eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Patologia cervicala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » ANATOMIE » patologia cervicala

Adenopatii laterocervicale


ADENOPATII LATEROCERVICALE


ADENOPATII CERVICALE INFLAMATORII


Limfadenopatia nespecifica apare cu precadere la copin cu varsta sub 10 ani, produsa de frecventele infectii nazofaringiene. La pacientii cu varsta cuprinsa intre 50-70 de ani adenita este de multe ori expresia inflamatiei care insoteste un proces neoplazic. Examenul clinic descopera cresterea in volum si sensibilitate la palpare la nivelul nodurilor limfatice cervicale. Localizarea 111d32b adenopatiei variaza in raport cu sediul focarului infectios: vor fi cercetate cu atentie scalpul, pavilionul auricular, bucofaringele, mucoasa bucala si dantura pentru a descoperi focarul primar. In lipsa tratamentului adecvat sau al unui germen virulent se poate produce abcedarea si fistulizarea nodurilor limfatice inflamate. Diagnosticul diferential se face cu metastazele neoplazice, limfoame Hodgkin sau non-hodgkiniene, adenopatii specifice, SIDA, chistele cervicale. Daca exista un dubiu de diagnostic, pacientul va fi trimis la medicul specialist pentru a preciza natura exacta a adenopatiei cervicale si pentru a institui un tratament adecvat cat mai curand posibil. Tratamentul consta in antibiotice cu spectru larg, iar daca se formeaza un abces acesta va fi drenat chirurgical.

Limfadenopatia specifica

Tuberculoza nodurilor limfatice cervicale. La pacientii cu tuberculoza pot fi afectate oricare din grupurile de noduri limfatice cervicale, dar se constata in special adenopatie jugulara superioara, supraclaviculara sau occipitala. Nodurile limfatice crescute in volum sunt de obicei nedureroase la palpare, dar se pot produce acutizari ale infectiei cu semne celsiene ale tegumentului suprajacent adenopatiei si fistulizare cutanata consecutiva. Pentru stabilirea diagnosticului se vor cauta semnele de tuberculoza de la nivel pulmonar sau al altor organe.

Sifilis. Adenopatie se constata in prezenta sancrului primar de inoculare sau in stadiul secundar al acestei afectiuni.

Alte cauze de adenopatii inflamatorii cervicale specifice sunt: sarcoidoza (insoteste adenopatia mediastinala, afectarea pulmonara, a glandelor lacrimale si salivare), tularemia, toxoplasmoza, boala ghearelor de pisica si boala Lyme (eritem migrator, limfadenopatie, paralizie faciala periferica si uneori meningopoliradiculita produse de o bacterie transmisa prin intepatura de capuse)



Adenopatii cervicale neoplazice sunt reprezentate de boala Hodgkin, limfoame non- Hodgkin si adenopatii metastatice.

Limfoamele Hodgkin. Simptomele constau in oboseala, scadere ponderala, prurit generalizat, transpiratii nocturne, febra. Adenopatia cervicala este prezenta la 70% din pacienti in momentul diagnosticului. Nodurile limfatice sunt ferme, nedureroase, mobile si apar in grupuri. De multe ori se constata durere la nivelul adenopatiei dupa ingestia de alcool. Biopsia stabileste diagnosticul si forma histologica a acestui tip de limfom, iar pentru stadializare sunt necesare atat studii imagistice (ecografie, CT, RMN) cat si punctie medulara. Tratamentul apartine medicului specialist hematolog.

Limfoame non-Hodgkin se produc prin proliferarea limfocitelor de tip B. Adenopatia are sediul de predilectie la nivel cervical in 80% din cazuri, dar localizari extranodale pot fi la nivel rinofaringian, orofaringian sau sinusal. Diagnosticul se stabileste prin extirparea unui nod limfatic si examenul histologic, iar tratamentul este efectuat de medicul specialist hematolog.

Adenopatia neoplazica metastatica. Majoritatea tumorilor maligne ale regiunii cervico-faciale sunt insotite de adenopatie in momentul diagnosticului; in ordine descrescanda, adenopatie se constata mai ales in tumorile maligne ale hipofaringelui, orofaringelui, nazofaringelui, bucofaringelui. Cea mai scazuta incidenta a adenopatiei se remarca in tumorile sinusurilor paranazale. Adenopatiile metastatice sunt de obicei dure, nedureroase, mobile. Examenul clinic va preciza sediul adenopatiei, mobilitatea si dimensiunea, criterii necesare stabilirii stadiului TNM. Tratamentul adenopatiei metastatice se face in acelasi timp cu cel al tumorii primare si poate fi chirurgical (evidarea ganglionara radicala, evidarea ganglionara partiala), radioterapic sau chimioterapic.




Alte materiale medicale despre: Patologia cervicala




TRAUMATISME ALE REGIUNII CERVICALE Trautismele regiunii cervicale sunt provocate in special de accidente rutiere si agresiuni. [...]
ADENOPATII LATEROCERVICALE ADENOPATII CERVICALE INFLAMATORII Limfadenopatia nespecifica apare cu precadere la copin cu varsta sub 10 [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre patologia cervicala

    Alte sectiuni
    Aparatul digestiv
    Anatomia inimii
    Aparatul cardiovascular
    Creierul
    Anatomie ginecologica
    Patologia traheo bronsica
    Patologia esaofagiana
    Patologia cervicala
    Anatomia urechii
    Membrul inferior
    Membrul superior
    Coloana vertebrala
    Sistemul muscular
    Craniul
    Aparatul renal
    Sangele
    Sistemul nervos
    Sistemul osos


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile