eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sistemul muscular

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » sistemul muscular

Proprietatile fizice ale muschilor

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

PROPRIETATILE FIZICE ALE MUSCHILOR


Muschiul se deosebeste de celelalte tesuturi prin 3 proprietati fizice:

a. elasticitate

b. contractilitate

c. tonicitate.

Un muschi nu se poate lungi niciodata de la sine. Forma si dimensiunile sale se pot modifica:

? activ- prin contractie (forta intrinseca);

? pasiv- prin inti 131h75b ndere (forte extrinseci: forta gravitationala de ex.).

III.1.6.1  Elasticitatea si extensibilitatea

Un muschi relaxat in urma unei contractii musculare permite sa fie intins, fara sa opuna nici o rezistenta, pana la lungimea initiala de repaus. Peste aceasta limita, opune rezistenta crescanda fortei de intindere si revine, datorita elasticitatii, la dimensiunile de repaus, dupa incetarea actiunii deformatoare. Aceasta extensibilitate elastica se datoreaza atat tesutului conjunctiv intramuscular, cat si fibrei musculare insasi.

II.1.6.2  Contractilitatea

Este proprietatea activa si cea mai esentiala a muschiului.

Ea se datoreaza diferentierii structurale a fibrei musculare. Excitabilitatea este premisa si conditia pentru producerea unei contractii. Contractilitatea este proprietatea fibrei musculare de a raspunde, prin contractie, la un stimul care, in mod fiziologic, este exclusiv impulsul nervos. Din punct de vedere mecanic, procesul de contractie consta in realizarea unei tensiuni interne. Aceasta tensiune tinde sa apropie intre ele cele doua extremitati ale muschiului.

In functie de fortele externe, tensiunea este utilizata in diverse moduri, rezultand urmatoarele tipuri de contractie:

* izotonica- muschiul se scurteaza si produce o miscare numai daca forta musculara depaseste forta externa;

* izometrica- forta externa este prea mare si nu permite o miscare; muschiul nu se scurteaza, contractia se manifesta prin cresterea tensiunii.
In conditii naturale, cele doua tipuri de contractie nu exista in forma pura ci numai combinata. In contractia combinata- auxotonica- muschiul se scurteaza si isi modifica tensiunea, simultan.

In timpul contractiei, muschiul integrat in organism isi mareste volumul datorita vasodilatatiei si nu datorita modificarii volumului fibrelor.

II.1.6.3  Tonusul muscular

Este proprietatea fundamentala a muschiului cu inervatia pastrata. In clinica, tonusul este starea de contractie usoara si permanenta a muschiului in repaus si se manifesta printr-un mic grad de tensiune.

Fiziologii disting diferite forme de tonus:

* tonus de repaus;

* tonus reflex;

* tonus plasmatic.

Mecanismul de producere a tonusului este de natura nervoasa. Se realizeaza reflex, cu punctul de plecare de la proprioceptorii muschiului. Rezulta activarea unui numar foarte mic de unitati motorii, frecventa fiind foarte joasa.

Tonusul este o contractie tetanica slaba, insotita de fenomenele caracteristice activitatii musculare. Depinzand de activitatea nervoasa, tonusul scade in timpul somnului. De asemenea, el variaza la acelasi individ, in raport cu starea generala si paralel, cu diferite stari functionale (emotii, frig, activitate intelectuala- tonus crescut + cresterea metabolismului bazal). Tonusul dispare in narcoza profunda.

Gradul de tonicitate variaza de la individ la individ, facand parte din caracteristicile constitutionale.

Functional, tonusul asigura o stare de pregatire a muschiului, favorabila diferitelor forme de activitate care se produc pe acest fond permanent de tensiune. Postura antigravitationala este una din formele specifice de activitate care are loc pe baza tonusului- tonusul postural, care este diferit de tonusul contractil (tonusul postural este o contractie izometrica puternica, permanenta, a muschilor antigravitationali).
Alte materiale medicale despre: Sistemul muscular
Conductibilitatea electrica Mierea italiana uniflora (L. Persano O\'ddo - 28/426) de castanea, citrus, eucaliptus, arbutus, erica helianthus au [...]
MUSCHII TRUNCHIULUI                 Se insera pe scheletul osteo-fibros al trunchiului.  Trunchiul este constituit din: · &nbs [...]
MUSCHII REGIUNII LATERALE A GATULUI                 Se insera pe fata externa a bazei craniului, pe coloana vertebrala si oasele centurii tor [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre sistemul muscular

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile