eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Prurit sl prurigouri

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » prurit sl prurigouri

Scabia


Scabia
Este produsa de Sarcoptes scabiei hominis si anume prin femela fecundata, care-si sapa o galerie in stratul cornos pentru a-si depune ouale; scabia se intilneste in toate tarile, aparitia ei fiind favorizata de murdarie, suprapopulare. Se transmite prin contact direct si in timpul noptii. De la contaminare pina la aparitia primelor simptoame pot trece de la 2 zile pina la cite saptamini. Pruritul este primul simptom si el poate fi la inceput localizat, generalizindu-se rapid, respectind fata, pielea capului, spatele, gitul, dupa care datorita gratajului se ivesc papule miliare escoriate sau cu mici cruste, escoriatii liniare. Leziuni specifice, situate in zone de electie, sint santul si veziculele perlate. Santul are traiect curb si sinuos, apare reliefat la palpare, iar la una din extremitatile sale se gaseste o mica ridicatura sidefie-eminenta acariana. culele perlate sint transparente, cristaline, putin reliefate, localizate in spatiile interdigitale, fara sa aiba loarea patognomonica a santului acarian. Santurile trebuie cautate pe degete, incheietura pumnului, penis si tele la copil. Leziunile nespecifice se intilnesc in spatiile interdigitale, fata anterioara a pumnului, coate, peretele anterior al axilelor, areoia mamara, centura, para-ombillcal, plicile fesiere, tele sugarilor. Leziunile se pot eczematiza, mai ales in localizarea la sin la femei, se pot impetigina indeosebi la copii. La unii bolnavi putem intilni o pachionichie, cu hiperkeratoza subun-ghiala continlnd numerosi paraziti. Diagnosticul se fixeaza pe baza simptoamelor descrise, punerea in evidenta a femelei extrasa din eminenta acariana si epidemiologic-existenta de cazuri similare in colectivitate. Mentionam ca tratamentul trebuie aplicat tuturor celor care au dormit cu bolnavul, indiferent daca i-au aparut sau nu leziuni.

Tratamentul se face cu hexaclorciclohexan (Lindan) in concentratie de 0,5%1%, concentratiile mai mici fiind prescrise la copii si adultii cu o piele mai sensibila. Preparatul se aplica copiilor peste 3 ani si adultilor dupa urmatoarea tehnica : se unge toata pielea (cu exceptia fetei si pielii capului) si dupa 2448 ore se spala cu apa si sapun. Se fac 23 aplicatii la interl de 24- 18 ore. Rufaria de corp si de pat se schimba de fiecare data; ea se fierbe si se calca. Se poate utiliza sulful in formula : Sulf precipitat, carbonat do calciu aa 10 g, selina 100 g sau solutia de hipo-sulfit Na 20% badijonaj, urmata de aplicatii de solutie de acid clorhidric sau lactic 5%. Pentru copii sub 3 ani benzoat de benzii 25 g, selina 75 g.
In toate cazurile se pot produce iritatii ale pielii caro se pot calma cu pasta cu apa Darier, creme cu cortizon. Rufaria care nu poate fi fiarta si calcata cu fierul incins se introduce intr-un sac de nailon inchis la capat si este tinuta asa timp de 21 zile, fiind pudrata cu DDT.


Galerie de imagini si poze medicale: scabia


imagine cu scabiaimagine cu scabia imagini scabiaimagini/poza scabia


Alte materiale medicale despre: prurit sl prurigouri

Este o forma complicata a scabiei normale, care survine la batrini, casectici, fiind descrisa prima data la leprosii din Norvegia. Se manifest [...]
Leziunile cutanate pot avea aspecte variate, dar exista 3 tipuri de elemente in general: santul produs de parazit (in care el se adaposteste i [...]
Este o forma complicata a scabiei normale, care survine la batrini, casectici, fiind descrisa prima data la leprosii din Norvegia. Se manifest [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre prurit sl prurigouri

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile