eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Fumatul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » fumatul

Istoricul fumatului


Denumiri

ac - de la ago (insula in Antile unde s-a descoperit ta)
Nicotina - de la Jean Nicot, ambasador al Frantei in Portugalia care ofera tutunul (practic nicotina) drept tratament al migrenei Caterinei de Medicis. Tutunul, si in particular fumatul tigarilor, este larg recunoscut de comunitatea medicala si de public ca o problema majora de sanatate. Medicii si organizatiile medicale impart cu publicul larg datoria de a aborda aceasta problema spinoasa. Atat medicii cat si organizatiile profesionale pot contribui insa efectiv la elaborarea si verificarea eficacitatii masurilor antifumat.


Patrunderea tutunului in Europa

Tutunul, o ta care provine din familia Solanaceelor, are un istoric agitat. El este cea mai buna doda ca o data cu cucerirea Americii (Lumea Noua) nu numai ca s-au exportat boli necunoscute in Europa dar s-au adus si te care au marcat evolutia societatii pe secole.
Astfel, tutunul care ca si alte medicamente initial a avut alte utilizari (medicament contra viermilor intestinali, muscaturilor de serpi, afrodisiac, otra pentru sageti, articol de cult la ceremoniile rituale) (1) era totusi folosit de localnicii din Cuba in anul 1494 ca o buruiana buna de fumat. Cum exemplul era contagios inca de atunci, initial el a fost cultit in Cuba si San Domingo de spanioli in anii 1520-l530; in anul 1518 (relaliv rapid) (1) marinarii lui Columb si indatorii lui Cortez au adus in Franta aceasta iarba care a primit denumirea de "iarba dracului". Initial se fuma pipa, apoi tigara de foi iar din improvizatia unui ofiter francez (tutun in tub de hartie in care se tinea praf de pusca) s-a nascut tigara fatala.In Europa totusi initial nu s-a folosit decat ca remediu pentru migrena, ca pudra pentru distrugerea paduchilor, in clisma pentru tratamentul constipatiei si culmea ca terapie a astmului si anginei de piept in momente asfixice.


Scoaterea din arsenalul terapeutic s-a facut ulterior, o data cu descoperirea efectelor nocive. Dintre reperele ulterioare asupra nocivitatii amintim (1):
- 1900 - studierea relatiei fumat-cancer bronhopulmonar, boli cardiosculare, emfizem pulmonar
- 1930 - izolarea compusilor co-carcinogenetici


- 1933 - studiul benzopirenului

- 1954-56 - aprofundarea relatiei fumat excesiv-cancer bronhopulmonar, alte cancere, alte boli respiratorii si influenta asupra fatului, fumatorului pasiv etc.
- 1964, 1967 - Congresul international al nicotinei, Conferinta de la New York - tutunul = inamic public nr. 1
- 1964, 1967 - Congresul international al nicotinei, Conferinta de la New York - tutunul = inamic public nr. 1

Repere asupra patrunderii tutunului in Romania
Primele informatii au fost furnizate de Ion Ionescu de la Brad in urma cu 150 de ani (1), obiceiul patrunzand in secolul al XVI-lea (marturii arheologice -o lulea de pamant descoperita in 1971).
Alte repere raman anul 1812 in Moldo si 1821 in Muntenia cand au aparut primele fabrici rudimentare de prelucrare a tutunului.




Alte materiale medicale despre: fumatul




Tutunul a fost introdus in Tarile romanesti de la turci, in Ardeal de la austriaci, iar in Moldova de la cazaci. La inceput se fuma cu [...]
Fumatul este dificil de combatut deoarece exista o perioada de "lag" (de liniste) de 30-40 de ani intre debutul acestui obicei si decesul din [...]
M. G. Mahmudov, de la Sanatoriul Raduga de linga Moscova, a realizat un tratament eficace impotriva fumatului. El consta in administrarea intra-m [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre fumatul

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile