eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sistemul muscular

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » sistemul muscular

Manifestarile contractiei musculare

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

MANIFESTARILE CONTRACTIEI MUSCULARE


Forta contractiei. Fibra musculara se supune legii
tot sau nimic', dar muschiul in situ' are contractie gradata. Gradarea se realizeaza prin cresterea numarului unitatilor motorii activate, in functie de intensitatea si frecventa stimulilor. Forta de contractie este maxima cand intra in activitate toate fibrele muschiului respectiv si variaza intre 3,6—10 kg/cm2.

Muschii netezi se contracta mai lent, deoarece lipseste sistemul transversal de tuburi, iar reticulul sar-coplasmic este slab dezvoltat. Ionii de Ca, necesari cuplarii proteinelor contractile, patrund din mediul extracelular prin sarcolema in urma depolarizarii si sunt expulzati dupa refacerea potentialului de repaus. Acesti muschi sunt mai saraci in rezerve de substante energetice, deci prezinta o dependenta mai mare fata de degradarile aerobe.

Muschii netezi, neavand insertie pe oase, au o libertate de contractie si extensie mai mare, putand fi supusi unor deformari mult mai importante (. 8.7.).

Contractia musculara

a) Contractia izometrica modifica tensiunea muschiului, dar lungimea ramane constanta. Caracte­rizeaza musculatura posturala. Nu produce lucru mecanic, ci caldura

b) Contractia izotonica este aceea in care tensi­unea ramane constanta, dar variaza lungimea. Este caracteristica majoritatii muschilor scheletici. Reali­zeaza lucru mecanic si produce miscare.

In activitatea obisnuita, muschiul trece prin faze de contractie izometrica si izotonica, initierea oricarei contractii fiind, de obicei, izometrica

Oboseala musculara Se manifesta prin diminuarea capacitatii de travaliu* muscular. Se datoreaza scaderii randamentului energetic, acumularii de acid lactic, lipsei de O2, epuizarii substantelor macroergice si a mediatorilor chimici la nivelul placilor motorii.

Manifestarile termice ale contractiei Energia chi­mica eliberata in timpul contractiei este convertita circa 30% in lucru mecanic si circa 70% in energie calorica. Muschii sunt principalii generatori de caldura, atat prin tonusul muscular, cat si prin contractii mici si frecvente numite frisoane, declansate in mod reflex la expunerea la frig.

Deosebim o caldura de repaus, componenta a termogenezei, degajata tot timpul de muschi, si o caldura de activitate, eliberata in timpul contractiei.

Tonusul muscular este starea de contractie perma­nenta, dar partiala, a musculaturii. In fiecare moment, un mic numar de fibre musculare din totalul fibrelor unui muschi se afla in contractie si determina o stare de usoara tensiune a musculaturii, caracteristica pen­tru starea de veghe.

Prin contractia succesiva a unor grupe de fibre se asigura permanenta tonusului muscular, cu rol esential in mentinerea posturii normale, in mimica in termoreglare etc.

Tonusul muscular, fenomen de natura reflexa, este mentinut de impulsuri provenite de la SNC prin nervii motori, pe baza informatiilor primite de la proprioceptori.

Asigurarea pozitiei normale a corpului se reali­zeaza prin contractii tonice posturale. Tonusul postural este un proces reflex complex, controlat de SNC si realizat prin actiunea unor grupe musculare tensoare si extensoare, agoniste si antagoniste, cu participarea unor parghii osteoarticulare.

Locomotia si ortostatismul sunt rezultatul activitatii fiziologice conjugate a componentelor biomecanice pasive (sistemul osteoarticular) si active (sistemul muscular), a receptorilor, nervilor si centrilor nervosi. Realizarea actului locomotor presupune succesiunea unor evenimente informationale si efectoare: mesaj senzitiv, mesaj motor reflex sau voluntar, contractie musculara si mobilizarea componentelor osteoarticu­lare. Grupele de muschi agonisti si antagonisti actioneaza intr-o anumita succesiune si sincronizare, realizata reflex sau voluntar, cu mentinerea proiectiei centrului de greutate in poligonul de sprijin al corpului, in cazul eforturilor de mare intensitate se instaleaza hipoxia*.
. 8.7. Contractia muschilor netezi viscerali 1. nucleu; 2. fibre musculare netede.


EVALUARE


A. Determinati, pe baza cunostintelor acumulate anterior, cauzele modificarilor structurale si functionale la efort, evidentiate in tabelul de mai jos:Volum cardiac (cm3)

Greutatea inimii (g)

Volum sangvin (cm3)

Volum diastolic (cm3)

Normal

Efort (la atleti)


B. In timpul contractiei musculare, o parte din energia rezultata prin oxidare se transforma in caldura caldura de contractie. Cum va explicati producerea de caldura si dupa incetarea efortului muscular?

C. Unul dintre fenomenele secundare ale oboselii musculare este cunoscut sub denumirea de febra muscu­lara. Explicati cauzele aparitiei acesteia si stabiliti cel mai eficient mod de inlaturare
D. Imaginea alaturata reprezinta inregistrarile grafice ale contractiilor unui muschi striat scheletic in conditii normale (ergograme). Motivat scaderea in timp a am­plitudinii contractiilor inregistrate.

E. Notati, in fata segmentelor corporale din tabelul de mai jos, literele corespuzatoare oaselor si muschilor care fac parte din segmentele respective:


Segment corporal

OaseMuschi

1. brat

a. tibia

e. humerus

i. pectorali

m. gastrocnemieni

2. coapsa

b. stern

f. femur

j. intercostali

n. croitor

3. gamba

c. radius

g. fibula

k. cvadricecs

femural

o. biceps brahial

4. torace

d. coaste

h. ulna

l. triceps brahial

p. biceps femural


F. Pe baza cunostintelor de fizica, stabiliti gradul parghiilor osteoarticulare care actioneaza in timpul miscarii seg­mentelor corporale prezentate in imaginile de mai jos:


F. punct de sprijin; R. rezistenta; E. fortaB. FUNCTIILE DE NUTRITIE


Prin functiile de nutritie se realizeaza schimburile de substante si energie dintre organism si mediu, precum si transformarile din interiorul organismului.

Alte materiale medicale despre: Sistemul muscular
Aspirina are un efect bun; se pot lua 2 tablete pe zi, dupa mese, daca greutatea este sub 75 kg, sau 3 tablete, daca greutatea este mai mare, timp [...]
MUSCHII REGIUNII LATERALE A GATULUI                 Se insera pe fata externa a bazei craniului, pe coloana vertebrala si oasele centurii tor [...]
PROPRIETATILE MUSCHILOR Proprietatile fundamentale ale muschilor sunt: elas­ticitatea, plasticitatea, excitabilitatea si contractilitatea. a [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre sistemul muscular

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile