eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Craniul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » craniul

Tipuri de implante utilizate pentru restaurarea fracturilor craniene

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

TIPURI DE IMPLANTE UTILIZATE PENTRU RESTAURAREA FRACTURILOR CRANIENE


Imtele sunt obiecte realizate din materiale biocompatibile, cu scopul de a fi introduse in corpul uman, unde vor ramane o perioada de timp in vederea reconstituirii oaselor sau vor fi extrase dupa remedierea fracturii. Avantajul tehnicii utilizarii miniplacutelor si suruburilor consta in obtinerea unui inalt grad de stabilitate aportiunii de os reconstituite.

Imtologia a inregistrat 919c28j un progres important din momentul in care a fost demonstrata osteointegrarea titanului, imtele din titan obtinand rezultate terapeutice remarcabile.

Pentru subiectii ce au suferit diferite traumatisme, cei cu malformatii sau cu alte afectiuni ale scheletului osos, restaurarile protetice cu ajutorul imtelor s-au dovedit a fi deosebit de eficiente, calitatile lor superioare fiind atat functionale cat si psihologice.

Imtele sunt realizate in conformitate cu colectia de standarde aprobata la nivel national, european si mondial , standarde ce cuprind conceptii, conditii si cunostiinte tehnice si medicale.

Ele pot avea suprafete:

netratate
tratate cu depunere de alte substante
- hidroxil apatita
- oxid de aluminiu amorf
- oxid de aluminiu cristalin

tratate mecanic prin sablare.

Tratamentul fracturilor in general urmareste sa reconstituie complet si repede functiile scheletului si consta in unirea formelor anatomice variate, depinzind de asezarea si locul fracturii. Resturile de oase sunt capabile sa preia sarcinile si imtul trebuie sa substituie proprietatile de intindere pierdute. Aceasta incarcare se imparte intre os si imt, acesta trebuind sa fie ductil si adaptabil la suprafata osului.


 

  


Diferite tipuri de placute si suruburi de imtare


Dupa forma si materialul folosit exista mai multe tipuri de imte (ura 6):

Imte realizate din materiale biodegradabile: utilizate pentru fixarea oaselor craniene ale pacientilor de diferite varste inca din 1996 si au marele avantaj ca pe parcursul unui an ele pot fi asimilate de organism si eliminate. Principiul ce sta la baza acestei aplicatii este descompunerea polimerilor biodegradabili in corpul uman in contact cu apa. Forma si dimensiunile acestui tip de imte este foarte variata, depinzand de dimensiunile si tipul oaselor ce urmeaza a fi reconstituite.

Imte stabilizatoare realizate din titan si otel inoxidabil biocompatibil: utilizate pentru traumele severe ale scheletului facial care necesita un numar mare de suruburi si placute; imtele din titan sunt preferate pentru ca au o inalta rezistenta la coroziune, datorita formarii spontane a stratului subtire de oxigen. Titanul pur are o comportare pasiva si nu provoaca niciodata reactii toxice sau alergice. In tratarea fracturilor functia imtului se extinde atat cat este necesar pentu osul afectat incat sa reziste incarcarii functionale corespunzatoare.

Prinderea prin placute exclude miscarea interfragmentara si realizeaza interpresarea a 2 suprafete, os-os sau imt – os. Efectul compresiunii induse de fixare este dublu: acesta produce preincarcarea in ul fracturii si creste frictiunea interfragmentara. Astfel fractura ramane imobilizata atat timp cat preincarcarea axiala este mai mare decat rezistenta la intindere produsa de functii si atat timp cat frictiunea interfragmentara previne deplasarea produsa de fortele de forfecare. In oasele fracturate compresiunea poate fi mentinuta o perioada de la cateva saptamani la cateva luni, suficient de lunga pentru a permite osului conectarea fragmentelor rupte.

Imtele utilizate pentru reconstructia craniului sunt normalizate, existand specificatii tehnice pentru materiale si dimensiuni. Sistemele diferitelor dimensiuni sunt simbolizate cu numere si sunt utilizate pentru diferitele zone ale craniului. Reprezentarea sistemului este indicata de gama de dimensiuni a suruburilor.

Prinderea placutei de imtare cu suruburi pentru imobilizarea fragmentelor osoase


Suruburile sunt elemente de baza pentru fixarea placilor sau a dipozitivelor similare pe os pentru a tine unite fragmentele osoase. Alegerea corecta a amplasarii suruburilor este foarte importanta in asigurarea stabilizarii fracturilor. Cele mai bune placute sunt inutile daca nu sunt fixate cu suruburi corespunzatoare (ura 7). Pentru reconstituirea oaselor craniului sunt utilizate in general suruburi cu diametrul cuprins intre 1 si 2 mm. Forma placilor pentru fixarea fragmentelor osoase ale oaselor craniului si mijlocului fetei corespunde anatomiei, cele mai frecvente fiind: in X, Z, Y, L cu inclinare spre dreapta sau spre stanga, curbate, etc. in functie de necesitate.

Cateva exemple de imtare pentru reparea defectelor osoase de tip fractura la craniul uman, sunt prezentate in ura 8.


 


Exemple de imtare la nivelul scheletului cranian


Pentru situatii complicate, la pacientii cu deficiente severe se utilizeaza dispozitive speciale de fixare a fragmentelor osoase numite distractoare.


 Exemple de distractoare pentru corectarea scheletului cranian


Dispozitivele de distractare sunt foarte bine tolerate de pacienti si pot fi utilizate pentru:

toate tipurile de cranii cu orice fel de deficiente;

cazurile in care tratamentul cu imte tip placuta nu a dat rezultate;

situatiile in care este necesara grefa de os sau alte materiale.

Ele permit deplasarea corecta multidirectionala in mai multe uri, precum si corectarea pozitiei imtului in timpul perioadei de reconstructie a osului. Si acestea ca si imtele sunt intalnite in diferite forme si dimensiuni, specifice oaselor ce urmeaza a fi imtate. Distractoarele au o constructie modulara cu mai multe ramificatii in diferite uri. Cateva solutii constructive de distractoare sunt prezentate in ura 9.
Alte materiale medicale despre: Craniul
Stimuleaza colonul aton sau lenes si ajuta in CONSTIPATIE si DIVERTICULITA‚, afectiuni care sunt mult mai frecvente in societatea occidentala ca urmar [...]
Plantele medicinale sunt bine cunoscute pentru puterea lor de a mari capacitatea de procreare. Se pare ca reusesc acest lucru atat prin actiunea [...]
Ar fi iluzoriu si ilogic ca cineva sa poata concepe o suprimare totala a obiceiului de a fuma in societatea contemporana. O restrictie a produs [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre craniul

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile