eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Gastro-enterologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » gastro-enterologie

Dureri abdominale


Dureri abdominale recurente de cauza digestiva
Ulcerul gastro-duodenal este o afectiune rara la copil. De obicei este duodenal, mai rar gastric, si apare la copin proveniti din familii cu istoric de boala ulceroasa. Se constata dureri recurente epigastrice, uneori la copilul mai mic periombilicale sau imposibil de localizat. Periodicitatea orara este mai putin edenta decat la adult si durerea poate fi ameliorata dupa administrarea de lapte sau de alte alimente, dar adesea dene mai intensa dupa masa. in anumite cazuri, durerile fiind atipice, diagnosticul este silit abia dupa aparitia unei complicatii grave: hematemeza, perforatie, sau stenoza.
Apendicita cronica este nejustificat de frecvent incriminata drept cauza a durerilor abdominale deoarece simptomatologia se mentine si dupa apendicectomie, iar intraoperator se constata leziuni inflamatorii numai la o parte dintre bolna. Tot in cadrul patologiei chirurgicale trebuie avute in vedere stenoza incompleta, volvulus intermitent, complicatii generate de brida mezenterica. Daca exista o interventie abdominala anterioara, cea mai mica suspiciune de diagnostic, impune efectuarea examenului radiologie.
Tumorile abdominale maligne sunt rare, de obicei fiind limfoame non-hodgkiniene. Mai frecvent au localizare ileocolica si genereaza dureri abdominale de intensitate medie, ce pot deveni colicative sugerand apendicita.
Durerile abdominale pot fi asociate cu diaree cronica. Daca diareea este intermitenta sau alterneaza cu constipatia, cadrul colic este sensibil si durerile abdominale se amelioreaza dupa emisia de scaune si gaze, diagnosticul trebuie sa se orienteze spre colon iriil.


Durerile abdominale care se insotesc de modificarea starii generale (scadere in greutate, febra), diaree, simptome extradigestive (articulare, cutanate, oculare), fisuri anale, semne biologice de inflamatie, impun efectuarea unui examen radiologie al intestinului terminal si colonului, precum si un examen endoscopic, investigatii care permit silirea diagnosticului de boala Crohn. Daca la acest lou se asociaza rectoragii frecvente, sunt necesare irigografia si rectoscopia, ce ofera argumente pentru diagnosticul de rectocolita ulcerohemoragica. Cand afectarea ileonului terminal este edenta, trebuie sa fie luate in discutie si tuberculoza intestinala, ileita inflamatorie nespecifica, cu prognostic bun sau ileita infectioasa (Yersinia enterocolytica).
Megacolonul congenital aganglionar sau boala Hirschprung se datoreste absentei celulelor ganglionare al plexurilor Auerbach si Meissner si se caracterizeaza prin constipatie cronica, marirea de volum a abdomenului si peristaltism exagerat, zibil. Clisma baritata si biopsia rectala sunt utile in transarea diagnosticului.
Parazitozele intestinale (ascaridiaza, teniaza, giardiaza) pot fi de asemenea cauza de dureri abdominale recurente.
Cauze hepatobiliare:
- litiaza biliara determina dureri in hipocondrul drept, greata, varsaturi, pusee icterice. Radiografia abdominala simpla edentiaza calculi in ca biliara, canalul cistic sau coledoc. Echografia confirma diagnosticul. Apare mai ales ca o complicatie in anemii hemolitice cronice, fibroza chistica, boala Wilson.
- chistul de coledoc se caracterizeaza prin durere, icter si palparea unei formatiuni tumorale in hipocondrul drept, usor de identificat sonografic;


- tumori hepatice.

Cauze pancreatice:
- pancreatita cronica (recidivanta) in care apar dureri epigastrice si in hipocondrul stang;
- fibroza congenitala a sfincterului Oddi;
- pseudochistul de pancreas trebuie suspectat cand exista un traumatism abdominal in antecedente; este necesar sa se dozeze amilazemia si sa se efectueze un examen echotomografic al pancreasului.


Dureri abdominale recurente de cauza extradigestiva

Cauze renourinare
- infectiile urinare recidivante sunt sugerate de dureri abdominale recidivante asociate cu disurie, polachiurie, pusee febrile inexplicabile;examenul de urina si urocultura sunt indispensabile pentru diagnostic.
- obstructia tractului urinar cu hidronefroza poate determina durere abdominala recurenta localizata in abdomenul inferior sau in flancuri. Pentru a depista uropatia malformativa se efectueaza urografie, cistografie mictionala, echografie.
- litiaza renourinara este considerata rara. Ea poate fi diagnosticata echografie sau urografie;
- tumori renale.

Cauze genitale
- chistul ovarian creeaza probleme de diagnostic daca e afectat ovarul drept datorita confuziei cu apendicita acuta.
- hematocolposul este consecinta unei anomalii congenitale - imperforatia himenala determina acumularea uterina a sangelui menstrual. Apar dureri abdominale recidivante, ritmate ciclic si se constituie lent o tumora hipogastrica.
- dismenoreea se manifesta clinic prin dureri abdominale colicative, dureri lombare si simpto-me generale (greata, varsaturi) care preced sau sunt concomitente cu ciclul menstrual.


Cauze meolice

- tetania - durerile abdominale sunt insotite de contracturi ale musculaturii striate, semne de hiperexciilitate neuromusculara, varsaturi, paloare, toate aceste semne fiind asociate cu semne biologice si ECG cu semne de hipo-calcemie.


- acidoza diabetica se caracterizeaza prin hiperglicemie, glicozurie, acidoza meolica, cetonurie, sindrom de deshidratare, poliurie, iar durerile abdominale care o insotesc pot deveni foarte intense, mimand abdomenul acut.
- hiperlipemia idiopatica familiala tip 1 cu transmitere autosomal recesiva se datoreste deficitului congenital de beta-lipoproteinlipaza (clearing factor) si se manifesta clinic prin dureri abdominale, varsaturi, hepatospleno-megalie, xantoame cutanate, iar biochimic prin hiperlipemie cu crestere marcata a trigliceridelor. Afectiunea este foarte rara si are context familial.
- porfiria este o tulburare a meolismului hemului, caracterizata prin dureri abdominale difuze, colicative, varsaturi, constipatie, leziuni cutanate sugestive, manifestari neurologice, urini colorate in rosu.
- hipoglicemia se poate asocia cu dureri abdominale.

Cauze hematologice
- drepanocitoza este o anemie hemolitica corpusculara in care se sintetizeaza hemoglobina patologica S, ce determina transformarea falciforma a hematiilor, avand drept consecinta aparitia trombozelor vasculare. Se constituie microinfarcte mezenterice, intestinale, splenice, cu dureri abdominale intense, uneori febra, stare de soc. Boala nu a mai fost descrisa in forma homozigota in tara noastra si poate fi intalnita la populatie emigrata, de origine africana sau mediteraneeana.


Cauze neurologice

- epilepsia abdominala este suspectata atunci cand durerile abdominale colicative cu localizare periombilicala sau epigastrica au debut brusc, dureaza cateva minute, sunt insotite de tulburari de constienta si urmate de somnolenta post-critica. Este necesara electroencefalograma ce edentiaza modificari sugestive.Alte cauze

- bolile de colagen - au in cadrul simptomatologiei lor polimorfe si dureri abdominale uneori olente, mimand abdomenul acut. Se pare ca acestea se datoresc vasculitei si tulburarilor de irigatie ale tubului digestiv.
- intoxicatia cu plumb se poate manifesta clinic prin dureri abdominale cu caracter repetitiv; se dozeaza plumburia si plumbemia pentru precizarea diagnosticului.


Dureri abdominale recurente de cauza psihogena

Sunt mult mai frecvente decat durerile abdominale de cauza organica digestiva sau extradigestiva (durerile de cauza organica reprezinta numai 10%). Incidenta maxima este la copii in varsta de 5-l0 ani. Apar dureri abdominale difuze, sau care isi schimba sediul, au iradiere bizara, sunt legate de situatii stresante, nu trezesc copilul din somn.
Examenul clinic nu releva nimic patologic, abdomenul nu e sensibil la paipare. Acesti copii prezinta tulburari ce reflecta labilitatea exagerata a sistemului nervos vegetativ: paloare, transpiratii reci, cefalee, greata, tremuraturi ale extremitatilor. Au tulburari de comportament, sunt agresi sau timizi, sunt anxiosi, au somn agitat.
Anamneza trebuie sa fie completa, efectuata cu multa rabdare si pricepere pentru a intelege care a fost situatia conflictuala ce a declansat durerile abdominale. Astfel au fost remarcate diverse situatii stresante: divortul parintilor, moartea unei rude, teama de propria sa moarte, boli in familie cu simptomatologie asemanatoare ce servesc ca model pentru copil, situatiile in care parintii solicita performante ce depasesc capacitatea copilului, stress-uri legate de actitatea scolara ("colica de luni dimineata").Alte materiale medicale despre: gastro-enterologie
Ingrediente: o cana si jumatate de suc de ridiche neagra, o cana de lamaie, 150 ml de votca (tarie 40% sau mai mult), o lingura de sare. Pr [...]
La dureri precordiale este bine sa se consume multa miere de albine, ea asigura conditiile necesare bunei functionari a inimii. [...]
Durerea abdominala recurenta este durerea abdominala suficient de intensa pentru a afecta activitatea copilului si consta in aparitia a trei s [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre gastro-enterologie

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile