eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Membrul inferior

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » membrul inferior

Articulatiile centurii pelvine

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

ARTICULATIILE CENTURII PELVINE


Leaga intre ele cele doua coxale cu sacrul, formand un inel osos numit pelvis, a carui functie principala este aceea de a prelua si transmite greutatea corpului de la scheletul axial la membrul inferior liber

In partea anterioara, simfiza pubiana leaga direct coxalele intre ele, iar posterior, articulatiile sacroiliace realizeaza legatura dintre coloana vert 353e45d ebrala si coxale. Ele sunt articulatii masive si rezistente, relativ rigide, capabile sa suporte solicitari mecanice mari. Suplimentar, ligamente puternice intaresc legatura dintre diferitele componente ale pelvisului, asigurand o mai buna stabilitate fata de oasele vecine.

Cele trei componente osoase care fuzioneaza formand osul coxal, delimiteaza fiecare, prin cate un segment, gaura obturata. Aceasta este acoperita de membrana obturatoare (formatiune fibroasa). Fibrele superioare ale membranei se continua cu ligamentul pubofemural, iar in partea infero-laterala, membrana se insera pe fata pelvina a ramurii ischiadice. Suprafata membranei obturatorii ofera suport, pe fetele opuse, originii celor doi muschi obturatori.

ARTICULATIA LOMBOSACRATA

Reprezinta legatura dintre ultima vertebra lombara si sacrum, elementul posterior al peretelui pelvin.

Ea are structura unei articulatii intervertebrale, baza sacrului fiind reprezentata de de vertebra fixa S1.MIJLOACELE DE UNIRE sunt reprezentate de:

Discul intervertebral

ligamentele longitudinale anterior si posterior, aderente la disc;

ligamentele galbene;

ligamentele interspinoase;

ligamentul supraspinos.

Pe langa aceste mijloace, articulatia mai este asigurata de asa numitele ligamente la distanta, care formeaza grupul ligamentelor vertebropelvine, alcatuit din:

ligamentul iliolombar uneste procesul transvers al vertebrei L3 si L4 cu pelvisul;

ligamentul sacrotuberal uneste cele doua spine iliace posterioare cu tuberozitatea ischiadica si fata mediala a ramurii ischiadice;

ligamentul sacrospinal, pereche, are forma triunghiulara, cu baza pe marginea laterala a coloanei sacrococcigiene, inaintea ligamentului sacrotuberal si varful prins pe spina ischiadica. Cele doua ligamente completeaza legaturile dintre sacru si coxal, impiedicand bascularea sacrului sub actiunea greutatii trunchiului. Prin pozitia lor, transforma incizurile ischiadice in tunele osteofibroase (gaurile ischiadice).


ARTICULATIA SACROILIACA


Este o articulatie sinoviala robusta, formata de suprafetele articulare ale sacrumului si osului iliac, stabilizata de capsula si un sistem ligamentar foarte puternic. Functia de a asigura jonctiunea dintre scheletul axial si centura pelvina necesara transmiterii greutatii trunchiului spre membrul inferior, a impus aceasta structura robusta. Aceasta articulatie se poate osifica, transformandu-se intr-o synostoza, in boala numita spondilita anchilozanta (. 116).

ARTICULATIA SACROILIACA - vedere posterioara

  MIJLOACELE DE UNIRE sunt reprezentate de:

capsula articulara care se insera pe conturul suprafetelor articulare;

ligamentele sacroiliace anterioare leaga fata anterioara a sacrului de partea posterioara a fosei iliace;

ligamentele sacroiliace interosoase reprezinta principalul mijloc de stabilizare al articulatiei, unind tuberozitatea iliaca cu suprafata articulara a sacrului;

ligamentele sacroiliace posterioare sunt reprezentate de fibre care unesc segmentul S3- S4 al sacrului cu spina iliaca postero-superioara.


STABILITATEA ARTICULARA este dependenta de ligamentele articulare completate de ligamentele scarotuberal si sacrospinal si in mai mica masura de suprafetele articulare a caror mobilitate osoasa este redusa.


MISCARILE

Articulatia sacroiliaca - vedere anterioara

 Articulatia sacroiliaca este implicata in realizarea a doua miscari importante ale sacrului: nutatia si contranutatia (bascularea anterioara si posterioara a sacrului). Ele sunt foarte accentuate in timpul nasterii, determinand cresterea diametrelor stramtorii inferioare a bazinului, necesara pentru coborarea fatului. Aceasta mobilitate evidenta apare ca urmare a relaxarii ligamentare, indusa hormonal.

SIMFIZA PUBIANA


TIP DE ARTICULATIE simfiza

SUPRAFETE ARTICULARE: Spre deosebire de centura scapulara, componentele centurii pelvine vin in contact pe linia mediana a corpului si se leaga puternic intre ele prin intermediul simfizei pubiene. Ea se formeaza intre suprafetele ovalare, corespondente, de pe corpul pubisului, acoperite de cartilaj hialin. Ca in orice articulatie cartilaginoasa, exista un disc fibrocartilaginos, numit discul interpubian, care conecteaza suprafetele articulare, iar la adult, prezinta in partea superioara o cavitate capitonata de membrana sinoviala (. 117).

MIJLOACELE DE UNIRE sunt reprezentate de un disc si doua ligamente puternice:

discul pubian

ligamentul pubic superior tract fibros intins intre tuberculii pubieni, de o parte si de cealalta;

ligamentul pubic arcuat care solidarizeaza ramurile pubiene inferioare imediat sub suprafetele simfizare.

In timpul nasterii, ligamentele se relaxeaza permitand trecerea mai usoara a capului fatului pe sub arcul pubian

MISCARILE de marire sau de micsorare a unghiului interpubian

Alte materiale medicale despre: Membrul inferior
ARTICULATIILE CENTURII PELVINE Leaga intre ele cele doua coxale cu sacrul, formand un inel osos numit pelvis, a carui functie pr [...]


Copyright © 2010 - 2022 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre membrul inferior

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile