eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cancerul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul

Riscul anestezic si operator

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

RISCUL ANESTEZIC SI OPERATOR

            Decizia operatorie si beneficiul ei pentru evolutia pacientului cu boala neoplazica, se calculeaza in raport cu riscul anestezic si operator.

           Evolutia tehnicilor de anestezie, cunoasterea particularitatilor bolnavului canceros, monitorizarea mai complexa a bolnavului chirurgical, au dus la extinderea chirurgiei oncologice majore : atat ca amploare a exerezei, cat si ca durata a interventiilor dar, in special ca nivel de risc al pacientilor generat de statusul fiziologic, de intervalul de varsta si gravitatea comorbiditatilor preoperatorii.

             Mortalitatea perioperatorie variaza in raport cu mai multi factori:

-         starea fiziologica preoperatorie a bolnavului

-         severitatea bolii de baza

-         gradul in care chirurgia afecteaza functiile fiziologice normale

-         complexitatea exerezei chirurgicale

-         tipul de anestezie impus de operatie

-         experienta si dotarea echipei de anestezie si chirurgie.

             Clasificarea unanim acceptata din motive de terminologie comuna si pentru posibilitatea colectarii datelor statistice, este cea adoptata de American Society of Anesthesiology (ASA), inca din 1962.

             Deoarece clasificarea ASA are la baza statusul fiziologic al pacientului, pe care il gradeaza in functie de severitatea bolii si rezervele fiziologice, se coreleaza si cu probabilitatea de mortalitate perioperatorie (Tabel 6.1):

Clasa I

-bolnavul    nu    are    tulburari    organice, fiziologice, biochimice sau psihice. -procesul patologic pentru care se opereaza este localizat si nu determina perturbarea sistemica

Clasa II

-perturbari sistemice usoare sau moderate,
date   fie   de   boala   ce   trebuie   tratata chirurgical, fie de alta boala -varstele      extreme,      nou-nascuti      sau octogenari, chiar daca nu au boli sistemice sunt   inclusi   aici;obezitatea  extrema   si bronsita cronica, de asemeni

Clasa III

-perturbari sistemice severe sau boli de orice natura, chiar daca nu se stabileste precis incapacitatea de efort

Clasa IV

-bolnavi cu afectiuni sistemice grave, cu pericol  vital  si care nu  se vindeca fara operatie -exemplu  : bolnav casectic cu cancer si metastaze, leucopenie sau trombopenie la bolnavul canceros

Clasa V

-bolnav muribund, care are putine sanse de a supravietui la care se intervine 'in extremis'.

         Operatia de urgenta : orice bolnav, indiferent de clasificarea anterioara, operat de urgenta este considerat ca se afla intr-o stare fizica alterata; indicativul 'E' se adauga clasificarii numerice.

          Ex.: hemoragie digestiva, perforatia de organ cavitar, peritonite, ocluzii intestinale. (dupa Dripps R.D., 1997)

     

                                                                                                                          ( dupa Ghilezan, 1983)

          Mortalitatea operatorie, corelata cu statusul fiziologic preoperator, este insa mai mare in oncologie.

           Impactul bolii canceroase asupra starii de nutritie, a imunitatii si datorita efectelor secundare ale chimio si radioterapiei, creste clasa de risc a pacientilor, chiar daca nu este cuprins inca intr-o clasificare standard.        

            Astfel, daca la o clasa de rise ASA I si II (conform studiilor lui Dripps si colab. (188)   si Marx si colab. (189) corespunde o mortalitate operatorie de 1 :10.000; aceasta creste la 20-30% la pacientii oncologici. Aceasta iese in evidenta in operatiile paliative, de mica amploare, de urgenta, cum sunt cazurile de ocluzie intestinala prin cancer rectosigmoidian, ovarian sau pe intestin iradiat, rezolvate chirurgical printr-o interventie minima (entero- anastomoza de derivatie sau simpla coloproctie), care sunt totusi grevate de complicatii septice cu letalitate crescuta (190).
Alte materiale medicale despre: cancerul
Rolul alimentatiei in incidenta bolilor cardiovasculare a fost pus in evidenta, pentru prima oara, atunci cind au fost examinate arterele unor victime [...]
Predispozitia la cancer si riscul crescut, legat de anumite localizari ale sale, unele tributare ereditatii, iar altele dobandite pe parcursul v [...]
La indivizii cu interventii chirurgicale pentru afectiuni extra-cardiace, complicatiile operatorii (117) au aparut la 22% din fumatorii regulati [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre cancerul

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile