eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Pancreasul endocrin

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » sistemul endocrin » pancreasul endocrin

Somatostatinul

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Somatostatinul este o polipeptida cu'14 aminoacizi, formata dintr-un prohormon de 28 aminoacizi, care este produs in celulele d ale pancreasului dar si in alte locuri, inclusiv in tractul gastrointestinal si hipotalamus (somatostatinul este hormonul inhibitor al hormonului de crestere). El face parte dintr-un vast sistem de control pentru fluxurile nutritive ce implica celulele a, B, d si hormonii gastrointestinali. Somatostatinul are un timp de injumatatire scurt, de aproximativ 2 minute, iar actiunile sale predominante sunt de natura paracrina.

a) Controlul secretiei
Stimulii pentru eliberarea sotmatostatinului pron din intestin sau pancreas si sunt aceiasi cu cei ai insulinei. Cresterea glucozei serice, a aminoacizilor serici sau a acizilor grasi serici reprezinta un stimul eficient. in plus, multi hormoni gastrointestinali ca secretina sau colecistokinina (CCK.) stimuleaza eliberarea de somatostatin din pancreas si intestin.


b) Actiuni

Somatostatinul are un spectru larg de actiune, realizat prin efecte de natura inhibitorie. El scade motilitatea si secretia intestinala, inhiba eliberarea gastrinei, secretinei, CCK si GIR Somatostatinul scade secretia gastrica si secretia exocrina pancreatica, diminua motilitatea gastrica, contractia cii biliare si absorbtia intestinala a glucozei, a aminoacizilor si a lipidelor si scade debitul sanguin shnic. El inhiba insulina pancreatica si secretia de glucagon. Poate oferi un mecanism de reglare al absorbtiei gastrointestinale a alimentelor, coreland fluxul acestora cu tesuturile. Rolul exact al somatostatinului in reglarea functiei celulelor B nu este inca clarificat.


Analogi ai somatostatinului au fost utilizati farmacologic in diferite scopuri, ca de exemplu: suprimarea secretiei de glucagon in diabetul zaharat insulino-de-pendent si a secretiei de insulina in insulinoame, in tratamentul acromegaliei, in reducerea secretiei gastrointestinale, in diaree cronica si in reducerea debitului sanguin in hemoragiile gastrointestinale.

Efectele hormonilor de stres asupra reglarii hormonilor pancreasului endocrin sunt prezentate in schema 5-9.
Schema 5-9

Efectele hormonilor asupra reglarii secretiei celulare a insulei si a meolismului tisular
Hormon Secretie de glucagon Secretie de insulina Glucoza intramus-culara Glucoza hepatica Lipoliza
Glucagon i Nu direct i i


Insulina i i t i i

Catecolamine i i i t i


Cortizol T i indirect i i islab

STH i i T i
Alte materiale medicale despre: pancreasul endocrin
Pana in prezent nu a fost stabilit rolul gastrinei pancreatice. Afectiunea patologica numita sindromul Zollinger-Ellison este cauzata de o tumora func [...]
Nivelele de insulina serica incep sa creasca, in mod normal, in primele 10 minute dupa ingestia alimentelor si ating varful in 30-45 de minute (Figura [...]
a) Transportul glucozei in celule Transportul glucozei in celule are loc prin difuziune, facilitata cu ajutorul unui transport mediat. Au fost identi [...]


Copyright © 2010 - 2022 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre pancreasul endocrin

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile