eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatologie la copii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » dermatologie la copii

Alergia cutanata (urticaria)

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Alergia cutanata (urticaria)
Este una din cele mai frecvente cauze de eruptie cutanata la copii.
Urticaria se manifesta sub forma de pete rosii, umflate cu margini neregulate (ca niste besicute dupa atingerea cu urzica)
Petele pot apare in diverse locuri ale pielii si persista cateva ore. Ele apar si dispar, avand un caracter saltant. Eruptia se diferentiaza de cea din bolile contagioase unde ea este generalizata si persista mai multe zile. Eruptia in urticarie nu lasa urme de obicei decat daca copilul se scarpina intens.

Eruptia este insotita intotdeauna de mancarime accentuata (in bolile contagioase mancarimea este mai rara - exceptie facand doar varicela).
Pe langa eruptia cutanata, alergia este insotita uneori de edeme ale ploapelor, fetei, membrelor, palmelor si talpilor, sau de macroglosie (copilul simte ca i se umfla limba), de edeme ale buzelor sau, in stari mai grave, de senzatie de sufocare (edem glotic - Quinqche).

Caud leziunile descrise persista peste 2-3 saptamani vorbim .e o urticarie cronica.
Alergia cutanata poate fi provocata de:
- alimentatie: peste, albusul de ou, capsuni, cirese, fasole boabe, carne de porc conservata, muraturi, etc.
- medicamente: aspirina, sulfamidc, tamine in cantitate mare, unele antibiotice, etc;
-parazitoze intestinale: lambliaza, oxiuroza; -veninul de insecte: (albine, tantari, paianjeni);
- infectii de focar, dentare, sinuzite, otite cronice, amigdalite cronice, infectii ale intestinului, infectii ale cii biliare (alergie la toxine microbiene);
- alergeni aerieni: praf de casa, de caramida, de mucegai, puf, pene, polen, mirosuri puternice;-produse cosmetice: parfumuri, sprayuri, creme.


-factori fizici: frigul, caldura, radiatiile;

-factori psihici: conflicte, stari nervoase, stress;


-factori ereditari: - terenul atopic.


Toti factorii care produc alergia se numesc alergeni. Ei stimuleaza in organism, ia primul contact, anticorpii. La urmatoarele contacte ale organismului cu alergenii se produce o reactie a.ntigen - anticorp care va determina distrugerea unor celule (mastocite) si eliminarea unor substante: serotonina, histamina, calicreina, responsabile de fenomenele alergice.


De ce fac numai anumiti copii alergie!

Unii copii reactioneaza la alergenii aratati mai -sus prin producerea de anticorpi (IgG, IgA, IgM), iar altii formeaza anticorpi IgE (reagine). Acesti copii vor face alergia. Indizii care sunt capabili de a forma IgE si de a face alergie se numesc atopici Copii atopici mostenesc acest teren de la parinti, iar altii il dobandesc pe parcurs.


Galerie de imagini si poze medicale: alergia


imagine cu alergiaimagine cu alergia imagini alergiaimagini/poza alergia


Alte materiale medicale despre: dermatologie la copii

Ackroyd (2) considera, inca din anul 1963, ca diagnosticul reactiilor adverse ce urmeaza administrarii medicamentelor, prevenirea si tratamentul lor, [...]
Daca inainte de a ramane gravida ati suferit de diverse forme de alergie, aceste simptome se pot agrava in timpul sarcinii, iar modificarile hormonale [...]
Alergia la un antibiotic poate fi grava. Ea survine mai ales dupa administrarea belalactaminelor sau a sulfamidelor. Semnalele de alarma sunt repr [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre dermatologie la copii

  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile