eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile cailor biliare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile cailor biliare

Formarea urinei


Insuficienta renala cronica

Formarea urinei

Mecanismul de formare a urinei cuprinde trei procese fundamentale:

A. Ultrafiltrarea glomerulara - aproximativ 20% din cantitatea de plasma care iriga rinichii trece prin membrana filtranta glomerulara in cavitatea capsulara. M 212e41c embrana filtranta nu se comporta ca o membrana inerta, ci prin proprietatile ei fizico-chimice, permite trecerea selectiva doar a unor constituenti si blocheaza trecerea altora. Ultrafiltratul glomerular sau urina primara are o compozitie electrolitica identica cu cea a plasmei, dar este lipsit de proteine, deci este o plasma deproteinizata= urina primara.

B. Reabsorbtia tubulara se produce la nivelul tubilor uriniferi unde anumiti constituenti sunt reabsorbiti complet (glucoza) sau doar partial (Na+, Cl-, Uree), altii fiind initial reabsorbiti si apoi secretati (K+). Procesul de reabsorbtie este limitat de o capacitate maxima pentru fiecare substanta in parte.

Transportul pasiv se face sub actiunea unor gradiente fizico-chimice si nu necesita consum energetic, nu este limitat de o capacitate maxima si contribuie la resorbtia a trei constituenti principali ai ultrafiltratului: apa, ureea si Clorul (Cl-).

Apa se reabsoarbe in toate segmentele tubului, cu intensitati diferite, pe baza legilor difuziunii si a osmozei, astfel incat din cei 125 ml filtrati glomerular pe minut, in ca ajung numai 1ml/min. In tubul contort, dar mai ales in cel colector, se realizeaza reabsorbtia facultativa a apei si a Na+ sub controlul ADH si al aldosteronului, ajustandu-se eliminarile in functie de starea de hidratare a organismului.

C. Secretia tubulara este procesul invers celui de reabsorbtie de transport al anumitor substante din capilarele peritubulare in lumenul tubului. Are rolul de a elimina substantele straine organismului si substantele prezente obisnuit in sange: K+, acid uric sa, unele numai atunci cand se afla in concentratii mari (creatinina). Se realizeaza activ sau pasiv.Galerie de imagini si poze medicale: ciroza hepatica


imagine cu ciroza hepaticaimagine cu ciroza hepatica imagini ciroza hepaticaimagini/poza ciroza hepatica


Alte materiale medicale despre: Bolile cailor biliare

Cercetari sistematice, intreprinse in ultimele doua decenii, privind natura celulelor implicate in raspunsul imunoalergic au dezvoltat intr-o masura c [...]
Este inflamatia cronica a peretelui veziculei biliare care poate sa urmeze unei colecistite acute sau sa se prezinte cu alura cronica de la inceput. L [...]
NEFRITA INTERSTITIALA ACUTA (NI) Medicamentele sini una dinlrc principalele cauze ale acestui tip de insuficienta renala (IR), caracterizata prin ol [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile cailor biliare

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile