eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Anatomia urechii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » anatomia urechii

Presbiacuzia

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

PRESBIACUZIA


Presbiacuzia este surditatea dobandita prin inaintarea in varsta. Cauzele ei sunt multiple, pe primul loc se pare ca ar fi sumarea zgomotelor pe care urechea le sufera un numar mare de ani, dar se adauga ateroscleroza, toxicele, stresul etc.. Leziunile principale se intalnesc la nivelul 151i81b urechii interne (pierderea celulelor auditive din organul lui Corti), dar exista modificari degenerative la toate structurile analizorului.

Debutul clinic apare in mod obisnui in jurul varstei de 65 de ani. Pacientul spune ca nu mai intelege bine cuvintele, mai ales atunci cand vorbesc concomitent mai multe persoane sau vorbesc prea repede. Vocile grave le distinge mai usor, mai dificil este cu vocile copiilor si ale femeilor. Muzica o aude convenabil, dar la teatru nu mai merge pentru ca nu mai intelege ce spun actorii. Nu mai aude soneria sau telefonul. Vecinii si familia ii reproseaza ca asculta radioul sau televizorul la intensitati deranjante. Unii bolnavi acuza tulburari permanente de echilibru, care ii determina sa recurga la baston (semne ale suferintei aparatului vestibular). Examenul obiectiv nu deceleaza nimic, audiograma arata o hipoacuzie neurosenzoriala bilaterala egala, cu o curba in panta, pierderea pricipala fiind pe frecventele acute. Odata cu trecerea anilor, curba audiometrica se inrautateste. Daca surditatea survine inainte de 65 de ani, vorbim de 'presbiacuzie accelerata'.
Tratamentul presbiacuziei este in general deceptionant, pentru ca recuperarea nu este posibila. Prevenirea se poate face prin igiena urechii: evitarea mediului zgomotos, a alimentelor care cresc colesterolemia. Pacientului ii vom recomanda o dieta corespuzatoare varstei, vitamine, neurotrope (piracetam), vasodilatatoare. Pentru a creste procentul de cuvinte intelese (de discriminare), persoanei cu presbiacuzie trebuie sa-i vorbim din fata, mai rar si sa repetam cu rabdare cuvintele pe care nu le-a inteles. Solutia optima ramane protezarea auditiva, care trebuie prescrisa cat mai curand, cand varstnicul are inca posibilitatea de a se adapta la proteza si are inca abilitatea de a o aplica la ureche, de a-i schimba bateria si a o regla dupa dorinta. La varste foarte inaintate (peste 80 de ani), acceptarea protezei este dificila.
Alte materiale medicale despre: Anatomia urechii

AFECTIUNI INFLAMATORII SI PARAZITARE                                                            ALE URECHII EXTERNE In acest modul sunt gr [...]
SINDROAMELE OTOLOGICE 1 HIPOACUZIA Hipoacuzia sau surditatea inseamna scaderea acuitatii auditive. Pierderea totala a auzului poart [...]
PROTEZAREA AUDITIVA Protezarea auditiva este o metoda de ameliorare a auzului bolnavului prin utilizarea unui aparat electronic denumit prote [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre anatomia urechii

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile