eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Neonatologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » neonatologie

Nou-nascutul bolnav


Infectii extrem de grave pot sa survina foarte brusc. Semnele pot fi minime, dar includ de obicei unul din simptomele urmatoare: refuzul hranei, somnolenta sau s neobisnuit, agitajie, hipotonie, vomismente, eruptii sau inrosirea peretelui abdominal (omfalita), soc, cresterea temperaturii, bradicardie, convulsii, recesiunea muschilor respiratori, tanipnee, cianoza, apnee.
Interventiile vor consta in: dezobstruarea cailor respiratorii, intubare si ventilare, daca este necesar. Aceste manevre vor corecta acidoza, astfel ca doar rareori este necesara administrarea de bicarbonat. Se instaleaza perfuzie intravenoasa (20ml/kg, initial). Exclude hipoglicemia; masoara gazele sanguine. Teste pentru depistarea infectiei: a Hemocultura, examene virologice, hemoleucograma, plachete, glicemie. a Punctie lombara: (p.302) se examineaza (de urgenta) lichidul cefalo-rahidian coloratie Gram, numaratoare de celule, culturi pentru bacterii, examen virologic, masurarea glucozei. a Examen virologic al scaunului. a Examene de urina: microscopie, urocultura, examen viral. a Frotiuri din secretiile ORL in vederea culturilor.
Antibiotice. in infectiile recente (mai putin de 48 de ore) agentii patogeni cei mai comuni sunt streptococul beta-hemolitic si E. coli (ca si alte organisme prelente). Se vor administra, de exemplu, urmatoarele doze: benzilpenicilina -l0mg/kg/4h, asociata cu netilmicin -2mg/kg/8h, in perfuzie intravenoasa lenta. Se controla concentratia sanguina a netilmicinei, efectuand in acelasi timp si controlul ureei si al creatininei si ajustand cantitatea administrata in functie de datele privind activitatea renala. Cefotaxina poate fi considerata o alternati satisfacatoare (p.302). in cazul infectiilor care au depasit 48 de ore se poate presupune ca stafilococul este principalul agent cauzal, astfel incat se adauga flu-cloxacilin (125mg/kg/6h - IV in 3 min), sau o cefalosporina.In cazul in care examenul LCR sugereaza existenta unei meningite p.302. Nota: daca examenul LCR pune in evidenta un numar de pana la 30 de leucocite/min3, cu 60% de tip polimorfonuclear se tine seama ca acest lucru poate fi normal la nou-nascuti.

Convulsiile neonatale. Frecventa: 3-6/1000 nasteri. Cauze: hipo-xie, infectie, hipoglicemie, hipocalcemie (sub 1,7 mmol/1), magneziu plas-matic sub 4 mmol/1, leziuni ale SNC (hemoragie, hidrocefalie, chisturi, scleroza tuberoasa).
Tratament: se aseaza copilul in decubit lateral. Se administreaza:
a Diazepam - 0,l-0,3mg/kg IV - lent;
a Se elimina posibilitatea unei hipoglicemii (sau se trateaza, daca exista) - dextroza 10%, 5ml/kg, IV -in 5 min, apoi lOOml/kg/zi in perfuzie intravenoasa. in functie de lorile glicemiei se reduce ritmul perfuziilor. Se alimenteaza copilul la interle de o ora;

a Fenobarbiton - lOmg/kg, IV, lent + lOmg/kg dupa o ora - daca mai este necesar. Doza de intretinere -se reduce lent de la 2 mg/kg/12h IV/per os. Se controleaza nivelul din sange -scopul este de a se atinge un nivel plasmatic de 30-45 Mg/ml la 4 ore dupa o doza administrata pe cale bucala;
a Daca convulsiile continua, se administra fenitoina -l0-l5 mg/kg IV (sub lmg/kg/min, in solutie salina). Nivelul plasmatic trebuie sa fie de 10-20 (ig/ml la o ora dupa administrarea unei doze;
a Daca atacurile continua administreaza piridoxina - 50mg IV.
Hipocalcemia. Utilizeaza lapte cu continut scazut in fosfat + gluconat de calciu 10%-4,4ml/kg/zi per os. Tratament IV: 0,2ml/kg diluat in 4,8ml/kg de ser 0,9% in decurs de lOmin. Monitorizeaza ECG. Hipomagneziemie: Administreaza clorura de magneziu lOmg, 0,3 ml/kg/6h PO.

Socul.
Cauzele acestuia includ: pierdere de sange (hemoragie pla-centara, transfuzie de la un geaman la celalalt, hemoragie intraventriculara, hemoragie pulmonara), pierderi capilare de plasma (infectie, hipoxie, acidoza, enterocolita necrozanta), piedere de lichide (diaree si vomismente, pierdere insensibila excesi, diureza anormala), cauze cardiogene (hipoxie, hipoglicemie, sunturi stanga-dreapta, boli lvulare, coarctatia aortei).
Semne: puls t; TA4; diureza4>; coma.
Tratament. Ventilatie artificiala daca este necesar. Trateaza cauza, incearca mentinerea presiunii venoase centrale la 5-8cmH20. Administreaza plasma -l0-20ml/kg, IV, in decurs de 30-60 min, asociata cu dobu-tamina -5-l5(g/kg/min, eventual combinata cu dopamina - 5-20 ug/kg/min pentru a obtine un efect optim. Daca pH-ul este sub 7,2 se administra bicarbonat 4,2% - 1-2 mmol/kg IV- dar numai dupa ce s-a resilit o ventilare adecta.
Alte materiale medicale despre: neonatologie

Formula : Flori de levantica Frunze de mesteacan Frunze de vasc Fructe de paducel Coada-calului Talpa-gastii Hipertensiunea arteriala est [...]
Multi oameni se asteapta ca organismul lor sa functioneze perfect, sa poata fi solicitat fara de limite, iar fortele proprii de vindecare sa-i fie un [...]
Semnele clinice de hipotonie musculara pot fi nesesizabile la nou-nascuti. Tipice sunt miscarile reduse ale copilului in uter, miscari spontane post-p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre neonatologie

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile