eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Ulcerul gastroduodenal


Ulcerul gastroduodenal

Ulcerul gastroduodenal

Ulcerul gastroduodenal este o leziune rotunda sau ovalara a mucoasei si submucoasei gastrice sau duodenale profunda si bine delimitata cu tendinta de patrundere catre stratul muscular si chiar seros, insotita de inflamtie si cu timpul, de fibroza cicatriciala.

Ulcerul gastric si ulcerul duodenal sunt boli cronice recidivant 121h73b e, care evolueaza prin episoade acute.

Simptomatologia clinica

Simptomatologia ulcerului gastroduodenal este dominata de durerea abdominala perceputa ca o arsura intensa, ca torsiune, ca rozatura, ca foame dureroasa. Durerea este in cele mai multe cazuri puternica, in alte cazuri poate fi moderata, chiar absenta.

Mica periodicitate: un caracter important al durerii este ritmicitatea durerii in relatie cu alimentatia :

-         

in ulcerul duodenal durerea apare post prandial tardiv, la 90 de minute - 3 ore dupa masa, iradiaza in flancul drept. Cand durerea apare nocturn, in jurul orelor 2-3, are caracter de foame dureroasa, localizata in epigastru si hipocondrul drept. Durerea se atenueaza spontan sau dupa la ingestia de alimente, bicarbonat de sodiu, lapte, sau la simpla ingestie de apa.

-          in ulcerul gastric durerea apare postprandial precoce la 30 de minute - 2 ore dupa mese. In ulcerul gastric durerea este mai putin intensa ca in ulcerul duodenal, are caracter de apasare, presiune, nu cedeaza la ingestia de alimente, bicarbonat sau lapte si iradiaza ades in hipocondrul stang sau regiunea toracica inferioara. Durerea este accentuata de ingestia de alimente.

Marea periodicitate: puseele dureroase dureaza in mod obisnuit 2-4 saptamani dupa care regreseaza. Episoadele acute in numar de 1-2-3 pe an, de regula primavarta si toamna, ceea ce confera durerii caracterul de periodicitate sezoniera Durerea epigastrica care dureaza mult, luni de zile in mod sigur nu este ulcer.

De o mare importanta clinica este schimbarea caracterului durerii ulceroase: durerea continua care nu mai cedeaza nici la medicatie presupune o complicatie ulceroasa :

-          penetratia ulcerului in alt organ vecin,

-          hemoragie digestiva,

-          ulcer calos sa.

-          durerea violenta, socanta, aparuta brusc pe fondul unei evolutii obisnuite poate sugera perforatia ulcerului in marea cavitate peritoneala.

In afara durerii in puseele ulceroase apar si alte manifestari :

-          pirozis-ul : se asociaza durerii, o poate preceda sau chiar inlocui in unele cazuri.

-          greturi si varsaturi : sunt rare in cazurile necomplicate de ulcer gastroduodenal.

-          varsaturile abundente, cu alimente semidigerate indica complicarea ulcerului cu stenoza pilorica

-          constipatia : este mai frecventa in ulcerul duodenal

-          modificari ale apetitului : este crescut in ulcerul duodenal datorita foamei dureroase, in timp ce in ulcerul gastric majoritatea bolnavilor apetitul este scazut: bolnavii fie pierd pofta de mancare, fie le este frica de ingestia de alimente deoarece declanseaza durerile precoce. Aceste modificari ale apetitului explica de ce bolnavii cu ulcer duodenal se ingrasa in timpul puseului in timp ce bolnavii cu ulcer gastric slabesc.

Exista si pacienti cu ulcer gastroduodenal activ, complet asimptomatici! Cercetari recente endoscopice au dovedit ca nu exista o concordanta intre disparitia simptomelor si cicatrizarea ulcerului. Formele asimptomatice pot sa se manifeste clinic printr-o complicatie: hemoragie digestiva, perforatie, stenoza pilorica sa.

Examenul obiectiv clinic ofera date putine. Semnul cel mai frecvent este durerea epigastrica provocata de palpare. In ulcerul duodenal durerea este in dreapta liniei mediane la o treime din bolnavi. In ulcerul gastric durerea este localizata mai frecvent in stanga liniei mediane. Bolnavii cu stenoza pilorica prezinta clapotaj epigastric pe nemancate. Tahicardia, hipotensiunea, paloarea pot indica instalarea unei hemoragii.

Diagnosticul este endoscopic.

. 89, 90 Aspect endoscopic

Ulcer gastric calos Ulcer duodenal
Alte materiale medicale despre: Boli digestive

Ulcerul de decubit sau, cu Aermenul mai folosit in clinica, escara (de la grecescul "eskhara", care s-ar traduce prin crusta pe o rana), "ulcerul de [...]
Aceasta afectiune este foarte frecventa, ea cuprinzand 10% dintre bolnavii cu boli digestive. Formele acute ale ulcerului gastro-duodenal se insotesc [...]
Ulcerul peptic este ulcerul care apare dupa rezectia gastrica si poate fi localizat fie pe gura de anastomoza, in cazul anastomozei gastro-duodenale, [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile