eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Accidentul vascular cerebral

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » accidentul vascular cerebral

Anevrismul leziune vasculara care genereaza avc


Anevrismul leziune vasculara care genereaza avc

Anevrismul leziune vasculara care genereaza AVCEfectuarea studiilor epidemiologice legate de starea de sanatate a populatiei au aratat necesitatea desfasurari unor programe pentru informarea, prevenirea si controlul bolilor cardiovasculare , oncologice , neurologice ,si bolilor infecto - contagioase , boli situate pe primele patru locuri in starea de sanatate a populatiei.

Aceste programe au ca obiectiv factorii de risc , masurile de profilaxie si modul de tratare al bolilor iar scopul final este ridicarea nivelului de sanatate.

In neurochirurgie frecventa cazurilor de anevrism a crescut..Acesta este

o urgenta operatorie - tratamentul chirurgical inlaturind riscul de hemoragie cerebrala.Anevrismele au fost descrise inca de pe vremea egiptenilor, grecilor si romanilor. Numarul cazurilor de anevrism ce pot genera hemoragie arahnoidiana este estimat de 6/100000 locuitori / an din care 10% mor inainte de a ajunge la spital . Raportul femei barbati este de 1 , femeile fiind mai expuse la anevrisme . Media de varsta frecvent intalnita este intre 40 si 60 de ani si ele reprezinta 10% din procesele expansive intracraniene .

Anevrismul cerebral este o dilatatie a unei artere cerebrale care atunci cind este de dimensiuni mici si nu se perforeaza nu cauzeaza probleme. Uneori vasul se poate rupe intr-un punct slabit si creierul este inundat de singe . In functie de forma sunt : saculare (rotunde) sau fuziforme (sunt mai dilatate) .


Imaginea 2 : Anevrism fusiform de-a lungul unei artere si la bifurcatia dintre artere.


Imaginea 3 : Anevrismul sacciform.


Pot fi adevarate si false.Cele adevarate cuprind toate cele trei straturi ale peretelui vascular -sunt congenitale,infectioase,sau din cauza modificarilor vasculare din hipertensiunea arteriala.Un anevrism fals este cauzat de traumatisme si se caracterizeaza prin hernierea tunicii intime a vasului.In functie de marime se clasifica in mici,mari si gigante. Localizarea cea mai frecventa a anevrismelor este pe arterele de la baza creierului poligonul lui Willis .

Simptome : anevrismele mici si nerupte nu dau simptome , ele fiind descoperite accidental prin examinarile unor boli . Pe masura ce cresc in dimensiuni riscul de rupere creste in unele cazuri apar simptome prin compresiunea zonelor vecine. Bolnavul poate avea :

-migrene

-tulburari de vedere

-dureri la nivelul cefei

-sensibilitate la lumina

-pierderea starii de constienta

-daca anevrismul este mare nu este rupt si are simptomatologie se poate face microembolizarea sau clamparea chirurgicala.

Cand un anevrism se rupe pacientul prezinta:

-cefalee puternica

-greturi , varsaturi

-pierderea constientei

redoare de ceafa

-fotofobie.

Sangele rezultat prin ruptura vasului acopera creierul rezultind hemoragia subarahnoidiana sau poate produce hematoame intracerebrale, poate apare hidrocefalia. Pacientii cu anevrism rupt reprezinta o urgenta necesitand interventie chirurgicala pentru drenaj.Ingrijirile medicale pre si postoperatori constau in:

- repaus obligatoriu la pat

-o supraveghere atenta a functiilor vitale

-combaterea HTA

-combaterea edemului cerebral

-tratarea crizelor convulsive

-ingrijiri pentru prevenirea escarelor,complicatiilor pulmonare, a flebitelor.

Prognosticul pacientilor cu anevrism rupt este rezervat cei care supravietuiesc raman cu deficit neurologic si necesita recuperare medicala indelungata.

Pentru realizarea profilaxiei anevrismului trebuie stabilite cauzele declansatoare . Sunt incriminati mai multi factori :

1.Factorii constitutionali

-prezenta bolii in antecendente familiale (persoanele cu cazuri in familie sunt de 2 ori mai expuse riscului de a face anevrism ),

-factori genetici (sindromul Marfan , rinichiul polichistic, deficitul de colagen)

2.Factorii favorizanti

-hipertensiunea arteriala

-fumatul -femeile fumatoare care folosesc contraceptive sunt de doua ori mai expuse .

-varsta

-sexul

-ateroscleroza

-cresterea colesterolului , obezitatea

-bolile infectioase (endocarditele bacteriene, infectiile micotice, infectiile luetice, lupusul eritematos, poliarterita nodoasa)

-traumatisme.

Privitor la factorii constitutionali nu exista modalitati de interventie pentru prevenirea bolii. Cea mai simpla modalitate de prevenire implica actiuni asupra factorilor favorizanti de exemplu :

-interzicerea fumatului ,

-controlul nivelului de colesterol , administrarea medicamentelor ce reduce colesterolul in sange si previne ateroscleroza,diete cu nivel scazut de grasimi de origine animala si nivel scazut de glucide

-mentinerea unei greutati corporale adecvate prin efectuarea de exercitii fizice si diete bogate in fructe si legume

-evitarea traumatismelor cranio - cerebrale prin purtarea castilor de protectie in timpul ciclismului, motociclismului, schiatului, patinajului, purtarea centurilor de siguranta in autovehicule

- administrarea medicatiei pentru pierderi de cunostinta

-tinerea sub control a tensiunii arteriale prin medicatie antihipertensiva

-monitorizarea marimii si ratei de crestere a anevrismelor depisate prin CT .


Concluzie : Dobindirea unor cunostinte despre anevrisme alaturi de masurile de profilaxie poate reduce numarul cazurilor de pacienti cu hemoragie cerebrala , patologie ce necesita o recuperare indelungata si un efort deosebit pentru reintegrarea in societate .Bibliografie :

1.Iacob G., Iacob S., Iana G., :Curs de neurochirurgie ; Editura Universitara Carol Davila , Bucuresti , 2002 .

2.Prof. dr.Dumitru Constatin , Dr.Carmen Sarbu : Urgente neurologice in medicina generala , Editura Tehnica , Bucuresti, 2001.

3.Mircea Goran : Neurochirurgie , Note de curs , Editura Universala Carol Davila ,Bucuresti , 2003 .

4. Tratamentul chirurgical al anevrismului
Galerie de imagini si poze medicale: anevrismul


imagine cu anevrismulimagine cu anevrismul imagini anevrismulimagini/poza anevrismul


Alte materiale medicale despre: accidentul vascular cerebral

ANEVRISMUL DE AORTA Largire anormala a aortei toracice sau abdominale; la nivelul aortei descendente, cel mai adesea secundara necrozei chislicc m [...]
ANEVRISMUL DE AORTA Largire anormala a aortei toracice sau abdominale; la nivelul aortei descendente, cel mai adesea secundara necrozei chislicc m [...]
Pacientii cu anevrism hemoragie subarahnoidian (97) au rate ale fumatului de 2,5 ori mai mari. Fumatul determina o asociere a acestui tip de anevris [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre accidentul vascular cerebral

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile