eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sistemul muscular

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » sistemul muscular

Calitatile contractiei musculare

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

CALITATILE CONTRACTIEI MUSCULARE


Forta si amplitudinea contractiei sunt cele doua calitati functionale ale contractiei musculare si reprezinta factori intrinseci ai activitatii musculare.Lucrul mec 616c23g anic depinde de celer doua.


1 Forta de contractie

Depinde de numarul fibrelor musculare care intra in compozitia unui muschi. La acelasi volum, numarul fibrelor variaza dupa organizarea interna (modul de asezare a fibrelor fata de tendon). Dispozitia oblica a fibrelor pe tendon permite acumularea unui numar mare de fibre. Exemplu: muschii penati, mai ales cu penatie complexa, sunt muschi de forta (cvadricepsul, solearul).


2 Amplitudinea scurtarii

Este inaltimea la care un muschi, in contractie, poate ridica o greutate. Depinde direct de lungimea fibrelor. Muschii cu fibre lungi, dispuse paralel, produc miscari ample si acceleratii mari; ei sunt muschi de viteza.

Amplitudinea depinde si de starea de intindere a fibrei in momentul contractiei. O fibra intinsa in prealabil se poate scurta cu 30-50% din lungimea ei initiala. In cadrul aceluiasi muschi, se pot combina doua tipuri de fibre: lungi si scurte (muschiul triceps).

Lucrul mecanic (travaliul muscular).

Pentru efectuarea miscarilor muschiul trebuie sa realizeze un lucru mecanic care se calculeaza L= F x A unde F este forta musculara, iar A este amplitudinea miscarii.

Din punct de vedere fizic un muschi efectueaza lucru mecanic doar in contractia izotonica. In contractia izometrica, nerealizand o deplasare a oaselor pe care se fixeaza, muschiul nu efectueaza lucru mecanic. Cu toate aceste, in fiziologie, se admite ca, in toate cazurile muschiul lucreaza si se deosebesc: lucrul mecanic dinamic (prin contractie izotonica) si lucrul mecanic static (prin contractie izometrica).
Alte materiale medicale despre: Sistemul muscular
Aspirina are un efect bun; se pot lua 2 tablete pe zi, dupa mese, daca greutatea este sub 75 kg, sau 3 tablete, daca greutatea este mai mare, timp [...]
MUSCHII TRUNCHIULUI                 Se insera pe scheletul osteo-fibros al trunchiului.  Trunchiul este constituit din: · &nbs [...]
CALITATILE CONTRACTIEI MUSCULARE             Forta si amplitudinea contractiei sunt cele doua calitati functionale ale contractiei musculare [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre sistemul muscular

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile