eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Neurologie pediatrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » neurologie pediatrica

Recuperarea in afectiunile neurologice congenitale la copii


Recuperarea in afectiunile neurologice congenitale la copii

Encefalopatiile infantile reprezinta sechelele unor procese patologice care au actionat asupra creierului, fie congenital, fie dobandite la nastere sau in prima copilarie.

Etiologie: factorii congenitali intranatali sau postnatali det 454f58e ermina afectarea creierului

Cauzele prenatale: bolile infectioase ale mamei care se transmit produsului de conceptie (rubeola, oreionul, varicela, gripa, sifilisul, sida, etc., intoxicatiile acute sau cronice, alcoolismul, saturnismul, morfinomania, toxicoza gravidica, in special eclampsia) afectiuni endocrine si dismetabolice (hipertiroidism, diabet, tulburari ovariene), diferite traumatisme suferite de mama in timpul gestatiei (caderi in timpul sarcinii, lovituri in abdomen); incompatibilitatea factorului Rh, iradierea mamei in timpul graviditatii cu radiatii ionizante, terapie cu radiatii sau radiu.

Cauze intranatale: traumatismele obstetricale, determinate de nasteri laborioase, cu pozitii vicioase ale copilului, bazxin stramt, malformatii, inertie uterina; anoxia constituie un factor important.

Cauzele postnatale: diferitele infectii ale copilului: rujeola, tusera convulsiva, scarlatina, meningitele infectioase ale sugarului sau copilului mic; traumatismele cranio-cerebrale sub 3 ani, saturnismul, patologia vasculara cerebrala, in special tromboflebitele cerebrale, starile distrofice ale copilului.

Morfopatologie:

Ageneziile sunt procese patologice care afecteaza scoarta cerebrala; agiria este lipsa plicaturarii cortexului cerebral, microgiria (circumvolutiunile sunt mai mici, iar scoarta cerebrala este mai subtiata), porencefalia (cavitati sub form.a de palnie, a carei suprafata mare este corticala, iar varful este indreptat spre ventriculul lateral), scleroza cerebrala atrofica: cu aspect retractat pergamentos, meningoencefralita cronica (cu ingrosari ale pieie mater si arahnoidei).

Embriopatia rubeolica: la nou nascut dintr-o mama care a avut o infectie rubeolica in primele lini de gestatie.

Etiopatigenie: virusul rubeolic traverseaza placenta si afecteaza direct creierul embrionului. Se discuta si un mecanism intermediar in care toxinele germenului patogen ar produce secundar aceasta malformatie a sistemului nervos.

Morfopatologie: microcefalie cu aplatizare cerebrala si hidrocefalie.

Simptomatologie: tulburari psihice cu oligofrenie; ocular apar o serie de malformatii cu microcefalie, cataracta congenitala si glaucom congenital; acustic este o surditate congenitala; cardiac apare boala Roger sau persistenta gaurii lui Botalo, rinichi in potcoava, genitale (ectopie testiculara, hipospadias, uter bicorn).

Embriopatia toxoplasmozica este determinata de protozoarul Toxoplasma Gondii, transmis prin intermediul placentei sau prin contiguitate.

Morfopatologie: leziunile intereseaza creierul pe suprafete mari; afectarea scoartei cerebrale si a corpilor striati determina necroze importante. La nivelul viscerelor (plamani, ficat, splina) se gasesc leziuni infiltrative cu necroza).

Simptomatologie: oligofrenie, hidrocefalie, prezenta de calcificari intracraniene si corioretinita pigmentara. Se asociaza crize convulsive, tremor al extremitatilor contractii spasmodice si modificari lcr (pleiocitoza si hiperalbuminorahie).

Embriopatia prin incompatibilitatea dintre factorul Rh al mamei si al copilului. Imediat dupa nastere copilul prezinta o anemie hemolitica cu stare icterica grava, cu hepato- si splenomegalie, asociate cu semne neurologice, este somnolent, agitat, ge mult. Apar varsaturi si stare febrila, semne meningiene (opstotonus, tulburari respiratorii, tulburari de deglutitie si intra in coma, cu deces in final).

Boala cu incluziuni citomegalice se intalneste frecfvent la prematuri. Virusul a fost izolat din culturi de tesuturi si se numeste Epstein-Barr. Nou nascutul este icteric, cu stare generala grava, hepatosplenomegalie, melena, eruptii petesiale, convulsii, hidrocefalie, intarziere mintala.

Hemiplegia infantila are particularitati fata de hemiplegia adultului.

Diplegia spastica infantila (boala Little) cu tetrapareza spastica.

Intrebari recapitulative

Care sunt cauzele prenatale ale encefalopatiei infantile ?

Prin ce se caracterizeaza embriopatia rubeolica ?

Prin ce se caracterizeaza embriopatia toxoplasmozica ?
Alte materiale medicale despre: neurologie pediatrica

la un lot de 140 femei si 202 barbati, intre 6-70 de ani s-a aplicat pe langa un tratament general (melcalcin, polenapin, proposept) si tratame [...]
Prostata se gaseste sub vezica urinara, la nivelul de unde pleaca uretra, prin care se elimina urina. La barbatii in varsta, se produce o c [...]
Sanii sint sediul multor afectiuni fatale si care pot fi prevenite la femei si in mod frecvent pol da indicii pentru alte afectiuni sistemice alil la [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre neurologie pediatrica

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile