eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Plante medicinale complementare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante medicinale » plante medicinale complementare

Gura-lupului




Denumirea botanica: Scutellaria lateriflora.


Partea folosita: ta.

Istoria acestei te oglindeste in multe feluri istoria medianei fitoterapeutice in Statele Unite. Gura-lupului a fost introdusa pentru prima data ca ta medicinala la inceputul secolului al XlX-lea si considerata tratament pentru hidrofobie (rabie). Medici noili precum dr. Lyman Spalding, parintele Farmacopeii Statelor Unite, si dr. James Thacher au scris carti recomandand folosirea acestei te pentru tratarea persoanelor cu teribila rabie. Odata cu trecerea anilor, ea a fost scoasa din uz de catre profesia medicala ortodoxa (probabil pentru ca ea nu ndeca cu adevarat rabia) si numai fitoterapeutii si medicii sectari precum practicienii eclectici, fiziomedicalisti si botanici au continuat sa foloseasca ta. Desi nu a mai fost utilizata pentru tratarea rabiei, aceasta a fost folosita pentru epilepsie, delirium tremens, nervozitate, insomnie, torticollis (gat sucit), spasme musculare si alte stari survenite pe cale nervoasa. Deoarece practicienii botanici au disparut in cursul secolului XX, la fel s-a intamplat cu folosirea si popularitatea acestei te.
Preocuparea recenta cat se poate de crescuta pentru folosirea gurii-lupului a adus de asemenea relatari ale unor situatii dificile. La sfarsitul anilor '80, relatarile au inceput sa iasa la suprafata cu cazurile a ceea ce se credea a fi hepatita indusa de te. La inceput, deteriorarea hepatica a fost reprosata vascului, o ta foarte puternica si potential toxica. Ulterior, a fost implicata gura-lupului, desi nu se cunosc compusi toxici la aceasta ta. Raspunsul la enigma sta, dupa toate probabilitatile, in problema falsificarii, in acea vreme, cea mai mare parte a gurii-lupului vanduta in Statele Unite, Regatul Unit si Europa era de fapt o alta ta, dumbatul (Teucrium spp.), cunoscut de asemenea in mod eronat drept gura-lupului roza (adevarata gura-lupului are flori albastre). Asa cum a reiesit, dumbatul contine substante chimice vatamatoare pentru ficat si a fost in mod categoric implicat in multe cazuri de deteriorare a acestuia.
Aceste evenimente arata clar importanta standardelor inalte ale identificarii botanice necesare pentru a face sigura o persoana sa ia ta corecta si necesitatea identificarii corecte a tei sau telor dintr-un produs inainte de a publica un articol intr-o resta medicala afirmand ca aceasta a provocat vreo vatamare sau vreun prejudiciu. La mai bine de un deceniu dupa ce industria fitoterapeutica a devenit constienta de aceasta problema a falsificarii si a corectat-o, nu au mai survenit alte cazuri de hepatotoxi-citate "indusa de gura-lupului".In practica clinica, eu si mii de alti fitoterapeuti, medici natu-ropati si chiar cativa doctori medicinisti ai curentului principal folosim gura-lupului in siguranta si cu regularitate. Aceasta este indicata pentru persoanele foarte stresate care, atunci cand sunt nervoase sau agitate, dezvolta spasme musculare, ticuri nervoase sau contractii musculare dureroase.



Eu folosesc de asemenea gura-lupului pentru spasme si tremu-raturi asociate dischineziei tardive (miscari involuntare ale muschilor si limbii), sindromul picioarelor nelinistite, forme usoare ale sindromului Tourette si pentru bruxism (scrasnitul dintilor). Acesta chiar ofera o oarecare alinare a tremuraturilor provocate de maladia Parkinson. Eu folosesc gura-lupului pentru persoanele cu dureri de cap induse de stres, crize de petit mal (folosita impreuna cu lobelia, verbina albastra si cu tuberculi de gastrodia), durere de gat si spate si atac si tulburari provocate de panica (folosita impreuna cu talpa-gastei, verbina albastra, yuan zhi si pulsatilla).In cea mai mare parte, gura-lupului uscata este inerta, necesitand folosirea ei sub forma de tinctura proaspata sau produs uscat congelat. Unii fitoterapeuti folosesc o specie diferita, S. gale-rialata, care, sustin ei, isi pastreaza actitatea chiar si atunci cand este uscata.

Dozaj si norme de siguranta
Tinctura, facuta din ta proaspata (1:2): 60-80 de picaturi, de pana la patru ori pe zi.
Planta uscata congelata in capsule. Doua capsule, de trei ori pe zi.


Extract standardizat: doua capsule, de doua ori pe zi.

Evaluarea sigurantei: ***.
Norme de siguranta: cumparati gura-lupului numai de la companii respecile care isi identifica precis materialul crud, fie prin examinare atenta zuala si microscopica, fie prin testare de laborator.
Interactiuni ta/medicament: nu se cunosc.



Alte materiale medicale despre: plante medicinale complementare




Denumirea botanica: Verbena hastata. Partea folosita: planta. Verbina albastra, o planta putin cunoscuta, este o nervina, anxiolitica (alina anxieta [...]
Denumirea botanica: Matricaria recutita. Partea folosita: floarea. Florile de musetel au o foarte indelungata istorie a folosirii ca medicament si c [...]
Denumirea botanica: Leonurus cardiaca. Partea folosita: planta. Talpa-gastei este planta pe care o folosesc in cea mai mare parte combinata cu verbi [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre plante medicinale complementare

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile