eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile valvelor cardiace

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile cardiovasculare » bolile valvelor cardiace

Boli ale valvelor inimii


intrebare: Ce este o afectiune valvulara?
Raspuns: Pentru a intelege aceasta, trebuie sa va formati o idee despre cum arata valvele si despre cum functioneaza. Valvele, asa cum am afirmat anterior, stau ca niste 'strajeri\" in caile pe care sangele le urmeaza la intrarea si iesirea din inima. Cand valvele sunt sanatoase, in momentul deschiderii, ele permit sangelui sa treaca in directia normala de curgere; cand sunt inchise, acestea previn curgerea in sens opus a sangelui.
Structura particulara a valvelor

ca niste frunze subtiri care se rasfrang, deschizandu-se, pentru a forma o gura ce permite curgerea sangelui; apoi, cand se inchid, ele se lipesc intre ele ca niste buze

actioneaza ca un dig impotriva intoarcerii sangelui (regurgitatie valvulara). Anumite boli pot afecta valvele, de exemplu reumatismul articular acut (RAA) care conduce la endocardita.

Endocardita reprezinta o inflamatie a stratului intern al inimii, care poate afecta valvele. Cand inflamatia se vindeca, valvele raman cu cicatrice si acestea le impiedica sa se inchida etans. Astfel, sangele poate curge prin valvele deformate, atat inainte cat si inapoi (uneori, pana la 50% din sangele pompat sau chiar mai mult, in cazurile foarte grave). Medicii percep aceasta curgere ca pe un suflu.
Cicatrizarea poate duce si ia ingustarea (stenozarea) deschiderii valvelor. Aceasta stare elueaza catre agravare si, de obicei, necesita interventie chirurgicala pentru corectarea sau inlocuirea valvei.

Un alt proces degenerativ suferit de valve este prin ingrosare sau calcificare. Este rba despre o categorie de afectiuni valvulare nereumatismale: sindromul prolapsului de valva (a carui semnificatie o da denumirea), afectarea inimii in cadrul sifilisului, anumite tumori si disfunctiile valvulare induse de medicamente, printre altele.
Muschiul inimii trebuie sa lucreze mai mult pentru a mentine o presiune normala de pompare, in ciuda ingustarilor si scurgerilor, iar aceasta duce la frecvente complicatii grave privind marirea ventriculilor, ingrosarea valvelor, suprasolicitand mecanismul de pompare.
Intrebare: Cum silesc doctorii ca ceea ce am eu este o boala de inima?
Raspuns; Cu ajutorul tehnicilor de investigare obisnuite care merg gradat de la cele neinvazive (stetoscop, fluoroscopie, ecocardiografie), la cele invazive (cate-terism cardiac, angiografie). Majoritatea expertilor sunt, insa, de acord ca cele mai complete informatii privind extinderea afectarii valvulare si toate complicatiile cauzate de aceasta sunt furnizate de cateterismul cardiac si angiografie.
Intrebare: La ce tip de interventie chirurgicala ma pot astepta daca am o afectiune valvulara?
Raspuns: Aceasta depinde de natura si gravitatea
bolii. Exista o tehnica numita comisurotomie in care valvele lipite datorita tesutului cicatriceal, format dupa un puseu de endocardita indusa de
reumatismul articular acut, sunt separate. AceastaInterventie nu trebuie sa se realizeze intotdeauna
ca o interventie pe cord deschis

in timpul careia inima este oprita si fluxul sanguin trece printr-un aparat 'cord-pulmon\"

uneori, ea putand fi realizata in timp ce inima isi continua activitatea. in comisurotemie, un instrument specializat sau chiar degetul chirurgului este folosit pentru a separa valvele cicatrizate si lipite intre ele.

O alta operatie numita anuloplastie este uneori indicata. In acest caz, chirurgul reconstruieste tesutul valvular printr-o tehnica asemanatoare chirurgiei plastice. Din pacate, forma valvelor este prea modificata si ele se lipesc din nou. In acest moment este indicata inlocuirea chirurgicala a valvei.intrebare: Cat de sigura este protezarea valvulara?
Raspuns: In anumite limite este, dar orice operatie are riscurile ei

mai ales cand organul vizat este inima

si chirurgia valvulara isi are partea ei de risc incluzand complicatii privind noile valve si pericolul rejectiei.
Intrebare: Care sunt aceste complicatii?
Raspuns: Valvele introduse in inima dumneaastra pentru inlocuirea celor proprii afectate (mitrala sau aortica) sunt, intr-un fel sau altul, confectionate de mana omului. Unele, numite proteze valvulare, sunt in intregime sintetice, facute din plastic, material textil, metal si alte materiale, modelate dupa forma valvelor. Acestea dureaza (adica sunt eficiente) o anumita perioada de timp. O alternativa este data de valva aortica luata de la porc, sau de valvele facute din alte tesuturi si atasate unui inel sau folosind un grefon din piele, modelat corespunzator.

Exista posibilitatea aparitiei complicatiilor legate de ambele tipuri de valve. Cele din plastic, 'arunca\" uneori cheaguri de sange

ceea ce creeaza trom-boembolie (cheag de sange) ce blocheaza un vas. Tromboembolia poate fi severa, iar cheagurile de sange astfel formate pot aparea in diferite locuri, primejduind viata pacientului. Primitorilor de valve artificiale le sunt adesea prescrise medicamente care incearca sa previna aceasta problema a coagularii.

Alte complicatii includ: dezlipirea inelului de locul unde este atasat in inima, infectia si, in cazul valvelor biologice (confectionate din grefoane de alte tesuturi), deteriorari sau calcificari similare cu ceea ce se intampla valvelor originale, survenite, uneori, dupa zece sau cincisprezece ani de la imt. Frecvent, probleme valvulare apar si in cazul unei inimi care sufera de o boala coronariana, aceasta din urma aducand in plus propriile complicatii pe care le m vedea curand. Unii chirurgi pot realiza interventia de bypass in acelasi timp in care introduc o noua valva (o discutie privind bypassul coronarian si solutiile terapeutice alternative poate fi intalnita mai tarziu, in aceasta sectiune).

Tipul de interventie chirurgicala necesar starii dumneaastra, tipul de valva, daca inlocuirea ei este necesara, necesitatea unei interventii simultane de bypass, riscurile si complicatiile ce pot interveni trebuie, toate, discutate cu chirurgul, inainte de a lua vreo decizie sau a da vreun consimtamant.Intrebare: Exista si alte complicatii?
Raspuns: Da, este rba despre unele complicatii postoperatorii, cum ar fi pericolul aparitiei sau reaparitiei endocarditei. Infectia este o mare amenintare pentru inima careia i s-a imtat o valva si. de aceea, orice alte operatii, cum ar fi extractiile dentare sau altele trebuie sa fie acompaniate de un tratament cu antibiotice.

Anticoagulantele care trebuie luate, probabil pe tot parcursul vietii de catre cei cu proteze valvulare, pun probleme, mai ales la femeile ce urmeaza sa aiba un copil. Aceasta categorie de medicamente poate cauza art sau probleme deosebite in timpul nasterii: femeile aflate la varsta fertila si care necesita o inlocuire a valvelor cardiace r fi sfatuite sa opteze pentru valve biologice, care pot sa nu necesite tratament cu an-ticoagulante. S-a raportat ca valvele mecanice pot fariza aparitia calculilor biliari.

Alte materiale medicale despre: bolile valvelor cardiace

Acest capitol nu face decat sa sintetizeze cele spuse mai inainte, deoarece, cand am vorbit despre alcatuirea anatomica a inimii, fiecare componenta a [...]
Explorarea inimii prin raze X este, ca si electrocardio-grafia, veche de un secol. Roentgen, descoperitorul razelor X (sau Roentgen), a observat ca te [...]
Cea mai ApopularaA boala a valvelor inimii este stenoza mitrala. Popularitatea ei nedorita decurge din faptul ca Romania a fost, si in mare masura e [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile valvelor cardiace

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile