eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Urgentele medicale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor » urgentele medicale

Status epilepticus

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

DEFINITIE Crize epileptice prelungite sau repetate fara o perioada de recuperare intre crize. Poale aparea in toate tipurile de epilepsie: status epileplicus grand mal (clonico-tonic), status epilepticus petit mal, status epilepticus si epilepsia de lob temporal (complex partial). Afectiunea este potential letala, atunci cind convulsiile tonico-cloniee induc hiperpirexie si acidoza (datorita activitatii musculare prelungite) sau, mai rar, atunci cind functia respiratorie si cea cardiovasculara sint compromise, ducind la hipoxie si lezare cerebrala. Statusul de absenta sau epilepsia de lob temporal poate evolua ore intregi fara a fi detectate (pacientii prezinta confuzie, lipsa de atentie sau obnubilare, rareori coma, dar fara miscari convulsi). Status epilepticus in epilepsia focala (de obicei focal motor, rareori focal senzorial), se numeste epilepsia parlialis continua.

ETIOLOGIE Cauzele principale sint intreruperea tratamentului antiepilcptic (20%), boli ccrebrovasculare (20%), legate de alcool (18%), tulburari meolice (13%), infectii (5%), tumori (3%).

TRATAMENT Statusul epileptic generalizat tonico-clonic constituie urgenta medicala. Pacientii trebuie rapid evaluati, iar tratamentul adecvat prompt instituit. Se va aa grija sa se evite tratarea excesiva a pacientilor la care statusul epileptic nu ameninta viata.
1. Se vor evalua cu grija semnele de insuficienta respiratorie sau cardiovasculara. Se vor proteja caile aeriene (intubarea poate fi dificila daca convulsiile nu sint macar partial controlate), limba (cu un obiect marc, moale, care nu poate fi inghitit); se va instala un acces i.v. si se vor administra 50 ml dextroza in apa 50%, 100 mg thiamina si 0,4 mg naloxon (Narcan).
2. Se administreaza diazepam, 10-20 mg i.v,. 2 mg/min sau lorazepam, 2-5 mg (0.1 mg/kg). 2 mg/min ( elul 32-l).
3. Daca convulsiile persista, se administreaza 1 000 1 500 mg fenitoin (20 mg/kg) i.v. incet. in 30 min (50 mg/min). Se monitorizeaza TA. ECG si, daca este posibil. F.F.G in timpul perfuziei. Fenitoin-ul nu provoaca stop respirator, dar daca este administrat prea rapid, poate provoca prabusirea TA. (A nu se administra cu solutie dextroza in apa 5% fcnitoin-ul precipita la un pil alit de coboril.) Daca convulsiile nu inceteaza, se poate repeta administrarea unui bolus de fenitoina (20 mg/kg).
4. Daca convulsiile persista, se va efectua intubarea endolraheala inainte de administrarea de fenobarbital 100 mg/min, pina la o doza de incarcare de 20 mg/kg.
5. Daca dupa 60 min convulsiile persista, se va lua in considerare posibilitatea inducerii comei cu pentobarbilal sau a anesteziei totale.
Precautii: Se recomanda consultarea unui anestezist.
Dupa incetarea convulsiilor, este obligatorie determinarea cauzei, pentru prenirea recidilor.
PROGNOSTIC Mortalitatea este de 10% in status tonico-clonic ser, iar incidenta sechelelor neurologice permanente este de 10 30%.



Alte materiale medicale despre: urgentele medicale

in SUA. intoxicatiile sint raspunzatoare pentru aproximativ 5 milioane de cereri de asistenta medicala pe an. Tentativele de suicid sint responsabile [...]
MUSCATURA DE SARPE EPIDEMIOLOGIE Sl ETIOLOGIE a in S.U.A., serpii veninosi sint sarpele coral, sarpele cu clopotei, mocasinul de apa si sarpe [...]
HIPERTENSIUNEA INTRACRANIANA Un volum limitai de tesut, singe, LCR sau lichid de edem, poate fi adaugat la continutul iniracranian fara a creste pre [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre urgentele medicale

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile