eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Anatomie ginecologica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » anatomie ginecologica

Anatomia sexuala feminina

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Este un fapt social bine stabilit deja acela ca femeile nu examineaza niciodata indeaproape organele genitale ale altei femei. Dintre femeile care au luat oglinda sa si le examineze pe ale lor (dupa ce s-au asigurat ca usa este inchisa ca nu mai e nimeni acasa) multe au ramas cu sentimentul ca ceva cumva undeva nu este in regula. Izolarea sexuala a femeilor duce la absenta totala a unui cuvant acceptat din punct de vedere social care sa cuprinda tot ceea ce se poate vedea in oglinda.
'Acolo jos' este probabil modul cel mai comun de desemnare a unei zone extinse pe care o recunoastem a fi organele noastre sexuale (ura 2-l).

A. Muntele lui Venus

Muntele lui Venus (pentru prescurtare 'muntele') se situeaza in partea cea mai de sus a zonei genitale.


Culoarea, cantitatea, textura si distribuirea parului depind in mare masura de varsta si de caracteristicile mostenite, putand varia de la foarte putin pana la foarte mult par extinzandu-se fie in sus spre abdomen fie in jos spre coapse. Muntele este o perna de grasime care protejeaza zona de sub osul pubian. Acesta din urma este locul unde oasele pelviene se imbina formand un cartilaj care in timpul sarcinii devine suplu pentru a permite, daca este cazul, separarea oaselor in timpul nasterii. Muntele se desparte apoi in ceea ce se numesc buze exterioare (sau labia majora) care au aceeasi consistenta a pielii si parului ca si muntele.


B. Buzele Interioare

In interiorul buzelor exterioare se afla buzele interioare (sau labia minora). Pielea acestora este foarte diferita ca textura si culoare din cauza relatiei lor cu suprafetele mucoase asa cum sunt buzele gurii sunt diferite de pielea fetei. In stare de neexcitare buzele interioare pot varia la culoare de la roz la roz mai intens, la maron inchis sau la rosu aprins. Uneori buzele interioare sunt roz si crestate, alteori sunt lungi si ondulate. La unele femei ele sunt mai mari decat buzele exterioare putand uneori iesi printre acestea. In timpul excitatiei sexuale buzele interioare, puternic vascularizate, devin congestionate, marindu-si de doua sau trei ori dimensiunea normala. Odata cu aproierea orgasmului ele isi pot modifica dramatic culoarea ajungand pana la carmin sau vinetiu.


C. Extremitatea Clitoridiana


Urmarind buzele mici inspre varf observam ca ele se imbina pentru a forma gluga care protejeaza extremitatea clitorisului. In stare normala aceasta este de obicei ascunsa sub gluga (ura 2-3(a)).
Extremitatea clitorisului are o puternica incarcatura nervoasa, pentru marea majoritate a femeilor ea fiind zona cea mai sensibila a anatomiei sexuale. Unele femei o gasesc atat de sensibila incat stimularea directa poate fi iritanta.

Clitorisul - sectiune transversala

Creasta clitoridiana se simte ca o coarda de cauciuc tare sub suprafata dintre extremitati si munte. Odata cu intensificarea excitarii sexuale, creasta se ingroasa si se scurteaza, iar zona cuprinzand extremitatile, creasta si structurile care le sustin intra in stare de erectie. Ca si la barbati, poate avea loc o modificare dramatica a dimensiunii si formei. (ura 2-3(b)). Unele femei spun ca in cazul unei excitari intense prelungite buzele interioare pot ascunde aproape in intregime extremitatea clitoridiana.

D. Uretera si Vaginul

In josul extemitatii clitoridiene se afla deschiderea spre uretera, iar sub aceasta este deschiderea spre vagin. Uretera unei femei are o lungime de aproximativ 3,8 cm masurata din exterior pana la deschiderea in ca urinara. Aceasta scurta distanta din exterior in interior explica tendinta femeilor catre infectii urinare (cistita).

E. Pata-G

De jur imprejurul ureterei exista un plex de vase sanguine. Intrucat aceste vase sanguine nu poarta nici un nume in cartile de medicina, un grup de femei au numit aceasta zona buretele uretral. In timpul excitarii sexuale vasele de sange se congestioneaza, prin peretele vaginal putand fi simtita o umflatura, denumita 'Pata-G' de catre Grafenberg, unul dintre primii sexologi. Ea poate fi explorata atingand partea superioara a interiorului vaginului (s-a mai spus de asemenea ca Pata-G este situata cu aproximativ 1,25 cm mai adanc fata de lungimea celui mai lung deget al unei femei).
Pata-G poate fi dificil de atins in timpul actului sexual in pozitia fata in fata, cu exceptia acelor barbati al caror penis reuseste sa o preseze prin miscari ale pantecelui. O schimbare a pozitiei poate fi necesara daca femeia doreste o stimulare mai directa a Petei-G. Calea posterioara de intrare este o solutie. Degetele se dovedesc a fi adesea eficiente si directe. Femeiia care se auto-stimuleaza poate alege intre a sta pe vine si a ridica picioarele in aer. Partenerul ei ar putea atinge mai usor aceasta zona daca femeia sta pe burta. In timpul actului sexual, daca femeia este deasupra, ea isi poate alege singura pozitia pentru a ajunge la o astfel de stimulare (ura 2-4 (a) si (b)).

Cand isi tin strans partenerii, unele femei traiesc senzatia unui penis in erectie care le preseaza zona inferioara a abodomenului din imediata apropiere a osului pubian, stimulandu-se cealalta latura a Petei-G.
Cand Pata-G este masata, prima impresie a unei femei este adesea ca trebuie sa urineze. Sexologii considera aceasta faza ca fiind o tranzitie spre excitare sexuala.
Una din elevele mele mi-a spus odata: 'Pe cand lucram intr-o clinica, controlata de femei, vorbea destul de aprins despre virtutiile diafragmei. Uneori cate o femeie ne spunea ca nu-I place diafragma pentru ca se intrepune placerii sexuale acoperind parca ceva. Asta era inainte ca Pata-G sa fie cunoscuta si acum cred ca la aceasta se refereau atunci femeile respective'.
Unele femei considera ca stimularea Petei-G poate opri declansarea orgasmului si din contra, multe altele gasesc ca stimularea acestei zone face parte din intreaga panoplie a stimularii sexuale.


F. Ejacularea Feminina

Un stravechi Maestru Taoist a descoperit ca in punctul cel mai incandescent al orgasmului, femeia raspunde diferit prin ejacularea diferitelor 'ape'. S-a descoperit ca exista trei tipuri de lichide implicate in orgasmul feminin. Lichidul de ungere care apare in timpul excitarii este considerat a fi primul tip, al doilea este reprezentat de lichidele produse in timpul unui orgasm normal, iar cel de-al treilea - niciodata experimentat de multe femei- este secretat de Pata-G, exista femei care ejaculeaza in timpul orgasmului. Aceasta ejaculare care poate fi foarte abundenta, produce un lichid foarte asemanator spermei. In mod clar nu este vorba de urina. Dar multe femei spun ca se simt consternate si jenate, avand impresia ca au urinat. Si cu timpul au invatat sa-si retina aceasta reactie. Acum insa, cand se cunoaste faptul ca si femeile ejaculeaza, cele care au aceasta capacitate se vor simti mult mai usurate si relaxate, putandu-se bucura de aceasta senzatie cu mult mai intensa. Pana acum nu s-a descoperit inca locul de producere sau stocare a acestui lichid.

G. Primul Lichid Lubrificant al Vaginului

In interiorul vaginului peretii sunt suprapusi dar exista spatiu disponibil. Va puteti examina propiul vagin cu ajutorul uni speculum* de plastic, al unui blit si al unei oglinzi. Numeroasele cute xplica extraordinara lui elasticitate. In timpul excitarii sexuale lichidul de ungere se prelinge pe pereti ca si cum ar transpira. In spatele vaginului se afla colul uterin, singura portiune a uterului vizibila in vagin. Colul uterin este rotund si are o gaura sau o fanta in el. Aceasta este deschiderea canalului cervical care merge la uter. Cei mai multi sexologi au cazut de acord asupra faptului ca femeile resimt foarte putina placere in spatele celei de a treia sectiuni exterioare a vaginului. Cu toate acestea, nu putine sunt femeile care ii contrazic spunand ca experimenteaza o placere extraordinara la penetrarea adanca a penisului sau a degetului in spatele vaginului. De aemenea multe femei simt contractiile uterine aducatoare de placere in timpul orgasmului.
Ar putea fi vorba de mucusul secretat de colul uterin. Sursa si rolul acestui mucus vor fi discutate in urmatorul modul al sectiunilor.

H. Muschiul PC si Muschiul CHI

Explorand zona periferica a vaginului la o adancime aproximativ egala cu articulatia degetului, veti putea ajunge la marginile Muschiului Pubococcigian (PC) denumit si Muschiul Dragostei (ura 2-5). Contractia vaginului este de fapt contractia Muschiului PC. Acesta face parte dintr-un grup muscular la care ne vom referi ca Muschi Chi. Muschiul Chi inconjoara anusul, vaginul si uretera, constituind suportul organelor de reproducere (ura 2-6). Acesta este muschiul Fortei Perineului, fiind asociat de catre taoisti multor organe ale corpului, asa cum veti afla in modulul 5.

__________
* Instrument folosit la examinarea zonelor din interiorul corpului (n.t)

Un muschi PC bine exersat este considerat de catre unii sexologi a fi cheia bunei functionari sexuale atat la barbati cat si la femei. Un tonus muscular scazut duce la dificultati sexuale ca si la alte probleme fiziologice cum ar fi incontinenta urinara sau nasterea dificila. De fapt, primul specialist care a relatat asupra impotantei unui bun tonus al muschiului PC s-a ocupat femeile care se pregateau sa nasca. Numele sau, Kegel, continua sa fie asociat cu acest tip de exercitii. Muschiul PC este crucial in practicarea exercitiilor de Kung Fu Ovarian.
Va puteti testa tonusul muschiului PC prin intreruperea fluxului urinar care poate fi realizata exclusiv cu ajutorul acestui muschi. Multe femei au devenit experte in comprimarea lui pentru ca si-au dat seama ca procedand astfel placerea sexuala este mai intensa.

In sectiunea sa intitulata 'Muschiul Dragostei: Ghidul Fiecarei femei pentru Intensificarea Placerii Sexuale', sexologul Bryce Britton include descrieri detaliate asupra manipularii muschiului PC ca si un important program de exercitii pentru mentinerea unei bune conditii sexuale.

I. Buretele Perineal

In interiorul partii din spate a intrarii in vagin exista o alta zona puternic vascularizata denumita buretele perineal (ura 2-7). In timpul excitarii sexuale buretele perineal se ingroasa micsorand astfel zona de intrare in vagin.


J. Perineul

Regiunea perineala include anusul si organele sexuale, dar punctul perineului este situat intre partea din spate a deschiderii vaginale si anus (ura 2-8). Anusul este un orificiu sexual pentru unele femei, in vreme ce pentru altele el este un tabu sexual.

Pentru prevenirea infectiilor vaginale si urinare toate femeile trebuie sa stie ca degetele sau penisul trebuie spalate dupa contactul anal.

CICLU DE RASPUNS SEXUAL

Raspunsurile sexuale ale femeilor au fost descrise de catre Masters si de catre Johnson ca avand patru faze: excitarea, platoul, orgasmul si rezolutia. Aceste faze sunt demarcate prin modificarile fiziologice care au loc in organele sexuale. In faza de excitare se produce o transpirare a vaginului si o ridicare a extinsului ligament care sustine uterul; la randul lui acesta largeste partea din spate a vaginului in faza de platou. In timpul orgasmului se produc nenumarate modificari, inclusiv la unele femei, modificarea culorii pielii de pe spate si de pe piept sau senzatia de mancarime sau de contractie a mainilor si picioarelor. In faza de rezolutie are loc o reintoarcere gradata la starea de repaus (ura 3-l).
Cele mai multe scrieri referitoare la raspunsurile sexuale feminine descriu femeia ca avand nevoie de o lunga perioada de excitarea. Si totusi in cercetarea lui Shere Hite ('Raportul Hite') cele mai multe femei marturisesc ca ating orgasmul dupa cateva minute de la inceperea masturbarii.

Indica oare aceasta lunga perioada de excitare flexibilitatea raspunsurilor sexuale ale femeilor? Sau se datoreaza ea nepriceperii partenerilor sau reticentei femeilor de a-si ghida partenerii in obtinerea placerii sexuale?

A. Orgasmul Clitoridian si Vaginal

Marea majoritate dintre noi ca si cei mai multi sexologi limiteaza definirea clitorisului la extremitatile lui. Vaginul si buzele interioare sunt vazute ca entitati separate si distincte, buzele interioare neavand alt scop decat acela de a proteja descrierile uretrale si vaginale. In ciuda faptul ca Masters si Johnson au descris dramaticele modificari ale buzelor interioare in timpul excitarii sexuale, ei nu le au identificat ca facand parte din organele sexuale feminine.
Timp de peste de jumatate de secol s-a dat o batalie crancena asupra localizarii orgasmului feminin. Freud si multi dintre succesorii lui au sustinut ca orgasmul clitoridian este experimentat de fete, dar daca femeile adulte transfera vaginului raspunsul lor sexual. Din studiile lor Masters si Johnson ajung la concluzia ca toate orgasmele au origine clitoridiana.
Preocupate de efectele sexului asupra psihicului femeilor, feministele au cautat sa afle cat mai mult atat din literatura medicala cat si din propia lor experienta sexuala impartasita in grupuri de intrajutorare. Pana la urma s-a concluzionat ca femeile au un organ sexual unificat dar ca toate partile lui componente reactioneaza in timpul actului sexual indiferent de partea care este stimulata.
Daca luam in consideratie ansamblul aspectelor acestui organ sexual putem vedea tesutul erectil al buzelor mici, extremitatii si crestei clitoridiene ca si al buretelui perineal si uretral. Ne putem da seama astfel ca femeile par sa aiba aproape tot atat de mult tesut erectil ca si barbatii. Aceasta similitudine de structura sugereaza si o similitudine a functiei si mai mult decat atat, o posibila similitudine a impulsurilor si raspunsurilor sexuale la barbati si femei. Cat de mult se conjuga insa aceasta cu felul in care suntem construiti si cat de mult cu socializarea noastra?

B. Diminuarea Energiei Sexuale

Cei mai multi barbati sunt constienti de diminuarea energiei simtita ca rezultat al ejacularii. Mare parte dintre femei sunt de asemenea constientiente de acest lucru. Taoistii au observat ca in timp ce la barbati pierderea de enenrgie se produce prin ejaculare, la femei ea se produce prin ciclu menstrual. Desi multe femei nu resimt aceasta pierdere energetica, cu siguranta cele ale caror cicluri sunt precedate de o saptamana sau doua de intarirea sanilor, de retinere a apei sau de congestionare pelviana, sau sunt insotite de crampe puternice, sangerare bogata, dureri de spate, greata, diaree ori aparitia herpesului, vor realiza efectul drenant al acesto functii ciclice.

C. Kung Fu Ovarian

Exercitiile de Kung Fu Ovarian se practica in doua etape:
Prima, respiratia Ovariana, restabileste energia biologica indreptata spre formarea ovulelor, a consolidarii uterine, a mucusului cervical ca si a hormonilor produsi in ovare, suprarenala si hipofiza.
Cea de-a doua etapa, Ridicare (si Coborarea) Orgasmica, implica transformarea energiei sexuale prin transmiterea ei inapoi in corp si nu prin descarcarea ei in Univers.
Ambele exrcitii implica aducerea de energie la organele sexuale si de reproducere de-a lungul coloanei vertebrale spre creier. Odata ce creierul este invadat de energie, acesta va cobora la inima dupa care va fi inmagazinata in ombilic. Primul exercitiu ajuta la reducerea pierderii energetice prin menstruatie, femeile putand astfel scurta aceasta perioada si elimina o parte din problemele legate de ea. Al doilea exercitiu conserva energia biologica pierduta prin orgasm, prelungeste si intareste orgasmul pe care il transfera organelor si unui centru energetic superior unde se atinge o stare superioara de constientizare. El aduce de asemenea o intensificare a placerii (ura 3-2).

In procesul de invatare a acestor exercitii femeia trebuie sa intre intr-un contact mai intim cu ciclul ei menstrual, sa invete sa faca deosebiri mai subtile ale miscarilor musculare si fluxului energetic pentru a reusi sa-si sporeasca, adanceasca si extinde placerea sexuala.ORBITA MICROCOSMICA

'Respingeti toate ideile preconcepute despre sex; practicati exercitii speciale. A fi capabili sa faceti dragoste si sa nu secretati este secretul reintoarcerii spermei. Calea fortei vitale este deci sporirea cantitatii de sperma' - iata sfatul unei femei dat cu atata sinceritate Imparatului Galben, sec. II i.e.n.
Secole de-a randul Imparatii chinezi chemau la curtea lor diversi intelepti, in special taoisti, pentru ale cere sfaturi in legatura cu viata lor sexuala. Legenda spune ca inainte de a accepta sfatul vreunui intelept, Imparatul ii cerea acestuia o dovada a controlului sau sexual. Si facea aceasta oferindu-I un pahar plin cu vin in care ii cerea sa-si introduca penisul. Daca era intr-adevar un Maestru, el trebuia sa absoarba vinul in penis pentru ca apoi sa-l readuca in pahar. Aceasta era considerata a fi dovada absoluta ca respectivul intelept era de asemenea capabil sa absoarba lichidele sexuale ale femeii, esenta ei Yin, prin aceasta cunoscand secretele nemuririi.
Astazi femeile au posibilitatea sa invete secretele Nemuritorilor taoisti, sa-si controleze propia sexualitate si sa porneasca intr-o calatorie cu un partener, calatorie care ii va imbogati pe amandoi. Cand vor ajunge sa stapaneasca aceste tehnici de retinere a fortei lor sexuale pe care si-o vor impartasi reciproc, ei vor capata o alta perceptie asupra lor insisi cat si unul asupra celuilalt.

 


Alte materiale medicale despre: Anatomie ginecologica

Perioada de viatA¤ intrauterinA¤ este perioada parcursA¤ din momen-tul fecundA¤rii ovulului pA¤nA¤ in momentul nasterii. Durata perioadei intrauterine [...]
intelegerea vietii extrauterine in care se produce devenirea omului - onto-geneza sa - necesita cunoasterea problemelor vietii intrauterine, pe care a [...]
Vaginul este un spatiu virtual, format din pereti musculari distensi-bili. Continutul rectului, care coboara in spatele peretelui posterior al vaginul [...]

Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre anatomie ginecologica

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile