Proces inflamator acut sau cronic al rectului, de etic-iogie nespecifica sau specifica. Procesul inflamator este, de obicei, localizat pe segmentul suprarectal (avind deci de a face cu o recto-colita) sau inflamatia cuprinde regiunea anala (anorectita). Semnele clinice sint dureri rectale, tenesme, scurgeri rectale cleioase purulente sau chiar hemoragice. La examenul endoscopic gasim mucoasa rectala congestionata, edematiata, cu striuri hemoragice pe suprafata ei, de asemenea
ulceratii diseminate, acoperite de secretii purulente.
Tratamentul acestei forme de rectita este consertor : spalaturi rectale cu
ceai de musetel (Romazulan) ; antispastice ;
sedative generale ; lubrefiante neutre ale scaunului (oleu de parafina).
Rectita cronica nespecifica are manifestari clinice mai estompate, predominind scurgerile purulente sau hemoragice.
Rectitele specifice sint declansate de flora microbiana sau parazitii specifici. loul clinic este analog cu cel al rectitelor banale, dar la examenul microscopic si citologic al scaunelor sau la examinarea scurgerilor rectale se poate descoperi agentul blenoragiei, actinomicozei, tuberculozei, sifilisului sau al limfogranuic-matozei.
Tratamentul este, cel putin pentru fazele de inceput, consertor : antibioterapie pe cale generala (dupa antibiograma), spalaturi rectale.
Tratamentul chirurgical nu este incercat decit la cazurile unde procesul de rectita cronica a produs o stenoza rectala ( "stenoza rectala").