eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile infectioase

Sfaturi pentru cei care calatoresc

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire
Cei care calatoresc intr-o tara tropicala sau intr-o tara unde conditiile de igiena sunt precare trebuie sa respecte anumite masuri de profilaxie pentru a nu contracta o serie de boli infectioase al caror risc este cunoscut.
Masurile de profilaxie inseamna ca inainte de toate sa rificam daca vaccinarile obligatorii din tara de origine sunt efectuate la zi si sa ni le facem pe cele care sunt obligatorii sau recomandate cu fermitate in tara de destinatie. Cu mult inainte de plecare trebuie sa ne gandim la toate acestea. Cand ajungem acolo, profilaxia se bazeaza pe respectarea regulilor simple de igiena.

INAINTE DE PLECARE In prezent, in virtutea reglementarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) singurul vaccin obligatoriu si absolut necesar pentru a intra in Africa si America Latina este cel impotriva febrei galbene. El nu se poate efectua decat intr-un centru acreditat de OMS (Institutul Pasteur, centre medicale ale companiilor aeriene, unele sectii spitalicesti de medicina tropicala) si trebuie sa fie consemnat intr-un carnet international de vaccinari.

Vaccinul trebuie efectuat cu cel putin 10 zile inainte de plecare deoarece inaintea acestui interval el nu e inca eficace. Pentru vaccinul impotriva holerei va recomandam sa va informati bine inainte de plecare deoarece cateodata in unele tari este obligatoriu certificatul de vaccinare dar solicitarile pentru acest certificat sunt imprevizibile. Totusi vaccinul nu ofera o protectie completa si poate aa efecte secundare suparatoare.
Inainte de plecare trebuie sa ne asiguram in primul rand ca vaccinarile sunt efectuate la zi: rapel sau vaccinare impotriva poliomielitei, a febrei tifoide, a tetanosului, a difteriei si a hepatitei A si B. Pentru unele destinatii sunt necesare vaccinari specifice (rabie, encefalita virala etc). Tratamentul profilactic impotriva malariei cu Hasmodium falciparum (singura malarie mortala) este absolut necesar pentru toate regiunile inter-tropicale ale Africii, Americii de Sud si Asiei. Nu exista un vaccin, iar tratamentul se bazeaza pe administrarea de medicamente antimalarice.Acest tratament trebuie inceput inainte de plecare si incheiat dupa sase saptamani de la intoarcere.
LA FAJA LOCULUI Bolile infectioase se transmit prin ingestia de apa si alimente contaminate, prin intepaturile si muscaturile artropo-delor, in timpul scaldatului sau in urma contactului cu apa murdara si, in fine, in urma contactului direct cu o persoana infectata. Aceste 4 cai de transmitere presupun masuri de igiena diferite. Igiena alimentatiei consta printre altele in a bea exclusiv apa imbuteliata. Apa despre care am indoieli sau de la robinet trebuie sa fie dezinfectata cu ajutorul antisepticelor sau fiarta cel putin 20 de minute.

Trebuie sa va abtineti sa consumati inghetata produsa artizanal, gheata, unt ca atare sau nepasteurizat, legume proaspete, fructe care nu se decojesc, crustacee, carne cruda sau peste crud ori insuficient preparate termic. Pe langa toate aceste masuri, prin spalarea frecnta a mainilor prenim ingestia de bacterii (salmonelle, Schigella, vibrionii holerici etc.) si a parazitilor (amibe, Lamblia, oua de ascarizi etc.) Igiena pielii este indispensabila in regiunile tropicale. Nu trebuie sa va scaldati intr-o apa dulce statatoare, cu curenti slabi (estuare infundate in nisip, fluvii, lacuri, iazuri). Nu se recomanda sa mergeti cu picioarele goale in noroi sau pe teren umed sau mlastinos, ci cu cizme de cauciuc.

Trebuie sa evitati sa va intindeti chiar si pe nisipul plajelor. Aceste masuri permit evitarea bolilor care se transmit ca urmare a patrunderii agentului patogen prin piele (unii viermi paraziti, de exemplu). Este util sa ne protejam de intepaturile insectelor si de muscaturile capuselor, purtand haine care sa ne acopere si folosind aparate electrice de dispersie a insectelor, o crema sau o lotiune insecticida si o plasa pentru tantari in timpul noptii, in sfarsit, igiena personala se refera si la relatiile sexuale. Pentru evitarea contractarii bolilor cu transmitere sexuala, e recomandabila limitarea numarului de parteneri si folosirea sistematica a prezervativului cu ocazia fiecarui raport sexual.

DACA VA IMBOLNA‚VITI IN TARA DE DESTINATIE
Se intampla ca, in ciuda masurilor de precau(ie luate, persoana care calatoreste sa contracteze o boala infectioasa din tara respectiva. Pentru aceasta, e recomandabil ca inainte de plecare sa consultati un medic care, in funcfie de tara de destinatie, va intocmi o lista de boli usoare susceptibile sa survina, indicandu-va in acelasi timp tratamentul acestora. Medicamentele recomandate trebuie sa faca parte din trusa medicala. O vizita la dentist poate fi si ea utila. Daca mergeti intr-o tara unde serviciile medicale sunt deficitare, vi se recomanda sa va faceti o asigurare valabila pentru (ara respectiva la o societate de asistenta (unele agentii de voiaj includ acest tip de contract in serviciile lor). Daca o persoana nu este asigurata, ea se poate adresa unui spital militar, deseori mai bine echipat decat spitalele obisnuite.
TRUSA PENTRU CA‚LA‚TORIE
Medicamentele uzuale si obiectele necesare pentru igiena personala nu sunt intotdeauna la indemana in regiunea unde calatoriti. Qeci este bine sa va echipati cu o trusa medicala care va cuprinde minimum necesar:
- termometru, penseta;
- pansamente, lotiune antiseptica pentru piele (alcool de 70A°);
- produse pentru dezinfectarea apei;
- produse protectoare impotriva tantarilor;
- medicamente contra malariei, diareii, gretei, durerii si febrei precum si medicamente pentru un entual tratament in curs;
- prezervati cu norma de calitate.Alte materiale medicale despre: Bolile infectioaseNimeni nu are mai multa nevoie sa se simta frumoasa, decat tine, o proaspata Supermami: lunile petrecute in haine largi pentru gravide, cu gle [...]
Definitie Sunt procese inflamatorii acute, produse de diversi agenti infectiosi ce intereseaza anumite portiuni din plamani (segmente, lobuli, lobi), [...]
Hepatita C are mari asemanari clinico-evolutive cu hepatita B, ceea ce a determinat initial pe unii autori sa sustina ca "nu exista hepatita C, ci doa [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile infectioase

Advertisements


Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Bolile peretelui abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renaleAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile