eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Accidentul vascular cerebral

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » accidentul vascular cerebral

Ce trebuie sa stie toata lumea?


Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci cand un vas de sange care transporta oxigen si substante nutritive (hrana) catre creier este blocat de un cheag de sange, similar crustei care se formeaza atunci cand va taiati. Accidentul vascular cerebral poate aparea, de asemenea, cand un vas de sange din creier se rupe. Cand un vas este obstruat sau rupt, portiunea din creier pe care acesta o iriga nu mai primeste sangele (si oxigenul) de care are neie pentru a functiona corect si a supravietui.\'
Drept rezultat, acea portiune din creier incepe sa moara.

Fiecare regiune a organismului este controlata de o arie diferita din creier. Cand o portiune din creier moare din cauza ca nu mai este irigata, acea regiune a corpului pe care o controleaza este la randul sau afectata. Asadar, accidentul vascular cerebral poate duce la imposibilitatea miscarii (paralizie), probleme de rbire sau vedere si alte dificultati, in functie de portiunea din creier care nu mai primeste sange.

Accidentul vascular cerebral (atacul cerebral sau pe scurt AVC) este o intrerupere brusca a fluxului sanguin cerebral.\' Majoritatea AVC-urilor sunt cauzate de blocarea brusca a vaselor de sange care ajung la creier. Altele sunt rezultatul sangerarii la nivelul creierului, cand un vas de sange se rupe. Cand simptomclc unui AVC dureaza doar putin timp (de obicei mai putin de 24 de ore), este rba de un atac ischemic tranzitor (AIT) sau mini-AVC\". Efectele accidentului vascular cerebral depind de localizarea si severitatea leziunii cerebrale. Atacurile cerebrale pot cauza urmatoarele simptome, care apar brusc: slabiciune, pierderea sensibilitatii la atingere, dificultati de rbire, de vedere sau de mers. intrucat arii diferite din creier controleaza functii diferite, aceste simptome ofera indicatii importante referi toare la portiunea din creier care a fost afectata de accidentul vascular.

Unii factori care cresc riscul de AVC nu pot fi schimbati (ca de exemplu, sexul masculin si varsta inaintata). Altii, precum nivelurile crescute ale tensiunii arteriale si ale colesterolului, pot fi controlati cu ajutorul unor terapii eficiente (medicamente). Exista si tratamente care pot atenua efectele negative ale accidentelor vasculare. Totusi, numerosi pacienti care sufera un AVC raman cu un grad de invaliditate pentru tot restul vietii.\"
Aceasta brosura raspunde la intrebarile pe care le-ati putea avea despre accidentele vasculare cerebrale. Descrie modul in care apar acestea, simptomele, fac torii care cresc riscul de accident vascular cerebral si metodele actuale de tratament si recuperare.

Exista doua tipuri de accidente vasculare cerebrale
Accidentul vascular cerebral hemoragie apare atunci cand un vas de sange din creier se rupe. Accidentul ischemic apare atunci cand o artera din creier este obstruata de un cheag de sange. Circa 9 din 10 accidente vasculare cerebrale sunt de tip ische mic. Aceasta brosura se axeaza asupra tipului mai frecvent de AVC, cel ischemic.

Ce este mini-accidentul vascular\" sau AIT?
AIT prescurtarea de la atac ischemic tranzitor apare in urma intreruperii de scurta durata a fluxului sanguin catre o portiune a creierului. Pa cientul prezinta simptome de AVC care dureaza doar cateva secunde sau minute si apoi dispar, de regula in mai putin de 24 de ore. De obicei, AIT nu pro duce leziuni cerebrale ireversibile si nici invaliditate permanenta.

Am avut un AIT. Aceasta inseamna ca o sa am un accident vascular cerebral?
Un AIT nu inseamna neaparat ca veti face un AVC, dar este un avertisment ca ati putea fi la risc pentru un accident mai sever. Circa o treime din totalul persoanelor care prezinta un AIT r prezenta intr-adevar un AVC candva in viitor. AIT nu trebuie ignorat. in cazul in care credeti ca ati suferit un AIT, prezentati-va imediat la medic. El va poate evalua riscul si va va ajuta sa luati masuri care va reduc probabilitatea de a prezenta un accident vascular cerebral.

Care sunt semnalele de alarma ale accidentului vascular cerebral? Cum se manifesta acesta?
Exista numeroase semnale de alarma indicand ca ati putea avea un accident vascular cerebral. Daca prezentati oricare din aceste semne, prezentati-va la medic cat mai repede posibil.
Ce trebuie sa fac daca eu sau altcineva sufera un accident vascular?
Accidentul vascular cerebral trebuie tratat de
urgenta.
Daca exista indicii ca dumneaastra sau cineva de
langa dumneaastra sufera un accident vascular
cerebral:
Sunati la Salvare fara intarziere
Pacientul trebuie sa fie transportat la cel mai apropiat spital sau camera de garda in care poate fi tratat accidentul vascular cerebral
O persoana care sufera un AVC trebuie consultata si tratata cat mai rapid posibil
Cu cat se amana mai mult, cu atat creste probabilitatea ca leziunea cerebrala sa fie ireversibila si cu atat este mai marc riscul pacientului de a deceda sau de a ramane cu un grad de invaliditate pentru pe tot restul vietii.

Semnalele de alarma ale accidentului vascular cerebralPareza/amorteala la nivelul fetei
Cefalee severa brutala
Alterarea constientei
Slabiciune sau amorteala instalate brusc (in special pe o jumatate a corpului)
Brat
Picior Brusc


Dificultati la mers


Ameteala


Vertij (o senzatie de balansare sau rotire)


Pierderea echilibrului sau a coordonarii

Cine are risc de accident vascular cerebral? Care sunt factorii de risc?
Orice persoana are un oarecare grad de risc pentru AVC, dar studiile medicale au identificat anumiti factori care cresc riscul . Acesti factori de risc pot fi impartiti in doua grupuri: cei care nu pot fi modificati si cei care pot fi modificati, astfel incat sa scada probabilitatea unui AVC. Riscul de AVC creste cu varsta si este mai mare la barbati decat la femei. De asemenea, daca aveti o ruda care a suferit un accident vascular cerebral, riscul dumneaastra este mai mare. Daca dumneaastra ati avut un AVC, AIT sau un infarct miocardic (atac de cord), aveti un risc mai mare decat alti oameni de a avea un AVC.

Alti factori care va cresc riscul de accident vascular cerebral pot fi modificati de dumneaastra si de medicul dumneaastra. Acesti factori de risc includ hipertensiunea arteriala, fumatul, diabetul zaharat insuficient controlat, bolile inimii sau ale vaselor de sange, anumite tipuri de aritmii cardiace, anumite afectiuni hematologice, sedentarismul sau obezitatea,consumul crescut de alcool si abuzul de droguri. Trebuie sa discutati cu medicul dumneaastra pentru a vedea daca sunteti intr-o asemenea situatie.

Medicul mi-a spus ca am o tulburare minora de ritm cardiac. Cum imi va influenta aceasta riscul de AVC?
Cel mai frecvent tip de aritmie (tulburare de ritm cardiac) se numeste fibrilatie atriala sau FA (ve/i mai jos), iar probabilitatea sa creste cu varsta: intre 3% si 5% dintre persoanele in varsta peste 65 de ani sufera de aceasta afectiune.\"In caz de FA, camerele din partea de sus ale inimii (atriile) tremura in loc sa bata regulat pentru a pompa sangele in camerele mari din partea inferioara (vcntriculi) si apoi in intreg organismul . Circa 25% dintre persoanele care sufera un AVC prezinta si FA, care este responsabila de circa 70 000 de accidente vasculare cerebrale pe an intr-o tara industrializata precum Statele Unite ale Americii. intrucat aceasta afectiune incetineste curgerea sangelui, se pot forma cheaguri. Cheagul ajunge la creier si blochca/a o artera de la acest nivel; rezultatul este un accident vascular cerebral.

Daca suferiti de aceasta afectiune, medicul dumneaastra va poate:\"
Prescrie aspirina
Prescrie un anticoagulant care scade riscul formarii cheagurilor in vasele de sange
Prescrie un medicament care sa incetineasca bataile rapide ale inimii dumneaastra
Utilizeze un dispozitiv electric care sa va resileasca ritmul cardiac normal
Prescrie un medicament care va poale resili ritmul cardiac normal
Efectueze o procedura care sa distruga micile portiuni ale tesutului cardiac ce declanseaza bataile anormale
Insereze un pacemaker care sa va controleze ritmul cardiac

Cum imi influenteaza colesterolul riscul de AVC?
Este adevarat ca nivelurile crescute pot scadea riscul?
Va amintiti ca majoritatea accidentelor vasculare cerebrale sunt cauzate de un blocaj la nivelul unui vas de sange (accident ischemic), iar colesterolul crescut va sporeste marcant riscul acestui tip de AVC. Studii recente arata ca nivelurile inalte ale LDL-colesterolului (colesterol rau\") si ale trigli-ceridelor (grasimile din sange) cresc riscul de AVC ischemic sau A1T . Nivelurile scazute de HDL-colcstcrol (colesterolul bun\") pot creste de asemenea riscul de AVC.
Riscul de AVC hemoragie (mai rar intalnit) poate fi ceva mai crescut la persoanele cu niveluri scazute de colesterol, dar aceasta relatie nu a fost confirmata.


Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit? Ce pot face pentru a-mi reduce riscul?
Nu este posibil sa prevenim toate accidentele vasculare cerebrale, dar puteti face multe lucruri care scad riscul:
Alimentatia sanatoasa. Obiceiurile alimentare sanatoase va pot ajuta sa combateti 3 factori de risc pentru infarctul miocardic si AVC: colesterolul crescut, hipertensiunea arteriala si greutatea in exces, inainte de a incepe o noua dieta, trebuie sa contactati medicul.

Faceti exercitii fizice in fiecare zi. Plimbati-va sau faceti alte exercitii fizice timp de cel putin 30 de minute in majoritatea zilelor sau in fiecare zi. Pentru a slabi, ardeti mai multe calorii decat mancati in fiecare zi. inainte de a incepe vreun program de exercitii fizice, consultati-va medicul. Luati-va tensiunea. intrucat tensiunea arteriala marita poate sa nu se manifeste prin simptome, singura modalitate de a sti daca tensiunea arteriala este sau nu crescuta este de a o verifica. Tensiunea arteriala marita poate fi scazuta prin regim alimentar, dar daca acesta nu este suficient, probabil ca veti avea neie de medicamente. Renuntati la fumat.

Tratati colesterolul marit. Nivelurile crescute de colesterol pot fi scazute prin dicta si exercitiu fizic, precum si prin medicamentele pe care vi le poate prescrie medicul.

Cum este diagnosticat accidentul vascular cerebral?
Pentru a afla daca ati avut un accident vascular ce rebral, medicul va va pune intrebari despre istoricul dumneaastra medical si despre situatia actuala. Daca nu puteti comunica, un membru al familiei sau un prieten va li rugat sa furnizeze aceste informatii. Medicul va va intreba despre simptomele de acum si pe care le-ati avut in trecut, despre afectiunile sau operatiile pe care le-ati suferit si despre bolile altor membri ai familiei. Urmatoarea etapa este o examinare fizica detaliata. Medicul va va masura pulsul si tensiunea arteriala si va examina inima, plamanii, muschii si nervii.

Va r fi evaluate forta, sensibilitatea la atingere, coordonarea si reflexele si vi se r pune intrebari care sa va verifice memoria, rbirea si gandirea.
Pentru a intelege cat mai bine problema dumneaastra, medicul poate necesita o scrie de investigatii suplimentare. Cu ajutorul TC* sau a RMN* se pot obtine imagini ale creierului dumneaastra. Aceste investigatii, care dureaza maximum 30 de minute, sunt complet nedureroase, arata clar ariile lezate din creier dupa un accident vascular cerebral si il ajuta pe medic sa decida care este cel mai bun tratament pentru dumneaastra .


Alte materiale medicale despre: accidentul vascular cerebral

Amfetaminele. utilizate mai ales pentru cresterea performantelor intelectuale si in cura de slabire, pot fi un risc pentru ambele tipuri de accident v [...]
Frecventa migrenei in antecedentele bolnavilor cu accident vascular cerebral ischemic este diferit apreciata: 17-65 % pentru atacul ischemic cerebral [...]
Individualizat in 1893 de catre Robin (citat de 57), mixomul cardiac reprezinta o cauza tratabila de accident vascular cerebral ischemic. Cea mai simp [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre accidentul vascular cerebral

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile