eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Medicina naturista

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NATURIST » medicina naturista

Meloterapia - terapia prin muzica - influenta binefacatoare a muzicii

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Meloterapia - terapia prin muzica - influenta binefacatoare a muzicii

Meloterapia - terapia prin muzica

'Muzica este intradevar mijlocitoarea dintre viata simturilor si viata spiritului.'
(Ludwig van Beethoven)

Istoria ata a muzicii si medicinii este de o deosebita bogatie, relevand o adevarata unitate a gandirii muzicale si medicale, originile lor sunt cele ale umanitatii insasi, iar evolutia acestora se rezuma la evolutia spiritualitatii umane. Ambele sunt situate in centrul oricarei civilizatii si intotdeauna legate de activitatea omului. Descoperirile arheologice demonstreaza ca dansul si cantecul au precedat
vorbirea, ceea ce inseamna ca muzica este un limbaj primordial, universal al omenirii.

Influenta binefacatoare a muzicii asupra functiilor organismului uman in general si mai ales asupra psihicului a fost observata din cele mai vechi timpuri, folosirea muzicii in scop terapeutic fiind tot atat de veche ca si medicina insasi. In epoca primitiva, muzica a ocupat un loc important in descantecele destinate alungarii spiritelor rele patrunse in organism, considerate drept cauza a bolilor.

Mitologia greaca a legat si ea arta tamaduirii de muzica, astfel Apolo - zeul muzicii, al poeziei si al artelor frumoase, era totodata considerat si zeu vindecator, iar fiul sau Asclepios era zeul medicinei.

Documente privind utilizarea muzicii in scop tamaduitor ne parvin inca din Egiptul antic, iar, ulterior, de la evrei, greci, romani si arabi. Medicii greci sfatuiau bolnavii sa se plimbe sau sa stea cat mai multa vreme in locuri pitoresti, mai ales pe malul apelor sau in padure si sa asculte muzica. Cele mai apreciate instrumente pentru ameliorarea evolutiei bolilor erau flautul si lira.

Medicina Antichitatii considera ca muzica insasi este o forma a medicinei (Musica itaque medicina est), ca are rolul de a 'acorda' organismul si psihicul uman cu ritmurile macrocosmice.

La inceputul mileniului nostru, meloterapia era atat de mult apreciata si solicitata incat vestitele scoli de medicina din Salerno, Padova si Montpellier s-au vazut obligate s-o introduca in programele de invatamant ale viitorilor medici.

Daca la inceputurile sale meloterapia era aplicata empiric si numai intr-un domeniu restrans din cauza necunoasterii legilor fizice ale sunetelor si ale efectelor acestora asupra organismului viu, astazi este folosita pe baze stiintifice intr-o gama larga de afectiuni.

Influenta muzicii asupra fiintelor vii nu se rezuma numai asupra oamenilor, ci se manifesta si asupra florei si faunei. S-a observat ca tele cresc mai repede si produc mai multe flori, fructe si seminte cand 'asculta' muzica instrumentala, mai ales la vioara sau la flaut. Muzica naturii - adierea vantului, cantecul pasarilor, fosnetul frunzelor, murmurul izvoarelor, torentul cascadelor, unduirea continua a valurilor marii, ritmul picaturilor de ploaie - este redata prin sunete de o frumusete intrinseca, care influenteaza benefic atat sufletul, cat si spiritul omului.

Muzica simbolizeaza si exprima principiul comunicarii reciproce si, inteleasa spiritual, ea reprezinta veneratia pentru viata. Ca o vibratie a naturii, muzica intra mai mult sau mai putin 'in rezonanta' cu vibratia naturala a organismului uman; un procedeu la indemana tuturor de a deveni constienti de acest efect este acela de a iesi in mijlocul naturii si de a ne concentra auzul si mintea asupra sunetelor naturale care ne inconjoara.

In multe tari ale lumii s-au dezvoltat centre de cercetare de psiho-fiziologie muzicala si de meloterapie; in SUA din 1952, urmate de Austria, Germania, Anglia, Rusia. Din anul 1965, astfel de centre s-au infiintat si in Franta, Danemarca, Olanda, Italia, Luxemburg, Argentina si Brazilia. Comitetul International de Meloterapie a organizatprimul sau congres la Paris in anul 1974.

Studiile efectuate in ultimele decenii au dus la o serie de precizari asupra efectelor pe care muzica le exercita asupra organismului, colective de cercetare ale relatiilor medicina - muzica, cum ar fi de exemplu fundatia Herbert von Karajan din Germania, incearca sa descifreze suportul stiintific al meloterapiei. Muzica ca agent terapeutic trebuie sa emotioneze, sa stimuleze sa exercite efecte benefice asupra celor care o asculta. Ea intareste sperantele si tonifica facultatile creatoare ale omului, amplificandu-i in acelasi timp trasaturile pozitive ale personalitatii. Armonia sunetelor, vraja muzicii, sentimentele pline de emotie exprimate prin aceasta arta scot oamenii de sub influenta negativa a unor stari psihice pline de angoase si prin calm, seninatate si emotie artistica ii transpune intr-o stare care le da incredere in viata si ii face sa priveasca lumea cu optimism. Meloterapia este o terapie puternica, care poate sa creeze buna dispozitie, sa reconforteze fizic si, nu in ultimul rand psihic, ea avand ca principal obiectiv acela de a diminua anxietatea, de a inlatura inhibitiile, de a ajuta la reorganizarea vietii interioare, muzica fiind un adevarat balsam pentru fiinta umana si nu numai.

Pentru copii, muzica este un excelent mijloc de formare si de comunicare; pentru adulti, muzica, mai mult ca oricare arta, cu limbajul ei universal, are puterea fantastica de a modela atitudini, de a contura comportamente,le amplifica sentimentele, le descopera sensul framantarilor si marilor probleme ale vietii, le stimuleaza activitatea si o face mai placuta, etc.. Pentru persoanele in varsta, muzica stimuleaza functiile intelectuale incetinite (concentrare, atentie, memorie) si atenueaza sentimentul de izolare. In general se recomanda ca fiecare persoana sa asculte muzica pe care o iubeste, indiferent daca este muzica clasica, usoara, rok sau populara. Auditia pieselor muzicale preferate influenteaza foarte mult starea psihica. Meloterapia isi extinde in prezent aria sa de actiune, fiind considerata ca o metoda de tratament complementara, ale carei rezultate se alatura celorlalte metode naturale care contribuie la restabilirea starii de sanatate. Muzica si medicina au legaturi intime si indisolubile, ambele sunt stiinta si arta; prima este mai mult arta, cea de-a doua mai mult stiinta. Amandoua presupun o cunoastere profunda a omului si a universului sau de gandire, a vietii sale afective, a sensibilitatii si au acelasi obiectiv: bunastarea omului.Galerie de imagini si poze medicale: terapia prin muzica


imagine cu terapia prin muzicaimagine cu terapia prin muzica imagini terapia prin muzicaimagini/poza terapia prin muzica


Alte materiale medicale despre: Medicina naturista
Notiunea de sistem reprezinta in gandirea stiintifica contemporana nu o "moda", ci un instrument necesar intelegerii fenomenelor biologice in mod spec [...]
Un dicton intelept spune ca natura nu cunoaste probleme, ci numai solutii. Desigur ca nu este usor de definit in mod exhaustiv ceea ce este natural sa [...]
Pe calea unor indelungate tatonari, facute si prin propria experienta, fiinta umana a acumulat o seama de mijloace terapeutice, consolidand - in decur [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre medicina naturista

  Alte sectiuni
  Medicina naturista
  Plante medicinale
  Lista plante medicinale
  Cura de purificare
  Terapia cu argila
  Aromoterapia
  Plante terapeutice
  Apiterapie
  Naturoterapia
  Fitoterapia
  Hidroterapia
  Acupunctura
  Aloe vera
  Toxicologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile