eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Craniul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » craniul

Craniul visceral - maxilarul, osul zigomatic, lacrimal, nazal, palatin, mandibula

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

CRANIUL VISCERAL

Craniul visceral sau shnocraniul, cunoscut si sub denumirea generala de oasele fetei, este un masiv osos, situat in partea anterioara a craniului si este constituit din 14 oase, dintre care doua – mandibula si vomerul – sunt oase nepereche si mediane. Celelalte sunt oase pereche si asezate simetric de o parte si alta a ului median. Acestea sunt: maxilarul, osul zigomatic, osul lacrimal, cornetul nazal inferior, osul nazal si osul palatin.


MAXILARUL

Maxilarul (ura 8) este cel mai dezvoltat dintre oasele fixe ale fetei. Este un os pereche, asezat in partea centrala a fetei. Forma acestui os este foarte neregulata si este alcatuita din corp si patru apofize.

Corpul maxilarului are forma neregulata si prezinta  patru fete: Fata anterioara sau externa prezinta in dreptul primilor patru dinti niste creste verticale; cea din dreprul craniului este inalta si inapoia varfului ei se afla o gropita, fosa craniana. Deasupra ei, aproape de marginea superioara a corpului, exista un orificiu,orificiul intraorbital, care este capatul extern al canalului cu acelasi nume, prin care trece artera infraorbitala si nervul intraorbital 222d31c . Fata posterioara este situata inapoia apofizei zigomatice. In mijlocul ei se gasesc orificiile canalelor dentare ale unor dinti superiori. Fata superioara sau orbitala se prezinta ca o lama triunghiulara neteda care formeaza o parte din peretele inferior al orbitei. Fata interna sau nazala are la partea inferioara o suprafata de articulare cu osul maxilar opus. Inapoia acesteia porneste apofiza palatina, deasupra careia fata interna a maxilarului formeaza peretele meatului nazal inferior.


Maxilar


Cele patru apofize ale maxilarului sunt:

Apofiza zigomatica se desprinde de pe partea superioara a limitei dintre fetele anterioara si posterioara ale corpului, articulandu-se cu osul zigomatic.

Apofiza frontala sau ascendenta se articuleaza prin varful ei cu osul frontal, iar prin muchia ei anterioara, cu osul nazal. Ea contribuie la formarea peretelui intern al orbitei si a peretelui lateral al cavitatii nazale. Sub muchia anterioara a apofizei frontale, muchia corpului maxilarului formeaza o scobitura, incizura nazala. Pe fata laterala a apofizei frontale se afla o creasta verticala, creasta lacrimala, inapoia careia este un sant vertical, santul lacrimal al frontalului.

Apofiza alveolara reprezinta marginea inferioara a corpului. Ea are opt scobituri numite alveole dentare, in care sunt adapostite radacinile dintilor superiori.

Apofiza palatina se prezinta ca o lama orizontala care, unindu-se cu apofiza palatina opusa, constituie partea anterioara a palatului dur, a carui fata inferioara formeaza plafonul cavitatii bucale(cerul gurii), iar fata superioara formeaza podeaua cavitatii nazale.


OSUL ZIGOMATIC

Osul zigomatic (ura 9) este un os pereche cu forma neregulata, asezat pe partea latero-inferioara a orbitei si formeaza partea laterala superioara a scheletului fetei.Osul zigomatic


El prezinta o fata externa, care corespunde pielii si determina umarul obrazului si o fata posterioara, care corespunde fosei temporale. Marginea anterioara se articuleaza cu apofiza zigomatica a maxilarului. Marginea superioara formeaza o parte din  marginea laterala si inferioara a orbitei. Marginile posterioara si inferioara sunt libere. Coltul postero-inferior se articuleaza cu apofiza zigomatica a temporalului. Coltul postero-superior se prelungeste in sus si inainte formand apofiza frontala, care se articuleaza cu apofiza zigomatica a frontalului. De pe marginea superioara porneste inapoi o lama subtire, apofiza orbitala, care formeaza o parte din peretele inferior al orbitei, din care cauza este considerata ca fata interna a osului zigomatic.


OSUL LACRIMAL

Osul lacrimal (ura 10) este un os pereche, sub forma de lama dreptunghiulara, asezat pe peretele medial al orbitei intre apofiza frontala a maxilarului si lama orbitala a etmoidului. Pe fata sa orbitala se gaseste o creasta verticala, inaintea careia este un sant lacrimal, care se completeaza cu santul lacrimal al apofizei frontale a maxilarului si formeaza canalul nazo-lacrimal, care face legatura intre orbita si cavitatea nazala. Prin fata nazala, el formeaza o parte din peretele meatului mijlociu.


Osul lacrimal


OSUL NAZAL

Osul nazal (ura 11) este un os pereche, asezat la radacina nasului, pornind din incizura nazala a frontalului, paralel cu marginea anterioara a apofizei frontale a maxilarului, cu care se articuleaza. Osul nazal are forma unei lame patrulatere verticale, mai groasa la partea superioara, care se articleaza cu frontalul si mai subtire la partea inferioara, prin care se articuleaza cu cartilagiul nazal. Marginea laterala se articuleaza cu apofiza frontala a maxilarului, iar marginea mediala, cu nazalul, din partea opusa printr-o sutura armonica. Fata externa este convexa, acoperita de piele si formeaza radacina nasului, iar fata interna, este concava, formeaza o parte din peretele lateral superior al fosei nazale.Osul nazalOSUL PALATIN

Osul palatin (ura 12) este un os pereche, asezat inapoia marginii posterioare a apofizei palatine a maxilarului. El este alcatuit din doua lame perpendiculare una pe alta: lama orizontala si lama verticala. Lama orizontala are forma aproximativ patrulatera. Marginea ei laterala se articuleaza cu marginea inferioara a lamei verticale, iar marginea mediala se articuleaza cu lama orizontala opusa si formeaza partea posterioara a palatului dur. Fata ei superioara formeaza o parte din podeaua cavitatii nazale, iar fata inferioara formeaza partea posterioara a boltii cavitatii bucale. Lama verticala are forma patrulatera neregulata si este perpendiculara pe lama orizontala. Ea formeaza o parte din peretele lateral al cavitatii nazale. Pe fata ei interna este o creasta orizontala numita creasta concala, pe care se articuleaza o parte din marginea laterala a cornetului nazal inferior. Marginea superioara prezinta, in partea anterioara, apofiza orbitala, iar la partea posterioara, apofiza sfenoidala.


Osul palatin
VOMERUL

Vomerul (ura 14)  este singurul os nepereche si fix al fetei, asezat in ul median in continuarea lamei perpendiculare a etmoidului, contribuind la formarea peretelui median dintre fosele nazale, septul nazal. El se prezinta ca o lama patrulatera foarte subtire. Cele doua fete laterale formeaza o parte din peretele intern al fosei nazale. Prin marginea sa superioara se articuleaza cu lama perpendiculara a etmoidului, iar prin marginea inferioara, cu marginile interne ale apofizelor palatine ale maxilarelor.


Vomerul


MANDIBULA

Mandibula sau maxilarul inferior (ura 15) este un os nepereche si singurul os mobil din scheletul capului. Se gaseste la partea inferioara a fetei si este formata din corp si doua ramuri. Corpul mandibulei are forma de potcoava, cu convexitatea orientata anterior; extremitatile posterioare se continua cu ramurile mandibulei. El prezinta o fata anterioara si o fata posterioara.


Mandibula
Fata anterioara sau externa are pe linia mediana o creasta putin proeminenta, semifiza mentoniera, care se termina la partea inferioara printr-o proeminenta triunghiulara, cu baza in jos, numita protuberanta mentoniera. Varfurile bazei sunt marcate prin cate un tubercul mentonier. De la tuberculul mentonier porneste, in sus si inapoi, o creasta, linia oblica externa. Deasupra liniei oblice externe, in dreptul premolarilor, se afla un orificiu, orificiul mentonier, care comunica cu canalul mandibular, canal prin care trec vasele pentru dintii inferiori.

Fata posterioara sau interna prezinta pe linia mediana doua ridicaturi mici, care poarta denumirea de apofizele geni sau spinele mentoniere. De la apofizele geni porneste, in fiecare parte, o creasta care merge in sus si inapoi, linia oblica interna sau linia milohioidiana. Sub extremitatea anterioara a liniei milohioidiene exista o scobitura, foseta digastrica, pentru insertia muschiului gastric; deassupra liniei milohioidiene, in dreptul fosetei digastrice,este o scobitura mai mare, foseta sublinguala, in care este adapostita glanda salivara sublinguala. Sub linia oblica interna, spre extremitatea posterioara, exista o alta scobitura, foseta submandibulara, in care e adapostita glanda salivara submandibulara. Sub extremitatea posterioara a liniei oblice se gaseste capatul inferior al santului milohioidian, care se continua de pe ramura pe corp. Marginea superioara a corpului mandibulei se numeste marginea (apofiza) alveolara si poarta 16 alveole dentare pentru dintii inferiori.

Ramurile mandibulei. Fiecare ramura se prezinta ca o lama aproape patrulatera fixata de marginea posterioara a corpului mandibulei, cu directie verticala, putin inclinata dinainte inapoi. Fata externa este rugoasa la partea inferioara si neteda la partea superioara. Pe fata interna, la partea superioara, se afla un orificiu, orificiul mandibular, care reprezinta deschiderea superioara a canalului mandibular prin care trec nervii si vasele dentare. De pe marginea inferioara a orificiului mandibular porneste in jos santul milohioidian, care se termina pe corpul mandibulei, la extremitatea posterioara a liniei oblice interne. Coltul infero-posterior al ramurii este rotunjit si formeaza unghiul mandibulei. Marginea superioara a mandibulei prezinta o scobitura pronuntata, incizura mandibulara, care este marginita, anterior, de apofiza coronoida, iar posterior, de apofiza articulara.

Apofiza coronoida se prezinta ca o lama triunghiulara, cu varful indreptat in sus si inainte, iar baza ei  reprezinta coltul supero-anterior al ramurii mandibulei. Pe apofiza coronoida se insereaza muschiul temporal.

Apofiza articulara sau apofiza condiliana este subtire la baza(gatul mandibulei). Condilul se articuleaza cu cavitatea glenoida a osului temporal.

OSUL HIOID

Osul hioid (ura 16) este un os nepereche, asezat intre mandibula si cartilagiul tiroid. El nu este articulat direct cu celelalte oase,ci se articuleaza prin doua ligamente de apofizele stiloide ale oaselor temporale, iar prin muschi se leaga de faringe, laringe, mandibula stern si omoplat. Are forma literei 'U', cu deschiderea inapoi. Osul hioid este constituit din corp si patru coarne.

Osul hioid


Corpul hioidului are forma de lama patrulatera, curbata transversal. Fata anterioara este convexa si prezinta o creasta in lungul ei care o imparte in doua etaje: superior si inferior. Pe fata anterioara a corpului hioidului se insereaza multi dintre muschii hioidieni. Fata posterioara a osului este concava si neteda; ea priveste spre epiglota.

Coarnele hioidului sunt de doua feluri: coarne mari si coarne mici. Coarnele mari sunt doua proeminente lungi care se articuleaza pe partile laterale ale corpului si se indreapta lateral si inapoi; ele sunt mai groase la baza si mai subtiri spre varf , unde se termina prin cate un tubercul. Pe fata lor superioara se insereaza muschii. Coarnele mici sunt doua proeminente conice mici, care se articuleaza pe partea superioara a extremitatilor corpului si sunt indreptate in sus si lateral. Si pe aceste coarne se insereaza muschii.
Alte materiale medicale despre: Craniul
Evolutia perimetrului cranian in primii ani de viatA¤ este paralelA¤ cu dezvoltarea continutului cutiei craniene (creierul). Din aceastA¤ cauzA¤, urmA [...]
CRANIUL VISCERAL Craniul visceral sau shnocraniul, cunoscut si sub denumirea generala de oasele fetei, este un masiv osos, situat in partea an [...]
Comportarea mecanica a mandibulei 1. Aspecte generale Mandibula este osul nepereche care constituie maxilarul inferior al craniului si s [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre craniul

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile