eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Sforaitul


SIMPTOME
a zgomot aspru, discordant, brant al respiratiei in somn, variabil ca frecventa, tonalitate si intensitate.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a locuiti cu o persoana care sforaie si observati ca sforaitul acesteia este foarte tare sau este marcat de intervale in care persoana nu respira deloc. Este posibil ca persoana sa aiba apnee obstructiva in somn, o afectiune respiratorie grava.
a sunteti deseori foarte somnoros si obosit pe timpul zilei. Este posibil sa aveti apnee obstructiva in somn, o afectiune grava ce impiedica aprozionarea adecvata cu oxigen a organismului dumneavoastra in timp ce dormiti.
a adormiti deseori in conditii nepotrite, cum ar fi la birou sau la masa. Este posibil sa aveti apnee obstructiva in somn sau narcolepsie, o boala in care suferinzii adorm in timpul orelor de veghe normale.
Sforaitul nu este de obicei o problema grava. Barbati au o probabilitate cu 50% mai mare de a sforai decat femeile, insa majoritatea oamenilor sforaie ocazional. Sforaitorii cronici tind sa fie supraponderali si de varsta mijlocie.
Uneori, totusi, sforaitul poate indica o afectiune medicala periculoasa. Cea mai grava este apneea obstructiva in somn, in care persoana care sforaie se opreste din respirat, de la cateva secunde pana la doua minute. Acest lucru conduce la scaderea nivelului de oxigen din sange, ceea ce genereaza, in cel mai bun caz, oboseala, iar in cel mai rau caz, moarte subita. Daca banuiti ca aveti aceasta boala, trebuie sa solicitati tratament conventional.

Si alte probleme potential stanjenitoare pot fi indicate de sforaitul regulat, deseori tare, ce se poate incadra in unul dintre urmatoarele doua tipuri: sforaitul moderat (de fiecare data cand persoana doarme, insa care poate fi intermitent sau se instaleaza numai cand persoana doarme pe spate) si sforaitul intens (sforaitul tare in tot timpul somnului, indiferent de pozitie). Din fericire, exista o varietate de remedii ce pot diminua in intensitate sau chiar elimina in intregime sforaitul.

CAUZE
Sforaitul este provocat de bratiile palatului moale (partea moale a plafonului bucal), in timp ce plamanii depun eforturi sa inhaleze oxigen prin caile respiratorii obstruate. In mod tipic, acest lucru se intampla atunci cand muschii ce mentin deschise aceste cai respiratorii capata o laxitate prea mare; orice tulburare sau substanta ce favorizeaza relaxarea musculara - printre care alcoolul, medicamente precum somniferele, medicamentele impotriva racelii sau antihistamini-cele, o perna prea moale sau prea mare, dormitul pe spate, tonusul muscular slabit sau obezitatea, pot avea acest efect. Obstructia poate fi de ase-i- menea provocata de deformarile nazale, cum ar fi a lungimea anormal de mare a palatului moale sau r uvulei sau o deatie de sept. La copii, hipertrofia e vegetatiilor adenoide sau a amigdalelor provoaca deseori sforait. Orice suferinta ce duce la con-e strictia bronhiilor, precum astmul, poate avea ca a rezultat obstructia si sforaitul; fumatul, ce irita caile c respiratorii, poate de asemenea agrava sforaitul.

TRATAMENTIn majoritatea cazurilor sforaitul nu necesita nici un tratament medical; regimul alimentar si renuntarea la fumat si alcool rezolva de obicei problema. Terapiile alternative pot fi de asemenea de ajutor. In cazurile mai grave, totusi, poale fi necesara interventia chirurgicala.
MEDICINA CONVENTIONALA
Daca sforaitul este usor, poate sa nu fie necesar nici un tratament. Daca alergiile sunt cauza, medicul dumneavoastra va prescrie probabil antihis-taminice sau un decongestionant nazal. Sforaitul provocat de deformarile nazale poate necesita o interventie chirurgicala corectoare, pentru dezob-struarea caii respiratorii. Daca se sileste diagnosticul de apnee obstructiva in somn, medicul dumneavoastra va conduce un tratament mai agresiv, din cauza consecintelor potential periculoase ale acestei afectiuni.
MEDICINA ALTERNATIVA
Daca sforaitul dumneavoastra se datoreaza aler-giilor, astmului, bronsitei sau emfizemului, exista mai multe remedii alternative ce va pot ajuta sa va dezobstruati caile respiratorii si sa dormiti mai linistit. Pentru sfaturi prind tratamentul, modulele cu denumirile respective.


PREVENIRE

a Ganditi-va serios sa slabiti: majoritatea persoanelor care sforaie tind sa fie supraponderale si s-a demonstrat ca pierderea grasimii in exces reduce substantial, sau chiar elimina, sforaitul.
a Etati gustarile de la miezul noptii si bauturile alcoolice: consumul de alcool sau mesele abundente inainte de culcare provoaca destinderea muschilor.
a Etati somniferele sau alte sedative: chiar daca va adorm, acestea va relaxeaza si muschii gatului, agravandu-va sforaitul.
a Renuntati la fumat: fumatul provoaca o con-gestionare nazala si a bronhiilor, cauza majora a sforaitului.
a Dormiti pe o parte: chiar daca persoanele cu sforait intens sforaie in orice pozitie, cele cu sforait moderai au tendinta de a sforai numai cand dorm pe spate. Un mod de a eta acest lucru este sa coaseti un buzunar pe spatele pijamalei, in care sa introduceti o minge de tenis, care va face inconforila pozitia pe spate si va va stimula sa va intoarceti pe o parte in timpul somnului.
a Dormiti fara perna: creand o incovoiere la nivelul gatului, pernele pot contribui la obstruarea cailor respiratorii.


Apneea obstructiva in somn

Intre I si 5% din adulti sufera de o dereglare a sforaitului cu care nu este deloc de glumit: apneea obstructiva in somn. Afectiu- j nea, ce loveste in general barbatii (9 din 10 suferinzi semnalati sunt barbati), apare atunci cand respiratia se opreste de cel putin 30 de j ori, timp de 10 sau mai multe secunde la j fiecare incident, pe parcursul a 7 ore de somn. Persoanele cu forme grave de boala pot sa nu respire deloc, timp de pana ia trei sferturi din durata totala a somnului. Rezultatul este nu numai deprivarea de oxigen, ci si hipertensiunea arteriala; in cazurile cele mai grave, afectiunea poate fi fatala. Daca sunteti o persoana care sforaie tare si intens, este posibil sa aveti apnee in somn si trebuie sa luati in considerare inrolarea intr-un program de studiu al somnu- I lui, ce va va supraveghea caracteristicile somnului si va va ajuta sa puneti la punct terapii adecvate in vederea ndecarii.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME Simptomele sindromului premenstrual recidiveaza in cursul aceleiasi faze a ciclului menstrual, de obicei cu 7-10 zile inainte de inceputul m [...]
SIMPTOME a in primele stadii secretie nazala, tuse persistenta si uneori febra de intensitate redusa. a dupa 7-14 zile spasme de tuse severe i [...]
SIMPTOME a dureri abdominale severe si diaree. a crampe sau dureri dupa mese, in special in partea din dreapta jos a abdomenului. a stare [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile