eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Accidentul vascular cerebral

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » accidentul vascular cerebral

Accidentele vasculare cerebrale hemoragice


ACCIDENTELE VASCULARE CEREBRALE HEMORAGICE

Prin HEMORAGIE CEREBRALA se intelege prezenta de focare hemoragice difuze ce infiltreaza si dilueaza parenchimul cerebral.

Etiopatologie: hipertensiune arteriala, ateromatoza si ateroscleroza predominant cerebrala, arteritele de diverse naturi, malformatiile cerebrale (anemie, angioame), boli sanguine hemoragipare 535g66f (hemopatii diverse, hipoprotrombinemie), unele medicamente anticoagulante, stari septicemice, traumatisme, insolatie, diverse intoxicatii si tumorile cerebrale.

Factorii favorizanti: varsta peste 50 de ani, obezitate, eforturile fizice si intelectuale, excese alimentare, alcoolismul, diferite stressuri.

Ca patogenie se admite un proces de diapedeza, extravazarea hamatiilor fiind favorizata de modificarile structurale ale peretilor vasculari sub forma de ateroscleroza, la vechi hipertensivi sau prin ruptura unor micronevrisme.

Simptomatologie: debutul este brusc, ictal, cu pierderea starii de conttienta. Pot sa existe semne premonitorii: cefalee, vertij, greturi si varsaturi.

Examenul neurologic evidentiaza semne de localizare cerebrala (hemiplegie de partea opusa leziunii, pareza faciala de tip central de partea hemiplegiei), devierea conjugata a globilor oculari si a capului spre partea hemisferului lezat si tulburari sfincteriene de tip pierdere de urina si constipatie si rareori crize comitiale.

Inundatia ventriculara se prezinta cu semne hemiplegice bilaterale, redoarea cefei si femonene vegetetive agravate (respiratie Cheyne-Stokes, cu perioade de apnee din ce in ce mai lungi), tensinea arteriala incepe sa scada, pulsul tahicardic devine filiform, temperatura creste (40-41s), cianoza, transpiratii profunde, iar reflexul corneean, de deglutitie si apoi de tuse dispar.

Hemoragiile de trunchi cerebral se insotesc de sindroame alterne.

Hemoragiile cerebeloase sunt insotite de cefalee intensa, varsaturi,vertij, redoarea cefei, coma si aparitia destul de rapida de semne de compresiune pe trunchiul cerebral si deces.

Examenele complementare:

-    Fundul de ochi cu angiopatie hipertensiva; cresterea tensiunii arteriale centrale a retinei

-    LCR aspect hemoragic

-   

EEG cu suferinta difuza

-    Angiografia cerebrala arata daca este o hemoragie difuza sau o colectie sanghinalenta (hematom cerebral)

-    Tomografia cerebrala computerizata, ca si examenul IRM pun in evidenta o zona hiperdensa; la fel poate arata si explorarea PET

Evolutie si preventie: Hemoragiile cerebrale sunt afectiuni vasculare foarte grave si duc la exitus in primele ore sau zile, intr-un procent de 70-80% din cazuri. Uneori dupa o perioada de 2-3 zile fenomenele se agraveaza, febra de tip central creste si apar complicatii pulmonare care duc la sfarsitul pacientului. In cazurile cand hemoragiile sunt mai limitate, prognosticul este mai bun.

HEMATOMUL CEREBRAL SPONTAN (netraumatic) este o colectie sanguinolenta bine delimitata (care realizeaza o simptomatologie pseudotumorala). Debutul este brusc, cu cefalee, greturi si varsaturi, semne meningeene, stare confuzionala si simptome neurologice de forar. Urmeaza stadiul de acalmie si apoi din nou se agraveaza, instalandu-se sindromul de hipertensiune intracraniana, starea de obnubilare si apoi coma.

Diagnosticul se precizeaza prin angiopatie si CT.

INTREBARI

1)      Care sunt simptomele unei hemoragii cerebrale?

2)      Care este etiopatogenia hemoragiei cerebrale?

3)      Care sunt semnele unei inundatii ventriculare?
Alte materiale medicale despre: accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral la tineri sub varsta de 45 de ani este o realitate si un \"trist privilegiu\"\', avand in vedere consecintele lui bi [...]
Senescenta apare ca un ansamblu de modificari morfologice, fiziologice si psihologice, consecutive actiunii timpului asupra fiintelor vii. Accident [...]
Accidentul vascular cerebral aterotrombotic se instaleaza la femei la varste mai inaintate comparativ cu barbatii, la care accidentul vascular ce [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre accidentul vascular cerebral

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile