eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Propolisul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » apiterapie » propolisul

In stomatologie


In stomatologie


calitatile recunoscute ale propolisului prind efectele bio-farmacologice precum cele antibacteriene, antirale, antimicotice, antiinflamatorii, antitoxice, antiproteolitice, anestezice, analgezice, cicatrizante, regeneratoare a tesuturilor, biostimulante s.a. au constituit parametrii conngatori pentru utilizare in unele afectiuni buco-dentare.
Actiunea anestezica foarte puternica a propolisului (de 3,5 ori mai puternica decat a cocainei, de 52 de ori decat a procainei) este folosita sinergie pentru potentarea de 14 ori fata de procaina singura, principiile active provenind din uleiurile esentiale si solubile in eter, alcool si partial in apa.

Infiltratia locala a unui extract hidro-alcoolic de propolis provoaca o anestezie echivalenta celei obtinute de novocaina 5%, fapt care l-a impus ca anestezic local recomandabil in practica odonto-stomatologica. Solutia alcoolica de propolis 40% se utilizeaza pentru anestezie locala superficiala a mucoasei bucale in cursul tratamentului micozelor si aftelor.In literatura de specialitate se arata ca propolisul exercita o actiune stimulatoare remarcabila asupra procesului de refacere a tesutului conjunctiv sau epitelial. T. Gadoiu si colab. -l 980 raporteaza studiile aprofundate efectuate prin care sustine ca adaugare de propolis la grefonul de os heterolog deproteinizat contribuie la cicatrizarea normala si rapida a tesutului moale si osos. Proprietatile antibacteriene ale propolisului joaca un rol particular in acceptarea grefonului osos. Efectele benefice ale acestui produs al stupului sunt raportate si de B. Marchanova (21 /532) cat si de N. Luca si colab. in 1994 (a se vedea si Apiterapia in Romania, Apimondia).


I.Pisarev si colab. (25/255) obtine bune rezultate prin tratamentul cu propolis (diatermie cu solutie 6-7%) in parodontopatii (oprirea exsudatiei, normalizarea gingiei, consolidarea dintilor luxati), in gingitele hipertrofice sau ulceroase. Se mai semnalizeaza in literatura efectele benefice ale masajului gingival (L. Droganova si colab. -32/550) prin utilizarea preparatului propodent, de asemenea ndecarea pulpei dentare cu extract de propolis standardizat (A. Stoyco si colab. -31/539) cat si tratamentul membranei dentare si mucoasei (L. Ilewit si colab. - 31/526). Asocierea propolisului cu veninul si polenul a constituit preocuparile experimentale a numeroase grupe de cercetatori (B. Mouchonova-31/532); VarachiuN.-31/540) consolidand eficienta propolisoterapiei in parodontopatii.In chirurgia stomatologica (T. Gadoiu si colab.) s-a utilizat grefe osoase heterolog, deproteinate, in prezenta propolisului drept catalizator biologic, grefa experimentata in diferite osteopatii pentru obturarea catatilor mici si mijlocii la nivelul osului maxilar, aparute ca urmare a extirparii formatiunilor tumorale benigne sau pentru corijarea unor defecte osoase.
S-a afirmat (A. Castel, 1980) ca actitatea antibacteriana a propolisului se datoreste a doua substante antibiotice, galangina si pinocembrina (izolate de Lae si colab., 1969), actitate edenta mai ales asupra cocilor gram poziti, calitate utila in lupta cariei dentare si in parodontopatii.



Alte materiale medicale despre: propolisul




Introducere Medicii pediatri pot influenta sanatatea cavitatii bucale a tinerilor pacienti, incepand chiar cu primul interviu prenatal cu viitorii pa [...]
Afirmatia frecvent intalnita ca propolisul are aceeasi compozitie, indiferent de sursa, este astazi socotita incorecta, experimentele stiintifice priv [...]
tratamentele asociate cu propolis sunt relevate si in zona afectiunilor prostatice (S. Roman si colab., -Apiterapia in Romania, 1994). Un lot de 112 b [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre propolisul

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile