eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Metoda masajului partial sl general

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » masajul » metoda masajului partial sl general

Masajul general


Masajul general


Masajul general, somatic, sau al tesuturilor de la suprafata corpului, se poate efectua prelucrand pe rand toate regiunile si segmentele anatomice.
Practica a ridicat o problema metodica mult dezbatuta, si anume aceea a ordinii in care trebuie sa se suceada regiunile si segmentele corpului in timpul unei sedinte de masaj general.
S-a pus intotdeauna intrebarea: care este cea mai potrita si mai eficace succesiune a diferitelor regiuni si segmente pe care dorim sa le masam?In aceasta printa, raspunsurile si indicatiile au fost si sunt inca foarte


diferite intre ele.

Dupa metodele clasice, masajul general incepea cu prelucrarea membrelor superioare (Kleen), sau a celor inferioare (Arvedson), dupa care urma regiunea spatelui, a abdomenului si a toracelui.
Pe membre manevrele se aplicau segmentar, incepand de la extremitatea distala spre cea proximaia. Pe regiunile e, manevrele erau orientate in sensul circulatiei periferice.
Executat de catre doua persoane, masajul general se-desfasura perfect simetric pe membrele pereche, dar trebuia' sa se aplice numai de catre o persoana pe celelalte regiuni ale corpului.
Se intelege ca, cu fiecare trecere de la o regiune la alta, era nevoie sa se intrerupa lucrul si sa se schimbe atat pozitia celui masat, cat si a celui care executa masajul.
Manevrele de masaj erau combinate chiar la fiecare segment sau regiune, cu miscarile analitice pasive, active sau active cu rezistenta.In metodele moderne gasim cele mai variate formule de succesiune a regiunilor si segmentelor ce se maseaza si chiar a procedeelor de masaj folosite in timpul unei sedinte de masaj.
Masajul general se poate executa, desigur, dupa orice schema, iar partile pot sa se succeada in orice ordine fara ca aceasta sa constituie o mare greseala, dar pana la urma trebuie gasita formula care sa permita prelucrarea diferitelor regiuni si segmente, dupa o anumita regula logica, fara schimbari prea dese de pozitie si fara prea multe discontinuitati in lucru.


Noi etam sa incepem masajul general cu una dintre extremitatile celor patru membre, sau cu regiunile sensibile ca peretele toracic sau abdminal.
Dupa experienta noastra, cea mai buna ordine in succesiunea regiunilor si segmentelor, ce vor'fi prelucrate in cadrul masajului general, este determinata de cele doua pozitii fundamentale, folosite in toate imprejurarile: pozitia culcat pe partea anterioara a corpului si culcat pe spate.

Noi incepem masajul general pe partea posterioara si prelucram fara a schimba pozitia, spatele, regiunea fesiera, coapsa si gamba stanga, apoi coapsa si gamba dreapta. Dupa schimbarea pozitiei, din culcat cu fata in jos in culcat cu fata in sus, continuam masajul de acolo de unde l-am lasat, incepand cu laba piciorului, gamba, genunchiul si coapsa. Prelucram aceleasi segmente din stanga, dupa care urmeaza masajul peretelui abdominal si cel toracic.
La membrele superioare incepem cu masajul mainii drepte si continuam cu antebratul, bratul si umarul respectiv; trecem apoi la membrul superior stang, la care respectam aceeasi ordine a segmentelor.Incepand masajul cu partea posterioara a corpului, care prezinta o suprafata mai intinsa, mai a si mai putin' sensibila decat partea anterioara, putem aplica manevre mai energice si mai ample, obtinand astfel, de la inceput, efecte mai puternice si mai eficiente.
Pastrand ordinea de mai sus in masajul regiunilor, nu mai avem nevoie sa schimbam pozitia fundamentala decat o singura data, pe toata durata sedintei de masaj general. in acest fel putem executa pe membre, fie masajul segmentai", fie cel global.
Gratie simplitatii si avantajelor sale, aceasta succesiune in desfasurarea masajului pe regiuni s-a genealizat in tara noastra, devenind o caracteristica a metodei romanesti de masaj.
Masajul general executat pe segmente este o forma analitica de prelucrare, care permite executia tehnica minutioasa si adaptata dupa caracterele morfologice si functionale ale fiecarui sector al corpului. Aceasta forma de masaj poarta numele de masaj extins sau masaj general propriu-zis.
Cand nu avem timp destul pentru a executa forma extinsa a masajului, asa cum se intampla adeseori in actitatea sportiva, sau daca masajul extins nu este indicat, intrucat este prea lung (ca durata de executie) si poate deveni obositor, putem reduce durata lui, lasand nemasate unele regiuni sau segmente, ca de exemplu degetele, mainile, picioarele si chiar abdomenul si toracele. Durata masajului general se poate scurta si mai mult, lasand la o parte unele manevre neesentiale pentru sporti, de exemplu, bratiile, presiunile, tractiunile etc. Putem renunta la unele forme la batere pe regiunile sensibile sau lipsite de tesuturi moi, cum sunt articulatiile, fata antero-interna a gambei etc.
Putem combina intre ele procedeele irudite de masaj, cum sunt frictiunile si framantatul sau diferite forme de batere.
Putem aplica de la inceput manevrele utile de masaj pe toata intinderea membrelor inferioare si superioare si, in sfarsit, putem executa aceleasi manevre lucrand cu o mana pe un segment si cu cealalta pe segmentul pereche.
Folosind t6ate aceste procedee de reducere a- timpului de lucni si concentrand actitatea- prin perfectionari si combinatii tehnice, lasand la o parte manevrele neesentiale sau ineficace si eliminand timpii morti provocati de continua schimbare a pozitiilor, putem prelucra in timp mai scurt cea mai mare parte a tesuturilor de la suprafata corpului, realizand astfel o forma concentrata si simplificata de masaj, care se cheama masajul restrans.



Asadar, masajul extins se incepe pe partea posterioara a corpului, cu regiunea spatelui si se continua cu regiunea fesiera, coapsele si gambele pe partea lor posterioara.
Dupa schimbarea pozitiei reluam masajul membrelor inferioare pe partea lor anterioara, prelucrand succesiv picioarele, gambele, genunchii si coapsele.
Urmeaza masajul peretelui abdominal si al peretelui toracic, dupa care prelucram segmentar membrele superioare, incepand cu degetele, mainile, antebratele, bratele si umerii.
La*5porti, masajul general extins se incheie de regula cu masajul cefei, care se executa din pozitia sezand cu fruntea rezemata inainte.
Masajul general restrans se poate deci limita la prelucrarea regiunii spatelui si feselor, a membrelor inferioare, masate impreuna si pe toata lungimea lor pe partea posterioara si apoi pe partea anterioara, precum si a membrelor superioare masate pe rand, pe toata intinderea lor.
Masajul general, extins sau restrans dupa necesitati si posibilitati, este forma de aplicare cea mai cunoscuta si mai apreciata in masajul sportilor fruntasi.



Alte materiale medicale despre: metoda masajului partial sl general




Membrele inferioare pot fi masate pe segmente sau pe toata lungimea lor. Putem masa pe rand intai membrul inferior din dreapta, apoi pe cel din st [...]
Automasajul trunchiului se executa pe regiuni, incepand cu spatele, continuand cu peretele abdominal si terminand cu peretele toracic. Automasa [...]
Masajul terapeutic este recomandat sportivilor in cazul unor accidente sau imbolnaviri acute, fie ca tratament functional a leziunilor si tulburA [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre metoda masajului partial sl general

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile