eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Apilarinlul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NATURIST » apiterapie » apilarinlul

Apilarnilul: ambalarea, conservarea si transportul apilarnilului

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Apilarnilul: ambalarea, conservarea si transportul apilarnilului

Apilarnilul

Apilarnilul este un produs apicol obtinut din larvele de trantor cat si din continutul nutritiv aflat in celulele respective din faguri, recoltate intr-un anumit stadiu larvar (in ziua a 7-a de stadiu larvar).

. Desi nu este un produs traditional al stupului, ca si mierea, polenul si ceara, apilarnilul se distinge prin proprietatile lui organoleptice specifice, prin proprietatile lui fizico-chimice si microbiologice care il recomanda ca un produs veritabil, de valoare al stupului.

.Proprietatile organoleptice ale apilarnilului

Caracteristici

Conditii de admisibilitate

Aspectaspect de larve si laptisor comun (hrana larvara), inclusiv invelisurile de naparlire a larvelor, sub forma de masa neomogena in care larvele apar in mod vizibil

Culoare

alba

Consistenta

neomogen, untos

Miros

caracteristic hranei larvare usor aromat

Gust

usor astringent

Impuritati

se admit urme de ceara, epitelii de naparlire sau alte substante determinate de natura produsului respectiv dar care sa nu depaseasca 10%

 

.Proprietatile fizico-chimice ale apilarnilului

Caracteristici

Conditii de admisibilitate

Aciditate (pH)

5,0- 6,8

Continut apa

%                              

65,0-75,0

Continut substante uscate

%

25,0-35,0

Proteine total

g%

9,0-l2,0

Glucide total

g %

6,0-l0,0

Lipide total

g%

5,0- 8,0

Cenusa

g % maxim

2,0

Substante nedeterminate

g%

1,1- 1,2

 

.Caracteristici microbiologice ale apilarnilului

Caracteristici

Conditii de admisibilitate

Numarul total de germeni aerobi mezofili

50.000/g

Bacterii coliforme, maxim

100/g

Escherichia coli,maxim

10/g

Salmonella

0-20/g

Stafilococi coagulauo-pozitivi, maxim

10/g

Drojdii si mucegaiuri (levuri), maxim

1.000/g

 

.Ambalarea, conservarea si transportul apilarnilului
.Apilarnilul in stare proaspata se valorifica ca atare, ambalat in recipiente speciale, cu etichetarea continutului si specificarea datei de recoltare; se pastreaza la congelator la minimum -5C, iar transportul se face in containere frigorifice la -5C. Pe o durata mai indelungata apilarnilul se conserva in depozite frigorifice la temperaturi mai scazute, sub -20C.
.Pentru productia de apilarnil se aleg numai familiile de albine foarte puternice, capabile sa hraneasca cu laptisor un numar cat mai mare de larve de trantor. Cuibul familiilor de albine afectate productiei de apilarnil trebuie sa cuprinda la inceputul lunii aprilie cel putin 6 rame (faguri) acoperiti cu albine si hrana suficienta unei dezvoltari corespunzatoare. Matca trebuie sa fie prolifica si nu mai batrana de doi ani. Pentru productia de apilarnil se pot folosi ramele claditoare sau orice alt sistem care asigura o productie continua si specifica de larve de trantor (ramele cu faguri artificiali cu baza pentru celule de trantori). Se recomanda utilizarea ramelor claditoare cu sectiuni mobile.
.Perioada optima de producere a apilarnilului incepe o data cu inflorirea pomilor fructiferi, in aprilie-mai, cand timpul este suficient de cald, iar in familie exista un numar mare de albine tinere si dureaza pana la sfarsitul lui iulie, inceputul lunii august.
De la data de 1 aprilie se incep hranirile stimulente (concentratie de zahar 1:1 si substante proteice). Dupa 15 zile de la inceperea hranirilor stimulente se introduc in stup rame claditoare pentru producerea de faguri cu celule de trantor si insamantarea acestora de catre matca. In ziua a 10-a de la depunerea oului in celula (deci a 7-a zi de stadiu larvar), sectiunile se scot din cuib si se procedeaza la recoltarea continutului integral al celulelor de trantor, dupa care ramele cu sectiuni se reintroduc in cuibul familiilor de albine respective, pentru a putea fi curatate de albinele lucratorare si insamantate din nou de catre matca.

.Flacoanele sau borcanele cu apilarnil se pastreaza in congelator la o temperatura de -5-l5C.

 .Intocmai ca si laptisorul de matca, datorita continutului sau, apilarnilul este un produs apicol natural, activ biologic si energizant. De aceea se foloseste, in prezent, pentru realizarea de preparate apiterapice, fie in stare pura, fie in amestec cu alte produse apicole sau substante medicamentoase.

.Pastilele energizante cu polen de albine se pregatesc din 2 lingurite de polen si 2 linguri de miere, amestecate cu miezul de la 10 nuci, trecute prin rasnita (sau pisate), la care se adauga o lingurita de fulgi de grau si cu un varf de cuttit de pulbere de busuioc. Amestecate foarte bine, aceste ingrediente formeaza o pasta consistenta din care se pot face mici sfere (pastile). Se iau cate doua inainte de fiecare masa (adultii) si 1-2 pe zi (copin). Pastilele energizante dau rezultate bune in astenii si in stimularea activitatii intelectuale si sexuale.
Alte materiale medicale despre: apilarinlul
Dupa sacrificarea animalului, in carne apar o serie de procese de degradare. Glicogenul se descompune cu formare de acid lactic. Proteinele se imbiba [...]
Fructele si legumele pot fi pastrate dupa recoltare un timp mai mult sau mai putin indelungat in stare proaspata, in functie de o serie de factori ca: [...]
Multi hormoni sunt transportati in sange legati de proteinele plasmatice. Hormonii proteici si polipeptici sunt in general transportati liber. Alti ho [...]


Copyright © 2010 - 2022 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre apilarinlul

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile