere sunt luate din zone mai indepartate si prinse in cele doua locuri, dupa tehnica standard. Pot fi luate de la brat - artera radiala - sau de la abdomenul superior - artera gastroepiploica - deoarece atat mana, cat si stomacul si intestinul au mai multe surse de irigare si nu sufera deloc daca li se indeparteaza un segment vascular. Venele folosite cel mai des pentru pontaj sunt cele din membrele inferioare: ele exista in numar mare si deci pot fi luate din locul de origine si duse la inima. Bolnal cu pontaj trebuie sa se supuna unui control periodic pentru a se asigura permeabilitatea acestuia pe mai multi ani de zile, lucru perfect posibil prin-tr-un tratament medicamentos de intretinere.


Galerie de imagini si poze medicale: bypassul


imagine cu bypassulimagine cu bypassul imagini bypassulimagini/poza bypassul


Alte materiale medicale despre: transplantul cardiac

in cea mai frecventa - si, prin urmare, cea mai importanta - categorie de proceduri intra cele vasculare, de adaugare a unui vas suplimentar la vasele [...]
O alta categorie de operatii sunt cele de reparare a supapelor, plastiile. Uneori supapele se pot repara - si exista plastie atat pentru valva mitrala [...]
in sfarsit, exista categoria reparatiilor, extrem de complicate, ale bolilor congenitale. in aceste cazuri se folosesc petice pentru a astupa gaurile [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre transplantul cardiac

  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile