eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Chirugia colonului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » chirurgie » chirugia colonului

Caracteristici generale intestin gros

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

Caracteristici generale intestin gros

CARACTERISTICI GENERALE INTESTIN GROS

Intestinul gros prezinta fata de intestinul mezenterial o serie de diferente macroscopice (vizibile exo- sau endolumenal), cat si de struc­tura (microscopice).

Astfel:

intestinul gros este mai scurt;

are un lumen mai larg;
are o asezare si o directie mai fixa;

prezinta particularitati morfologice absolut caracteristice acestui segment:


teniile musculare;

haustrele; -plicilesemilunare;

apendicii (ciucurii) epiploic

TENIILE MUSCULARE

Sunt trei benzi musculare, cu o latime de aproximativ 0,5 cm, dispuse longitudinal, pozitio­nate la cea 120 de grade in raport cu circum­ferinta colonului. incep la originea apendicelui vermiform (baza de insertie a acestuia la nivelul cecului), continua de-a lungul cadrului colic pana la nivelul sigmoidului unde devin mai late, redu-candu-se in partea inferioara a acestuia in numar de doua, dupa care dispar, pierzandu-si indivi­dualitatea prin uniformizarea fibrelor la nivelul rectului. Dupa pozitia si raporturile pe care le au la nivelul colonului transvers ele se numesc: tenia mezocolica, situata la insertia mezocolonului transvers avand pozitie posterioara sau postero-superioara; tenia omentala, ce corespunde


insertiei omentului mare, situata anterior si tenia liberain pozitie inferioara sau posteroinferioara. La nivelul cecului, colonului ascendent, descendent si sigmoid, tenia mezocolica are pozitie posteromediala, cea omentala este posterolaterala, iar cea libera priveste anterior.

HAUSTRELE COLONULUI

Sunt zone ale peretelui colic care proemina la exterior, intre santurile transversale ale aces­tuia, de forma hemisferica (lat. haustrum = galeata), delimitate la interior de cate doua plici semilunare invecinate.

PLICILE SEMILUNARE

Sunt formatiuni de forma semicirculara care proemina in lumenul intestinului gros, alcatuite din toate straturile peretelui, delimitand la supra­fata santuri transversale care se intind in spatiile dintre tenii si care delimiteaza intre ele haustrele.

Se presupune ca ar fi rezultatul fie al con­densarii fibrelor musculare circulare (fapt demon­strat clinic de „curgerea haustrelor' in decursul miscarilor peristaltice), fie al plicaturarii intes­tinului gros datorita faptului ca teniile sunt mai scurte (in acest sens, sectionarea teniilor duce la disparitia haustrelor).

APENDICII (CIUCURII)
EPIPLOICI

Sunt mici gramezi sau ciucuri de grasime, invelite de seroasa, care atarna de peretele intestinal in lungul teniei libere si omentale. Au diferite forme: simpli sau lobulati, sesili sau pedi-culati, cilindroizi sau aplatizati. Lipsesc la nou-nascut si apar in primul an de viata. Densitatea lor este mai mare la nivelul colonului transvers si sigmoid. Se pot infarctiza producand complicatii.

ANATOMIE MICROSCOPICA

Peretele intestinului gros este relativ mai subtire decat cel al intestinului mezenterial fiindcanalului alimentar (. 1.9). De la exterior spre interior acestea sunt:

Tunica seroasa este reprezentata la nivelul cecului, colonului si a primei portiuni a rectului de catre peritoneu; la nivelul ultimei portiuni a rectului avem o adventitie. Dedesubt, peritoneul este dublat de o patura subtire de tesut conjunctiv lax, stratul subseros. Peritoneul se comporta in mod diferit in functie de segmentul de intestin gros la care ne referim, particularitati relevate la studiul segmentelor respective.

Tunica musculara constituita din doua straturi musculare: longitudinal dispus extern, si circular dispus intern. Stratul extern este grupat in cele trei tenii pe cand stratul intern este continuu si uniform. Pe suprafata externa a stra­tului circular sunt dispersate celule ganglionare ale plexului Auerbach. S-au descris cateva ingro-sari ale musculaturii circulare, un gen de sfinctere, mai mult functionale decat anatomice, cu exis­tenta discutabila. Astfel ar fi:


sfincterul ileocecal (Keith);

sfincterul transvers (Cannon - Boehm);

sfincterul unghiului splenic (Payr); -sfincterul sigmoidian proximal (Moutier).

Stratul submucos considerat stratul cu
rezistenta cea mai mare pentru suturile digestive
contine: numeroase vase sanguine, limfatice,
foliculi limfatici solitari si plexul nervos Meissner.

- Structura peretelui colic.


4. Tunica mucoasa, de culoare alb-cenusie, este mai groasa decat cea a intestinului subtire. Nu are plici circulare si nici vilozitati intestinale. Prezinta numerosi foliculi limfatici solitari (mai mari decat cei din intestinul subtire); de aseme­nea placile Peyer lipsesc. Este formata dintr-un epiteliu cilindric cu numeroase glande (cripte) de tip Lieberkuhn si dintr-un corion cu infiltratii limfoide.

Epiteliul de suprafata este format cu predo­minanta din celule caliciforme, celule absorbante si numeroase celule endocrine (argentafine). Aparatul glandular este reprezentat de glandele Lieberkuhn - numeroase, adanci, ramificate si lipsite de celulele Paneth (celule secretoare specifice intestinului subtire); au numeroase celule caliciforme, care se inmultesc tot mai mult spre segmentul terminal al intestinului gros.

Musculara mucoasei este slab dezvoltata.

Corionul, bogat in celule, contine foliculi lim­fatici solitari care depasesc mucoasa si patrund in submucoasa adiacenta.

Alte materiale medicale despre: chirugia colonului
in acest context trebuie sa vorbim putin. in general, despre multiplele legaturi dintre puterea de aparare a organismului si raceala sau bolil [...]
in acest context trebuie sa vorbim putin. in general, despre multiplele legaturi dintre puterea de aparare a organismului si raceala sau bolil [...]
Se manifesta prin formarea si acumularea anormala de gaz in intestin. Durerile resimtite sunt in general consecinta unei dilatari prea mari a [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre chirugia colonului

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile