eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Fumatul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli si tratamente » fumatul

Pandemia fumatului

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Se estimeaza de catre OMS ca sunt 1.100 milioane fumatori in lume (2), 1/3 din populatia de peste 15 ani sau chiar mai mult. Aproximativ 47% din barbati si 12% din femei sunt fumatori iar in tarile in curs de dezvoltare 48% din barbati si 7% din femei fata de 42% din barbati si 24% din femei cat se inregistreaza in tarile industrializate (2).
Tutunul este factor de risc recunoscut pentru 25 de boli, fiind responsabil de 2,6% din totalul deceselor; acest factor se estimeaza ca tripla decesele (8,9%) in anul 2020. Pentru fiecare 1.000 tone de tutun mor 1.000 de oameni.In prezent tutunul ucide 3 milioane de locuitori/an si scurteaza durata de supravietuire (fumatorul de cursa lunga are o sansa de 50% de a muri din cauza aceasta), 1/2 murind la rste medii. in 1995 erau 514.000 cancere pulmonare generate de fumat, fata de 625.000 generate de boli cardiace sau sculare.
Pentru a aduce argumente suplimentare din multitudinea celor pe care le vom evidentia in aceasta sectiune vom da ca exemplu fumatorii din Marea Britanie care au o probabilitate de 30-40 ori mai mare de a avea un infarct miocardic fata de nefumatori (2).Incepand de la jumatatea secolului al XX-lea produsele din tutun (3) au ucis doar in tarile in curs de dezvoltare 60 de milioane de locuitori. in urmatoarele 3 decenii se asteapta alte 10 milioane de decese din aceeasi cauza (70% in tari in curs de dezvoltare).
Daca in 1950 s-a publicat mult despre fumat si cancerul pulmonar, de atunci s-au adunat do stiintifice despre cel putin 25 de boli, vorbindu-se in prezent despre o pandemie a fumatului. Concluzia Centrului Canadian International de Dezvoltare si Cercetari a fost elocventa (4): "Consumul de tutun reprezinta o amenintare pentru dezvoltarea sustinuta si echiila in tarile in dezvoltare, tutunul este o provocare majora, nu numai pentru sanatate dar si pentru dezvoltarea sociala si economica ca si pentru sustinerea mediului inconjurator".
Consumul mondial al tigarilor manufacturate s-a dublat intre 1967-l992 de la 2,8 la 5,7 trilioane de tigari cu o crestere/per capita a tigaretelor de 25%; in tarile dezvoltate unde fumatul s-a extins intre 1940-50, efectul acestor nivele atinse anterior poate fi bine remarcat acum. Aproape 20% din totalitatea deceselor din 1990 se datoreaza produselor de tutun iar in grupa de rsta 35-69 de ani aproape 35% din decese la barbati si 15% la femei se datoreaza fumatului (4).
Daca la aceste date adaugam faptul ca raul facut de fumat este universal si inoata intr-un noian de do stiintifice (5), consideram ca avem suficiente argumente pentru a demonstra ca avem nevoie de o politica de control si monitorizare a epidemiei generate de tutun. Exista numeroase curbe de predictie a evolutiei epidemiei; de obicei intai exista o crestere rapida si intensa a nivelelor la barbati la 60-70%. Aceasta crestere este urmata la 2-3 decenii distanta de o crestere a deceselor la barbati. Acelasi lucru se petrece in ordine la sexul feminin, cu deosebirea ca maximul prelentei este atins la 15-20 de ani dupa rful atins de curba inregistrata la barbati. La aproximativ 30 de ani de la maximul atins in randul barbatilor, fumatul determina 1/3 din totalul cazurile de decese la barbati si o proportie mult mai mare la barbatii de rsta medie (5).
Alte materiale medicale despre: fumatulFumatul este dificil de combatut deoarece exista o perioada de "lag" (de liniste) de 30-40 de ani intre debutul acestui obicei si decesul din [...]
M. G. Mahmudov, de la Sanatoriul Raduga de linga Moscova, a realizat un tratament eficace impotriva fumatului. El consta in administrarea intra-m [...]
Generalitati Fumatul este o cauza cunoscuta sau probabila pentru decesele prin cancere ale cavitatii orale, laringiehe, pulmonare, esofa-giene [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre fumatul

Advertisements


Alte sectiuniAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile