eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Coloana vertebrala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » coloana vertebrala

Articulatiile coloanei vertebrale

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


ARTICULATIILE COLOANEI VERTEBRALE

1 ARTICULATIILE VERTEBRELOR ADERARATE

            Cele 24 de vertebre (fara sacru) se articuleaza intre ele printr-un dublu sistem articular.

a) Articulatiile corpurilor vertebrale (articulatii discovertebrale)

b) Articulatiile arcurilor vertebrale (articulatiile apofizelor posterioare)

1.1  Articulatiile corpurilor vertebrale (articulatii discovertebrale)

      Articulatiile corpurilor vertebrale fac parte din categoria simfizelor. Ele solidarizeaza intre ele corpurile vertebrelor mobile, realizand tija rezistenta si mobila  care este coloana, cu 5 grade de libertate:

·          miscari de flexie-extensie in jurul unui ax transversal;

·         miscari de inclinare laterala, in jurul unui ax transversal;

·          miscari de rotatie, in jurul unui ax vertical;

·          miscari de alunecare in jurul unor axe paralele ale corpurilor vertebrale;

·          miscari de indepartare si apropiere intre doua vertebre, datorita elasticitatii discului.

      In structura simfizei intervertebrale intra urmatoarele elemente :

Discul intervertebral este o structura fibrocartilaginoasa care se repeta de 23 de ori intre vertebrele coloanei, pe care le leaga sincondrotic. In structura discului intra doua elemente:

Inelul fibros, format din lame concentrice de fibre de colagen, asezate spiralat, oblic la 60 0. Inelul este mai gros anterior unde are mai multe lame concentrice. Posterior, numarul de lame este mai mic, inelul este mai subtire, explicand vulnerabilitatea aceste zone in hernia de disc.

Nucleul pulpos, constituit dintr-o masa de tesut gelatinos situata intr-o cavitate. Celulele nucleului sunt de tip condrocitar, cuprinse intr-o retea de proteoglicani care inglobeaza o mare cantitate de apa avand rolul unei perne pneumatice intre corpii vertebrali.

Ligamentul longitudinal anterior  leaga fetele anterioare ale corpurilor si discurilor vertebrale. Are originea pe baza occipitalului, coboara pe fata anterioara a coloanei terminandu-se pe fata pelvina a sacrului. Este alcatuit din:

fibre superficiale lungi (care conecteaza 3-4 vertebre);

fibre mijlocii si fibre profunde scurte (conecteaza 2 vertebre adiacente).

Ligamentul longitudinal posterior leaga fetele posterioare ale corpurilor si discurilor intervertebrale. Are originea pe fata posterioara a corpului axis-ului. Este abila cu o panglica lunga alba-sidefie, aplicata pe fata posterioara a corpurilor vertebrale, dar in interiorul canalului rahidian, inaintea maduvei spinarii si a durei mater.


1.2  Articulatiile arcurilor vertebrale (articulatiile apofizelor posterioare)

      Articulatiile arcurilor vertebrale se formeaza intre perechile de procese articulare superioare si inferioare de pe apofizele posterioare. Sunt diartroze iforme, prevazute cu capsula articulara si ligamente.


1.3 Unirea lamelor vertebrale (sindesmoze) se realizeaza cu ajutorul unor ligamente care, din cauza culorii lor, au fost numite ligamente galbene. Ocupa spatiul care se intinde de la procesul articular, la baza procesului spinos (apofiza spinoasa). Aceste ligamente inchid canalul rahidian in partea posterioara. Rolul lor este multiplu:

·          readucerea elastica a coloanei in pozitia normala, dupa ce ea a fost flectata;

·          limitarea flexiei exagerate sau bruste a coloanei vertebrale. In acest fel discurile vertebrale sunt protejate contra leziunilor;

·         contribuie la mentinerea in pozitie verticala a coloanei vertebrale.

1.4  Unirea proceselor spinoase) se realizeaza prin doua feluri de ligamente:

·          ligamente interspinoase leaga intre ele procesele spinoase alaturate, de la baza pana la varf. Se continua anterior cu ligamentele galbene, iar posterior, cu ligamentele supraspinoase. Grosimea si rezistenta lor creste progresiv, de sus in jos.

·          ligamentele supraspinoase sunt benzi de tesut fibros care conecteaza vrfurile proceselor spinoase de la C7 la sacru. Unele sunt superficiale, mai lungi si leaga 3-4 vertebre, altele sunt mai scurte si profunde, conectand vertebrele alaturate.

·          ligamentul nucal este situat la nivelul coloanei cervicale fiind omologul ligamentelor inter si supraspinoase de la nivelele inferioare. Se intinde de la protuberanta si creasta occipitala externa, pana la procesul spinos al vertebrei C7. Constituie un suport pentru insertia muschilor extensori ai coloanei cervicale.

1.5 Unirea proceselor transverse se realizeaza prin ligamentele intertransversare (intertransverse). In regiunea cervicala sunt foarte putin reprezentate, fiind inlocuite de muschii echivalenti. In regiunea toracica apar ca perechi de cordoane bine delimitate. In regiunea lombara sunt subtiri, cu aspect membranos.


          II.3.2  ARTICULATIILE VERTEBRELOR FALSE

            Sunt urmatoarele:

·          articulatia lombosacrala: uneste sacrul cu vertebra a V a lombara. Aceasta unire se face dupa tipul articulatiilor vertebrelor adevarate (disc intervertebral, capsula pentru articulatia proceselor articulare, partea inferioara a ligamentelor vertebrale longitudinale anterior si posterior, ligamentele galbene ligamentele supraspinos si interspinos);

·          articulatia sacrococcigiana este o simfiza, care permite mobilizarea pasiva, inapoi,  a varfului coccisului, in timpul nasterii, ducand la o crestere a stramtorii inferioare a bazinului. Odata cu inaintarea in varsta, aceasta articulatie devine o sinostoza (se osifica). Articulatia este fixata cu ajutorul unor ligamente (sacrococcigiene si un ligament interosos, cu valoarea unui disc intervertebral;

·          articulatia mediococcigiana este o articulatie frecventa la femeie, intre prima vertebra coccigiana si restul coccisului. La copil, toate vertebrele coccigiene sunt independente si sunt unite intre ele prin discuri intervertebrale.

          II.3.3  MISCARILE COLOANEI VERTEBRALE

            Acestea sunt: flexia, extensia, inclinatia laterala, circumductia si rotatia.

            Fiecare articulatie intervertebrala are miscarile ei proprii care sunt reduse. Miscarile coloanei, in intregime, sunt rezultanta miscarilor ei partiale.

Flexia este aplecarea inainte. Discurile vertebrale sufera o apasare mai mare in partea lor anterioara in timp ce ele se inalta posterior. Ligamentul vertebral longitudinal anterior este relaxat, celelalte, dimpotriva sunt intinse, solicitate.

Extensia este aplecarea inapoi. Ligamentul vertebral longitudinal anterior este intins, iar celelalte, relaxate.

Inclinarea laterala, in partea dreapta sau stanga, turteste discul de aceeasi parte.

Circumductia este miscarea rezultata din executarea alternativa miscarilor precedente.

Rotatia spre dreapta sau spre stanga se executa in jurul unui ax vertical care trece prin centrul discurilor.

            Mobilitatea coloanei vertebrale difera in raport cu regiunea considerata: este maxima in regiunea cervicala, mai mica in regiunea lombara si mult mai redusa in cea toracica (pe de o parte din cauza dimensiunilor reduse ale discurilor intervertebrale de aici, pe de alta parte din cauza suprapunerii atat de accentuate a lamelor vertebrale si proceselor articulare).
Alte materiale medicale despre: Coloana vertebralaOamenii bolnavi considera ca operatia este panaceul tuturor problemelor. in SUA au loc, anual, circa 200.000 de interventii corective pentru dure [...]
ARTICULATIILE COLOANEI VERTEBRALE 1 ARTICULATIILE VERTEBRELOR ADERARATE             Cele 24 de vertebre (fara sacru) se articuleaza intre ele [...]
TORACELE   OSOS             Toracele (trunchiul) osos este format in partea posterioara si mediana din coloana vertebrala toracala (dorsala) [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre coloana vertebrala

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile