eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Boala menetrier - generalitati


BOALA MENETRIER

 

GENERALITATI

Boala Menetrier este o afectiune gastrica foarte rara, ale carei cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Se caracterizeaza prin hipertrofia masiva a pliurilor mucoasei gastrice (datorita hiperplaziei celulelor mucosecretorii ce alcatuiesc stratul protector de mucus al stomacului).

Datorita aspectului pe care il capata mucoasa in cursul evolutiei bolii, aceasta gastropatie a mai fost numita si gastrita hipertrofica giganta sau gastrita cu pliuri gigante (denumirea generica de boala Menetrier datorandu-se celui ce a descris-o pentru prima data).

Simptomatologia este variata si nespecifica, fiind comuna mai multor afectiuni gastrice: de cele mai multe ori pacientul acuza dureri epigastrice, localizate in jumatatea superioara a abdomenului, acompaniate de fenomene dispeptice: greata, varsaturi, pirozis.

Cazurile mai grave pot fi insotite de hemoragii digestive, exprimate clinic prin aparitia hematemezei (varsatura cu sange digerat ce are aspectul specific de zat de cafea) sau melena (scaun negru, lucios).

Cauzele acestei afectiuni sunt necunoscute, dar numeroase studii coreleaza aparitia ei cu cresterea nivelului factorilor de crestere celulari ai organismului.

In literatura medicala de specialitate exista inca o oarecare confuzie si numeroase pareri contradictorii cu privire la clasificarea afectiunilor caracterizate prin hipertrofia pliurilor gastrice.

Specialistii considera ca termenul de boala Menetrier este folosit exagerat de mult, in vederea descrierii unor gastropatii ce evolueaza cu hipertrofie de pliuri.

De asemenea, boala Menetrier este utilizata si ca sinonim pentru gastrita hipertrofica giganta (GHG). Cu toate acestea, boala Menetrier nu este considerata o forma adevarata de gastrita, deoarece ii lipsesc o serie de caracteristici specifice acestui tip de patologie.

Diagnosticul de boala Menetrier trebuie sa fie unul rezervat strict pacientilor cu hipertrofie benigna de pliuri datorate procesului de hiperplazie de celule mucoase. In cadrul procesului patogenic caracteristic bolii nu se descrie in mod obisnuit o etapa inflamatoare (daca exista, aceasta este minima).

Datorita acestui fapt, boala Menetrier trebuie clasificata mai degraba ca fiind o forma de gastropatie hiperplastica si nu gastrita.

Exista insa si specialisti care considera ca boala Menetrier si gastropatia hipertrofica giganta sunt, de fapt, variante ale aceluiasi proces patologic si trebuie incadrate intr-o categorie comuna.

Pentru diagnosticul bolii raman sugestive elementele descrise la examinarea endoscopica a pacientului: pliuri gigante, cu predominanta pe marea curbura gastrica (fundul si corpul gastric fiind afectate in principal), in timp ce restul stomacului are aspect normal sau cvasi-normal.

Este important de precizat ca boala Menetrier are un risc de 10% de a se transforma malign, ceea ce face ca prognosticul pacientilor cu aceasta afectiune sa fie rezervat.

Din acelasi motiv sunt recomandate investigatii endoscopice repetate la un anumit interval de timp si realizarea biopsiilor gastrice.
Alte materiale medicale despre: Boli digestive

Un studiu recent (101) a demonstrat ca relatia inversa intre istoricul de fomat si aparitia precoce a bolii Alzheimer nu poate fi explicata de [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile