Lupus eritematos diseminat. Printre semnele de debut al bolii, alaturi de astenie,
slabire in greutate, tahicardie, se inregistreaza si o stare febrila. Dupa Dubois, pe 520 de cazuri,
febra se situeaza pe locul al doilea (dupa artralgii), in proportie de 83%- In raport cu forma evoluti a bolii, febra poate imbraca aspectul pseudoseptic, pina la 40A ; de cele mai multe ori insa este neregidata, capricioasa, dezordonata si cedeaza la corticoterapie. Orice febra moderata, prelungita, de origine necunoscuta, trebuie sa sugereze si L.E.D., mai ales la femei tinere si cind este insotita de artralgii sau alte semne clinice de probabilitate.In periarterita nodoasa (boala Kussmaul-Marier), lipsa febrei este rara. Ea se intilneste in perioada de debut, alaturi de artralgii, crize de astm, dureri in extremitati etc. De cele mai multe ori este o stare subfebrila. in formele acute, cu evolutie gra, febra este constanta, putind fi intermitenta, ondulanta, continua, in platou.In colagenopatia hidralazinica, febra survine dupa un tratament indelungat (in medie dupa 1 an) cu hidralazina si este neregulata, uneori cu lori foarte mari. Colagenopatia constituie un sindrom articular si biologic asemanator poliartritei reumatoide si lupusului (C. G. Di-mitriu).
Febra si sindromul dispar in cite saptamini sau cite luni de la suprimarea medicatiei cu hidralazina. Reluarea aceluiasi tratament este urmata de revenirea starii subfebrile si a celorlalte simptome (articulare, cutanate, viscerale), dupa zile sau saptamini.
Paniculita nodulara febrila sau boala Weber-Christian este de etjologie nedeterminata, evoluind cu puseuri febrile si noduli lipomatosi subcutanati. Febra poate sa urce uneori pina la 40A sau sa se prezinte ca o stare febrila neregulata. Diagnosticul se. bazeaza pe leziunile cutanate nodulare care se fistulizeaza si lasa sa se scurga un lichid uleios, steril, iar la examenul histologic se poate pune in evidenta infiltratia leucocitara cu reactia lipofagica caracteristica. In ultima vreme. Lievre si colab. au atras atentia asupra posibilitatii debutului unui
cancer pancreatic sau a unei pancreatite cu o paniculita nodulara febrila, ceea ce confera acestui sindrom o importanta diagnosUca deosebita.
Purpura trombotica trombocitopenica sau boala Moschcowitz sindrom inrudit cu colagenozele
evolueaza constant cu febra ridicata. Diagnosticul se bazeaza pe purpura cu trombocitopenie,
anemia hemolitica si determinarile viscerale, consecutive microtrombozelor sculare.In sindromul Sjogren, febra este constanta, in tot timpul evolutiei bolii. Pe fondul unei stari subfebrile apar perioade cu ascensiuni termice mari, care caracterizeaza puseurile bolii. Diagnosticul este sugerat de existenta unei poliartrite cu keratoconjunctivita uscata si xe-rostomie (datorita interesarii glandelor salire).