eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Anatomia urechii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » anatomia urechii

Afectiuni inflamatorii si parazitare ale urechii externe: furunculul, otita, eczema, otomicoza

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

AFECTIUNI INFLAMATORII SI PARAZITARE

ALE URECHII EXTERNE


In acest modul sunt grupate cateva afectiuni frecvente, care au un diagnostic facil si un tratament adesea la indemana medicului de familie.


1 FURUNCULUL CONDUCTULUI AUDITIV EXTERN


Furunculul conductului auditiv extern este o inflamatie stafilococica necrotica a foliculului pilosebaceu (in cazul conductului, pilo-ceruminos). El se formeaza numai in jumatatea extern 646j95g a a conductului, ca o proeminenta rosie care dupa trei zile se albeste la varf, locul unde pielea se necrozeaza si pe unde se va elimina continutul necrotic (burbionul). Furunculul conductului apare cu predilectie la cei care se scarpina in conduct. Simptomele sunt dominate de otalgie, care poate fi atroce. Arareori volumul tumefactiei este obstruant pentru conduct si produce hipoacuzie. Examenul obiectiv pune in evidenta tumefactia cu caractere inflamatorii si uneori o adenopatie satelita pre, retro sau subauriculara. Tratamentul consta in aplicatii de unguent cu antibiotice antistafilococice (eritromicina, gentamicina), antalgice. Antibioterapia pe cale generala este justificata numai daca bolnavul are febra sau adenopatie. Cand este colectat, deschiderea cu varful unui bisturiu, cu sau fara anestezie (generala), aduce vindecarea bolii. Daca recidiveaza, este necesar controlul glicemiei (este mai frecvent la diabetici) sau administrarea unui vaccin antistafilococic.
2 OTITA EXTERNA DIFUZA

Otita externa difuza este o inflamatie difuza a tegumentului conductului auditiv extern. Germenii care o provoaca sunt stafilococul si bacilul piocianic. Aparitia otitei externe difuze este favorizata de umezeala, apare cel mai des vara dupa baie in piscina, mare sau rau. Pacientul se ge de dureri otice si de o scurgere purulenta. La examenul obiectiv se vede un tegument tumefiat, congestionat, acoperit de secretii purulente galbene (sau verzui in caz de infectie cu piocianic). Netratata, aceasta otita poate provoca stenoza cicatriceala a conductului sau poate determina osteita grava. Tratamentul se rezuma la instilarea in conduct a unei solutii care sa contina un antibiotic la care flora sa fie sensibila: gentamicina, ciprofloxacina, eventual in asociatie cu cortizon. Nu este permisa utilizarea gentamicinei in cazul in care nu suntem siguri de integritatea membranei timpanice, deoarece patrunderea ei in urechea medie produce ototoxicitate. Durata tratamentului este de 5 – 7 zile.
3 ECZEMA AURICULARA


Eczema auriculara are etiopatogenie alergica. Forma acuta este dominata de prurit intens, de scurgere seroasa, iar obiectiv se constata un tegument inflamat si  cu ulceratii superficiale zemuinde. Eczema cronica este mai frecventa, se manifesta cu prurit enervant si cu tegument uscat, subtiat si descuamant. Tratamentul celei acute se face de specialistul dermatolog, pentru cele cronice se pot prescrie unguente cu cortizon, dar daca recidiveaza se indruma tot la dermatolog.


4 OTOMICOZA

Otomicoza este o inflamatie de etiologie micotica a tegumentului conductului. Cel mai frecvent se intalnesc tulpini de Aspergillus. Umezeala favorizeaza aparitia bolii. Clinic, bolnavul acuza jena sau durere otica, scurgeri purulente, hipoacuzie. Obiectiv se constata un conduct plin de puroi cremos care are la mijloc o parte mai consistenta cu aspect de 'carton inmuiat'. Dupa aspirarea puroiului, tegumentul apare inflamat. Tratamentul se face prin instilatii cu medicamente antifungice (clotrimazol sau altele din grupa sa), care trebuie continuate trei saptamani, pentru a evita o recidiva.


5 PERICONDRITA PAVILIONULUI AURICULAR

Pericondrita pavilionului auricular este o infectiede origine piocianica a cartilajului si a pericondrului urechii externe. Infectia se produce in urma unei plagi (accidentale sau chirurgicale) sau ca o infectare a unui othematom. Bacilul piocianic are o condrofilie marcata pentru pavilionul urechii. Pacientul se ge de dureri si de o scurgere purulenta, iar obiectiv se observa tumefierea partiala sau totala a pavilionului, edem si congestie a tegumentului si existenta uneia sau a mai multor fistule dupa cateva zile de evolutie. Puroiul care se scurge din fistule capata, dupa 24 de ore, o culoare verzuie datorita piocianinei. Evolutia spontana este de liza a cartilajului pana la distrugerea sa completa, cu defecte estetice majore.Tratamentul pericondritei este chirurgical si consta in incizii largi urmate de chiuretarea cartilajului si pericondrului infectat, eventual spalaturi cu solutie de gentamicina. Tratamentul cu antibiotice pe cale generala nu este eficient, deoarece cartilajul nu este vascularizat, se hraneste prin imbibitie si nu poate ajunge in focarul infectios o cantitate de antibiotic care sa fie eficienta (sa realizeze concentratia minima inhibitorie).
Alte materiale medicale despre: Anatomia urechii

Prostata se gaseste sub vezica urinara, la nivelul de unde pleaca uretra, prin care se elimina urina. La barbatii in varsta, se produce o c [...]
Unguentul se prepara din 1/2 kg de varza taiata marunt, 2 linguri de tarate de grau, care se fierb intr-un litru de vin alb de casa. Dupa fierbere, se [...]
arbore de chinina, cimisir, fierea-pamantului, floarea-soarelui, foaie-grasa, ghintura, roua-cerului, veronica. [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre anatomia urechii

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile