eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Anatomia inimii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE » anatomia inimii

Atriile

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

Sunt camerele situate in partea posterioara si superioara a inimii, in care se deschid venele care aduc sangele spre inima si din care se face "umplerea" ventriculara.
AD este situat la dreapta si pe un mai anterior decat AS. in el se deschide in partea superioara, vena ca superioara (VCS), iar in partea inferioara, vena ca inferioara (VCI) si sinusul coronarian, care dreneaza cea mai mare parte a sangelui venos al miocardului. in AS se deschid cele patru vene pulmonare.
AD este format din doua parti, partea sinusala (provenind din sinusul embrionar) cu peretii interni netezi si in care se deschid cele trei orificii venoase -si partea "atria/a"propriu zisa, provenind din atriul embrionar, cu peretele intern cu reliefuri.
Auriculele (sau urechiusele) sunt portiuni de aspect diverticular ale atriilor, care se extind anterior, imbratisand intre ele portiunile initiale ale AP si Ao.
De remarcat, ca intrarea din AS in urechiusa stanga poate fi uneori atat de ingusta, incat nu permite intrarea degetului prin el pentru a face comisurotomia. Se explica astfel de ce in auriculi se pot produce mult mai usor trombi.
Grosimea peretilor atriali este redusa, fiind de maximum 3 mm in AS si de 2 mm in AD.
Dilatarea atriilor se produce relativ usor in caz de distensie datorita cresterii presiunii din atriu (dar si datorita unor leziuni care reduc rezistenta peretilor la distensie).
Dilatarea AS trage in sus insertia pe membrana aorto-ventriculara, pe care
se insera si l mitrala si produce IM.Alte materiale medicale despre: Anatomia inimii
Valvulele cardiace functioneaza ca niste supape care asigura fluxul sanguin intr-o singura directie (anterograd). Valvulele au, in timpul inchiderii [...]
Cateva probleme generale Cunoasterea anumitor date despre anatomia inimii este astazi absolut necesara pentru a intelege nu numai semiologia clinic [...]
Trunchiul AP are acelasi rol in raport cu vaivula pulmonara, ca si Ao ascendenta in raport cu vaivula aortica. Si ea indeplineste rolul de "camera de [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre anatomia inimii

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Aparatul digestiv
  Anatomia inimii
  Aparatul cardiovascular
  Creierul
  Anatomie ginecologica
  Patologia traheo bronsica
  Patologia esaofagiana
  Patologia cervicala
  Anatomia urechii
  Membrul inferior
  Membrul superior
  Coloana vertebrala
  Sistemul muscular
  Craniul
  Aparatul renal
  Sangele
  Sistemul nervos
  Sistemul osos  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat
  Vezi toate intrebarile