eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Mierea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » apiterapie » mierea

Mierea de salcam


Mierea de salcam

Mierea de salcam


Mierea de salcam este mierea produsa de albine din nectarul florilor de salcam, Robinia pseudocacia. Pentru botanisti, adevaratele acacia constituie un foarte important gen al leguminoaselor; mimoza apartine acestui gen. Salcamul Robinia pseudocacia populeaza in mod diferit teritoriul romanesc ; el poate forma adevarate paduri sau poate creste izolat. Numai padurile foarte mari produc material suficient pentru o recolta pura sau aproape pura de miere de salcam. Asemenea paduri se gasesc in nordul tarii (Valea lui Mihai) sau in sud, dar productia depinde foarte mult de conditiile meteorologice (ingheturile tarzii si ploile indelungate, reci, de primavara pot calamita culesul), deci este neregulata.     


Mierea de salcam se recolteaza in iunie, inflorirea producandu-se in a doua jumatate a lunii mai. Este mierea cea mai limpede care se recolteaza in Romania (maximum 30 mm pe scara Pfund). Aceasta miere are multa finete si discretie, ceea ce face sa fie apreciata pentru indulcirea alimentelor si ceaiurilor fara sa le denatureze gustul. Continutul in apa aproape normal (mai mic de 18%). pH-ul este aproape de 4 si aciditatea destul de slaba (de ordinul a 14 meq/kg), o conductibilitate electrica foarte scazuta, ceea ce este in conformitate cu un continut in materii minerale mai mic de 0,1%. Spectrul zaharurilor este foarte interesant , remarcandu-se prin bogatia in levuloza (aproape 50% din substanta uscata) si saraca in glucoza (34%). Zaharurile secundare sunt destul de bine reprezentate, aproape 10% dizaharide (zaharoza si maltoza) si aproape 3 erloza, un zahar specific mierii.
O asemenea compozitie are drept consecinta o viteza de cristalizare foarte scazuta, uneori nula, in sensul ca dupa cativa ani chiar, mierea de salcam poate sa ramana lichida. Exceptand acest caz extrem, mierea de salcam ramane de obicei lichida timp de un an.
Cand o miere de salcam este foarte pura, spectrul sau polinic este redus. Polenul de salcam este preponderent, dar deoarece florile de salcam sunt sarace in polen mierea este si ea saraca in polen :

ea contine adesea mai putin de 10000 grauncioare de polen in 10 g. Pe langa polenul de Robinia, se mai gaseste si polenul arborilor fructiferi, papadiei, salciei si de asemenea al rapitei, sparcetei si trifoiului. Asocierea dintre Robinia si castan nu este rara in Romania dar ea denota o recolta tarzie ; ea se intalneste rar in mierea de salcam.


Desi salcamii Robinia sunt de origine americana, productia lor este caracteristica mai mult pentru Europa si in special pentru Europa de Est. Spectrul polinic al mierii de salcam este diferit in functie de tara. De exemplu cel din Ungaria si din Romania este destul de diferit de cel al mierii din Franta; in aceste mieri se gaseste polen de Loranthus europaeus, ta asemanatoare cu vascul care lipseste din flora franceza. Polenul de Loranthus constituie un indicator al unei origini danubiene.Galerie de imagini si poze medicale: mierea


imagine cu miereaimagine cu mierea imagini miereaimagini mierea poza despre miereapoza despre mierea


Alte materiale medicale despre: mierea

Mierea pura poate fi folosita intern in buline de miere, siropuri, tablete, ceaiuri etc. Extern, poate fi folosita in cataplasme, amestecata cu plante [...]
Mierea pura poate fi folosita intern in buline de miere, siropuri, tablete, ceaiuri etc. Extern, poate fi folosita in cataplasme, amestecata cu plante [...]
Timpul a maturat urmele pasilor de pe treptele stravechilor temple, a estompat si a modelat dupa propriul gust trasaturile sfincsilor din Egipt si Asi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre mierea

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile