eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratamentul cancerului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul » tratamentul cancerului

Chirurgia

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Chirurgia este foarte eficienta, dar insuficienta ca singura modalitate de tratament la mai mult de trei sferturi din cazuri datorita prezentei inziei celulelor canceroase in tesuturile normale din jurul tumorii si a metastazelor la distanta.In principiu chirurgul trebuie sa scoata tumora cu tot tesutul din jur ce ar putea fi indat de celule canceroase, plus ganglionii din zona care reprezinta cel mai frecvent loc de oprire a celulelor plecate din tumora pe calea selor limfatice. Operatia este intotdeauna urmata de analizarea la microscop a intregului tesut scos de chirurg = examenul histopatologic al piesei operatorii. Aceasta analiza aduce o serie de informatii a caror cunoastere si interpretare permite silirea sanselor de vindecare si a tratamentului ce trebuie aplicat in continuare. in general rezultatul analizei histopatologice a piesei operatorii nu este gata cand bolnavul paraseste spitalul, iar medicul il avertizeaza pe el sau familia lui sa se intoarca dupa rezultat. in practica am constatat ca un numar destul de mare de pacienti se considera vindecati prin operatie si nu mai tin cont de indrumarile primite la externare.
And in vedere marea importanta a elementelor pe care le aduce examenul histopatologic, credem ca este bine sa explicam cate dintre ele. Stim deja cat de important este gradul de diferentiere a celulelor canceroase, deci daca avem de a face cu un cancer cu celule nediferentiate inseamna ca boala este agresi (adica celulele se inmultesc intr-un ritm rapid) si chiar daca tumora a fost mica riscul recidivelor locale (aparitia uneia sau mai multor tumori in zona operata, rezultate din inmultirea celulelor ce se aflau strecurate printre celulele normale) si al metastazelor la distanta (inca invizibile in momentul operatiei) este mare. Microscopul ne mai permite sa vedem daca celulele canceroase au apucat deja sa indeze (si in ce proportie tesuturile din jurul tumorii (atat cat a putut scoate chirurgul din ele); daca in sele de sange sau in cele limfatice din masa de tesut scoasa exista celule canceroase, deci daca a inceput procesul de metastazare la distanta; daca in ganglionii scosi exista sau nu celule canceroase ce au fost oprite la acest nivel ca de un filtru. Analiza ganglionilor scosi este foarte importanta. Un numar mai mare de 4 ganglioni indati (adica cu celule canceroase in interiorul lor) inseamna un prognostic mai sever si reprezinta cel mai important factor care trebuie luat in calcul pentru tratamentele ulterioare (acest lucru inseamna ca celulele canceroase au inceput de mult sa circule prin canalele limfatice, deci au avut timpul necesar de a ajunge si in ganglionii aflati la distanta de locul operat, mai greu de pus in evidenta).
Examenul histopatologic ii ofera medicului si unele elemente ce-i permit sa aprecieze cat de eficienta este capacitatea de aparare a organismului.
Evident ca daca nu exista inzie in tesuturile din jurul tumorii si nici indiciile unei posibile metastazari la distanta, daca ganglionii examinati nu au celule canceroase, daca tumora are un inalt grad de diferentiere (deci are o agresivitate scazuta pentru ca celulele ei se inmultesc incet) iar in interiorul si in jurul tumorii se gasesc do ale eficientei mecanismelor de aparare ale organismului, inseamna ca boala a fost bine localizata si ca interventia chirurgicala a reprezentat actul medical ce poate duce la vindecare fara a se mai recurge post operator la radioterapie si/sau tratament citostatic. Asta nu inseamna ca bolnavul nu trebui sa ramana sub supraveghere medicala - face, la inceput mai des si apoi la interle mai mari, controale medicale pana la sfarsitul vietii.
Actul chirurgical in oncologie are, daca vreti, o duritate aparte. in multe cazuri chirurgul nu-si permite sa tina cont de estetica operatiei sale si este nevoit sa faca niste interventii uneori de-a dreptul mutilante pentru a fi sigur ca scoate tot ce trebuie scos, dandu-i astfel bolnavului o sansa de vindecare in plus sau macar sansa de a trai cat mai mult si mai bine posibil in conditiile date. Sunt situatii cand medicul nu poate spune sigur inainte de operatie cat de intinsa fi aceasta. Desi avertizat ca totul depinde de ce se gasi in timpul operatiei - taind si zand - nimeni nu este incantat sa se trezeasca cu un madular in minus. Nevoia omeneasca de a gasi intotdeauna un tap ispasitor pentru toate relele care ni se intampla ne face adesea, in asemenea situatii, sa privim cu ostilitate chiar spre cel care s-a straduit sa ne salveze viata. Imaginati- cum v-ati simti daca ati sari in apa sa salti o domnisoara de la inec. iar aceasta, odata ajunsa cu bine la mal, v-ar reprosa ca i-ati facut o nataie urata pe mana de care ati tras-o la mal.In multe cazuri, inainte de operatie trebuie facut tratament citostatic si/sau radioterapie (pe zona tumorii si a ganglionilor din jurul ei) pentru a omori celulele canceroase ce au indat tesuturile din jur (radioterapie) sau au scapat la distanta mare de tumora (chimioterapie), dand astfel chirurgului posibilitatea de a taia cu bisturiul intr-un tesut sanatos si de a face o operatie mai putin mutilanta fara a creste insa riscul recidivelor locale.In stadiile ansate, cand avem practic de-a face cu o boala generalizata, indepartarea tumorii de origine nu ar reprezenta decat scoaterea unei mici parti din masa totala de celule canceroase ce au indat organismul, in aceste cazuri se recurge la ajutorul chirurgiei doar cand tumora sau metastazele ei au blocat o cale normala de patrundere in organism a aerului sau hranei sau o cale de eliminare a deseurilor biologice (urina, fecale), pentru a reface aceste trasee fara de care omul nu poate trai sau pentru a intrerupe o hemoragie mare sau o durere violenta. Vom descrie aceste situatii la timpul cuvenit in functie de localizarea bolii. Acum, sa vedem care suni cele mai obisnuite neplaceri cu care se poate confrunta bolnavul in urma operatiei.
Am spus ca. frecvent, inaintea operatiei se face iradiere locoregionala - adica pe tumora, ganglioni si tesuturile din jurul acestora. Iradierea, cum vom vedea la acest submodul, produce modificari in structura tesuturilor care fac uneori ca cicatricea de la operatie sa se inchida mai incet si sa necesite o atentie deosebita pana la vindecare. Chiar si dupa aceea zona trebuie protejata de traumatisme, haine aspre sau frig si trebuie pastrata o igiena locala desarsita. Uneori, operatia indeparteaza o suprafata mare de tesut (piele, muschi) si cand se pun cap la cap marginile taieturii, pentru a se coase, pielea din jur este "intinsa" la maximum (devine ca o haina prea stramta). Stand in tensiune, orice situatie care solicita pielea la o intindere suplimentara este rau venita. Oamenii confunda adesea notiunea de a se hrani bine cu aceea de a se supraalimenta. Multe persoane, mai ales femeile, incep sa se ingrase exagerat dupa operatie. Grasimea ce se "indeasa" sub piele solicita o elasticitate pe care aceasta n-o mai are mai ales daca a fost si iradiata inainte. Acest neajuns poate fi indepartat in mare parte prin mentinerea unei greutati normale si folosirea unor unguente prescrise de medic care incearca sa recupereze, cat de cat, calitatile initiale ale pielii.
Pacientii meteosensibili (a caror stare generala este influentata de modificarile de vreme) acuza frecvent dureri la nivelul operatiei sau in locurile unde au fost tuburile de dren postoperator. Sub forma de arsuri, usturimi, senzatie de apasare sau junghiuri, uneori sunt destul de neplacute si devin o aderata obsesie intretinand teama revenirii bolii. Aparitia si intensitatea lor este adesea legata de schimbarile de vreme si nu rareori coincid cu perioadele in care dor si genunchii, umerii sau coloana (dureri reumatice). Un calmant usor si un medicament antireu-matic rezol problema. Nu apucati sa faceti tot felul de proceduri balneofizioterapeutice fara sa cereti acordul medicului dumneavoastra oncolog si nici nu recurgeti la ventuze, gaz, foi de rza sau mai stiu eu ce leacuri babesti, fara sa intrebati mai intai daca aveti voie sa o faceti. Atentie, din comoditatea de a scuti un drum pana la policlinica puteti face un rau care sa necesite apoi luni de zile de tratament!
Aspectul cicatricii nu depinde numai de operatia in sine ci si de "materialul clientului". La unele persoane pielea se cicatrizeaza frumos, abia zarindu-se dupa un timp o dunga fina pe locul taieturii, la altele cicatricea este groasa, dura si usor dureroasa. Pentru ca bisturiul taie in drumul lui si se si nervi, pe o zona mai mica sau mai mare in jurul operatiei poate ramane uneori o portiune "amortita", pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp.

Pe traiectul operatiei pot aparea, dupa cate saptamani sau chiar luni, mici noduli care "sparg" la piele si incep sa elimine o secretie sanghinolenta (cu sange) iar in cele din urma un fir chirurgical cu nod cu tot. Este un granulom de fir: organismul refuza sa accepte corpul strain reprezentat de firul chirurgical si il izoleaza de restul tesuturilor, il impinge incet la suprafata pana scapa de el. E un lucru fara gravitate dar, ca sa fiti siguri ca-i vorba doar de firul buclucas si nu de altce, cereti si parerea medicului.



Alte materiale medicale despre: tratamentul cancerului

Imunoterapia incearca sa stimuleze mecanismele de aparare ale organismului sau sa le corecteze atunci cand sunt deficitare. Domeniu complicat si inca [...]
Ca si in cazul radioterapiei, tratamentul cu citostatice urmareste distrugerea celulelor canceroase aflate in tumora si in preajma ei dar si a celor p [...]
Va amintiti ca la factorii de risc am vorbit despre actiunea favorizanta a unor hormoni. Asta inseamna ca exista tumori canceroase a caror aparitie, c [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratamentul cancerului

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile