eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Flebita


Flebita
SIMPTOMEIn flebita superficiala:
a un cordon nos rosu, vizibil pe gamba; na este dura, calda si dureroasa la palpare, iar tesutul inconjurator poate deni pruriginos si edematiat.
a o senzatie de zvacnire sau arsura sub suprafata pielii.
a dureri si greutate la lasarea gambei in jos.In flebita profunda:
a simptomele pot lipsi cu totul.


a dureri si edem pe toata lungimea membrului afectat.

a febra, ulceratii cutanate sau edem al gambei ce lasa o adancitura cand este apasat.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a suspectati ca ati Hebita; ati nevoie de un diagnostic si un tratament corect.
a simptomele de flebita superficiala nu dispar in interval de 7-l0 zile; este posibil sa se fi instalat o tulburare mai grava.
a suferiti hemoragii neobisnuite in timp ce luati medicamente anticoagulante; e posibil ca medicul dumneavoastra sa trebuiasca sa va ajusteze doza.
a observati noduli, febra ridicata, dureri sau edem care se extind progresiv in tot membrul. Toate acestea sunt semne de flebita profunda, ce poate fi insotita de o infectie care necesita ingrijiri medicale imediate.
a ati flebita si faceti o infectie asociata (ceea ce se poate intampla dupa o nastere, dupa un traumatism sau o ranire a unei ne sau daca ati o infectie a unei val cardiace). Chiar in cazurile usoare infectia induce un risc de septicemie.
Medicii utilizeaza deseori termenul general de "flebita" (care inseamna inflamatie a unei ne) referindu-se la o afectiune mai specifica, denumita tromboflebila, ce implica formarea de cheaguri de sange (irombi) pe care se grefeaza o inflamatie. Aceste cheaguri provoaca dureri si iritatie si pol bloca total sau partial fluxul sanguin in nele afectate.
Forma cea mai frecnta de flebita, numita flebita superficiala, apare la ne aflate aproape de suprafata pielii, in mod tipic la nilul gambelor. Desi neplacuta, ea este relativ inofensiva, vindecandu-se de obicei in decurs de cateva zile. Flebita profunda, care afecteaza nele interioare ale membrelor inferioare, este mai putin frecnta si mai periculoasa: deoarece nele interioare sunt mai mari, cheagurile de sange au si ele tendinta sa fie mai mari si au mai multe sanse sa se dizloce si sa migreze catre plamani. De asemenea, persoanele cu flebita profunda deseori nu isi dau seama ca o au si astfel nu solicita ingrijiri corespunzatoare.

CAUZE
Persoanele cu varice sunt predispuse la flebita. Orice persoana imobilizata vreme mai indelungata, ca de exemplu dupa o interntie chirurgicala, este de asemenea vulnerabila, deoarece sangele nu curge la fel de repede, iar cheagurile se formeaza cu mai multa usurinta. Varstnicii sunt de asemenea susceptibili, deoarece problemele circulatorii si bolile vasculare ce pot declansa flebita tind sa se agraze cu varsta.
Flebita mai poate apare si ca reactie la o infectie sau un traumatism oarecare. Ea poate surni la locul unei injectii intranoase, in special atunci cand acea localizare a fost folosita pentru injectii repetate. Cercetatorii au identificat mai multi factori de risc. Aproximativ 70% dintre persoanele suferinde de flebita sunt femei. Femeile insarcinate si cele care iau contracepti orale au mai multe sanse de a fi afectate. Persoanele a caror sange are tendinta de a se coagula prea repede au un risc mai crescut. Obezitatea, sedentarismul si fumatul au fost de asemenea asociate cu flebita.


TRATAMENT

Tratamentul depinde de tipul de flebita. Flebita superficiala raspunde de obicei la masuri simple, aplicate la domiciliu. Flebita profunda, totusi, necesita deseori o scurta spitalizare. in orice caz, daca fumati, lasati-va; fumatul agraaza mult toate problemele circulatorii. De asemenea, trecerea de la contraceptile orale la o alta forma de contra-ceptie poate contribui la prenirea unei recidi.


MEDICINA CONVENTIONALA

Daca banuiti ca ati flebita, medicul dumneavoastra poate solicita radiografii pentru confirmarea diagnosticului si pentru determinarea entualei implicari a nelor profunde.
Pentru ameliorarea simptomelor de flebita superficiala, medicul dumneavoastra poate recomanda aspirina pentru a reduce inflamatia. Puteti primi un antibiotic daca medicul dumneavoastra considera ca exista o infectie. Daca va deranjeaza durerile si edemul, folositi ciorapii elastici. Chiar daca ciorapii-pantalon comprima deseori circulatia, ciorapii special prescrisi pentru a realiza o compresiune pot ameliora mult fluxul sanguin; pentru multi suferinzi ei aduc o ameliorare imediata si de durata. si "Ce puteti face acasa". Daca vi se pune diagnosticul de flebita profunda ti fi spitalizat. De rutina, medicii prescriu o saptamana de tratament cu heparina, un anti-coagulant administrat de obicei intranos. Veti sta in repaus la pat cu gambele ridicate si ti fi examinat pentru a rifica prezenta de cheaguri in plamani. De asemenea, medicul dumneavoastra va initia probabil si o cura de 90 de zile cu un alt anticoagulant, warfarina, administrat oral. Warfarina este un medicament puternic, asa incat atentie la efectele secundare despre care va va artiza medicul dumneavoastra.
MEDICINA ALTERNATIVA
Unele terapii alternati pot fi de ajutor in flebita superficiala. Consultati un homeopat sau un practician al medicinei chineze, care va poate recomanda presopunctura, acupunctura sau o combinatie de te chinezesti menite sa reduca inflamatia. Puteti incerca de asemenea sa consumati mai multa vitamina E, ce "subtiaza" in mod natural sangele, si vitamina C; ambele contribuie la mentinerea in buna forma a vaselor sanguine.

CE PUTETI FACE ACASAIn ceea ce priste flebita superficiala, exista mai multe lucruri pe care le puteti face acasa pentru a usura disconfortul si a accelera recuperarea:
a Odihniti-va foarte mult.
a Cand stati in pat, sprijiniti-va gambele astfel incat sa fie pozitionate cu 15-30 cm mai sus decat nilul inimii. Acest lucru stimuleaza drenarea sangelui din gambele dumneavoastra, usurand sarcina nelor afectate de flebita.
a Folositi o perna electrica sau aplicati un obiect cald si umed pe zonele edematiate, pentru ameliorare. Daca pielea din jur este pruriginoasa, incercati o aplicatie de oxid de zinc.

PRECAUTIE!
Este foarte firesc sa masati un muschi dureros pentru a ameliora durerea, insa fiti atent daca ati flebita. Chiar daca riscul este mic, masajul - in special masajul vigu-I ros - poate dizloca un cheag de sange, care poate migra in plamanii dumneavoastra, unde ar putea provoca o embolie pulmonara cu risc vital. Nu va ingrijorati daca uitati si va surprindeti masand o zona dureroasa fara sa va ganditi, insa incercati sa rezistati tentatiei.


RISCUL IN DIFERITE VENE

Flebita poate afecta orice na, insa in mod tipic apare in nele gambelor; seritatea ei depinde de obicei de profunzimea vasului afectat. Flebita superficiala sau inflamatia si formarea de cheaguri intr-o na apropiata de suprafata pielii poate produce edem, roseata si dureri, insa aceasta afectiune este rareori grava. Flebita profunda, care ataca nele mari din interior, este deseori asimptomatica, insa poate aa complicatii fatale.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

A) Gangrena venoasa B) Sindromul posttrombotic C) Embolia pulmonara A) Gangrena venoasa Este consecutiva unei tromboflebite profunde in sta [...]
Inflamatie a venelor, uneori cu formare de cheaguri de sange care nu permit circulatia. Se manifesta sub forma de dureri la palparc, hipertermie c [...]
Tratamentul insuficientei venoase cronice are o importanta deosebita, avand in vedre posibilele complicatii ale bolii, care, daca nu pun in p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile