eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Anatomia urechii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » anatomia urechii

Otoscleroza - boala

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

OTOSCLEROZA

Otoscleroza este o distrofie a osului care adaposteste labirintul (capsula otica). Cauza bolii este incerta, se cunoaste ca este o boala ereditara cu caracter dominant si cu expresivitate joasa. Se pare ca se mosteneste o pred 353f59d ispozitie, factorul determinant fiind rujeola, care anclanseaza modificarile anatomopatologice care constau in remanierea osului labirintic, care din os cu caracter embrionar se transforma in os adult, vascularizat. Fenomenul determina o sudare a scaritei in fereastra ovala (ceea ce determina o surditate de transmisie) si o comprimare a spatiilor labirintice (cu o hipoacuzie de tip neurosenzorial).

Clinic, boala debuteaza la varsta adulta sau la adolescenta, este mai frecventa la femei decat la barbati (raport de 3/1) si se manifesta numai la rasa alba. Aparitia este favorizata de sarcina. Primele semne constau intr-o hipoacuzie de tip transmisie insotita de acufene, de cele mai multe ori bilateral. Pacientele se g ca isi aud propria voce prea tare, ca le deranjeaza masticatia (care li se pare prea zgomotoasa) sau mersul cu tocuri dure. Examenul clinic arata membrane timpanice de aspect normal, proba Weber lateralizata la urechea surda sau mai surda, Rinne negativ. Audiograma pune in evidenta o hipoacuzie de tip transmisie intre 40 si 60 dB, impedantmetria arata o imobilizare a lantului de osisoare cu disparitia reflexului stapedian. Tomografia computerizata cu inalta rezolutie poate arata focare de ingrosari osoase in regiunea ferestrei ovale. Evolutia bolii este cronica, lenta si se face prin aparitia unei componente de hipoacuzie neurosenzoriala, surditatea devenind mixta. Dupa mai multi ani, otoscleroza se stabilizeaza, degradarea auzului se opreste, dar gradul de hipoacuzie este variabil (uneori cu surditate profunda).
Tratamentul otosclerozei este, in momentul de fata, pur chirurgical. El consta in inlocuirea scaritei cu o piesa de material plastic sau metal, interventia avand un procent inalt de reusita. La urechea operata, boala isi opreste evolutia. Daca partea neurosenzoriala a hipoacuziei a devenit importanta, operatia nu mai este indicata, pentru ca urechea interna este prea afectata, iar aceasta parte nu este recuperabila prin interventia chirurgicala. In aceste cazuri se indica protezare auditiva.
Alte materiale medicale despre: Anatomia urechii

Un studiu recent (101) a demonstrat ca relatia inversa intre istoricul de fomat si aparitia precoce a bolii Alzheimer nu poate fi explicata de [...]
Fumatul reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Crohn (risc de 1,46) iar fumatorii operati cu aceasta maladie au un risc mai mare de [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre anatomia urechii

  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile