eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cresterea si dezvoltarea copilului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » cresterea si dezvoltarea copilului

Cresterea si dezvoltarea circumferintei craniene si toracice

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Abdominal - La nastere masoara 31-33 cm., la 6 luni in jur de 40 cm, iar la 1 an 45 cm.

Pielea si stratul grasos - Culoarea normala a pielii este roz. Prezenta unei culori palide indica de obicei o anemie; pielea rosie indica o stare febrila sau o eczema. Pielea poate fi iritata la plici sau in regiunea fesiera in caz de nerespectare a regulilor prind igiena lenjeriei sugarului.
Eritemul fesier poate sa apara si in cazul cand urina emisa si scaunele sunt prea acide.

Turgorul - Reprezinta consistenta ferm elastica pe care o are o cuta de piele prinsa intre degete. Schimbarea de consistenta la nivelul pliului cutanat abdominal sau al coapselor indica o stare de distrofie sau de deshidratare in caz de diaree si varsaturi accentuate. Examinarea turgorului constituie una din criteriile cele mai importante de evaluare a dezvoltarii somatice a sugarului.
Grosimea stratului de grasime - tesutul celular subcutanat - se poate controla apucand intre degete o cuta a pielii abdominale sau a coapsei.

Normal, cuta pe abdomen este de 1,5 cm, iar pe coapse 2 cm. Sub aceste valori apreciem o stare de distrofie.
Tonusul muscular - in mod normal muschii nu se relaxeaza complet. La nou nascut exista o hipertonie fiziologica, dar in caz de distrofie sau afectiuni neurologice apare o stare de hipotomie musculara. Atat hipertonia cat si hipotonia impun un control medical, reprezentand un semn de suferinta a organismului.


Aprecierea maturizarii

a) Maturarea dentara
Dentitia temporara este formata din 20 dinti, asa numitii \"dinti de lapte\". Aparitia lor, in timp, are urmatoarea ordine:
- incisi median inferior in numar de 2, apar intre 6-8 luni.
- incisi median superior tot in numar de 2, apar intre 8-l0 luni.
- incisi laterali in numar de 4 apar intre 10-l2 luni.

- primul molar de lapte (4) apare intre 18-24 luni.

- caninii in numar de (4) apar in jurul varstei de 2 ani.
- al doilea rand de molari de lapte (premolari) in nr. de 4 apar intre 24-30 luni.Intarzierea aparitiei dentitiei se poate datora administrarii excesive de antibiotice la grade sau sugar (in special tetraciclina) si maturarii tardive a mugurilor dentari. Nu reprezinta intotdeauna un semn de boala.

Este gresit sa se creada ca febra prelungita, diarcea, lipsa poftei de mancare sau agitatia sugarului sunt obligatorii in timpul eruptiei dentare.

De multe ori aceste simtome anunta o boala infectioasa pe care parintii o neglijeaza punand-o pe seama acestor eruptii.
De obicei, eruptia dentara nu se insoteste-cu alte simtome decat: salivatia abundenta, dureri la nivelul gingiilor, usoara agitatie, in special, nocturna.

Dentitia permanenta este formata din 32 de dinti, ea incepe sa se instaleze in jurul varstei de 6 ani si se incheie intre 20-25 ani cuprinzand 16 dinti pentru fiecare arcada dentara.

b) Maturarea osoasa. Cea mai buna dovada a maturarii biologice este aparitia nucleelor de osificare.
Procesele de osificare incep din cursul etii intrauterine la incepui la capetele oaselor lungi, ca apoi scheletul sa se dezvolte si sa se maturizeze pe seama a peste 800 de centri de osificare.
Nou nascutii la termen prezinta un numar de 3-4 nuclee de osificare zibile radiologie.

La inceput acestea apar la membrele inferioare (femur, tibie si la capatul numeral), ca la sfarsitul primului an sa fie zibile in jur de 10 puncte de osificare, iar in al 3-lea an 30 de puncte de osificare. Aceste procedee de osificare se incheie abia la sfarsitul pubertatii.Alte materiale medicale despre: cresterea si dezvoltarea copilului
in aceasta perioada cresterea este mai lenta. Cresterea in lungime poate fi apreciata dupa formula: L - 5V + 80 unde L = lungimea; V = va [...]
Evolutia maturarii dentitiei, aparitia dentipei de lapte si a celei permanente Dentitia de lapte Maxilar superiror [...]
Sugarul obisnuit cu un anumit program isi va rari singur numarul de mese (6-7/zi) si isi va elimina singur masa de noapte.
Se va continua regim [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre cresterea si dezvoltarea copilului

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile