eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Copilul de la 1 la 3 ani

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » copilul de la 1 la 3 ani

Afectiuni obisnuite


In primele cate saptamani de viata, aproape toti copin sufera de o problema de sanatate minora. Unele dintre acestea par alarmante pentru parinti, dar necesita un tratament minim, sau nici un tratament. Daca sunt identificate rapid, pol 11 tratate .si pot sa nu faca nimic mai rau, decat sa intarzie venirea copilului acasa cu o zi sau doua. Nici una nu cauzeaza complicatii pe termen lung.

STOMATITA CANDIDOZICA

Caracteristici
Stomatita apare pe limba, interiorul obrajilor si uneori gingiile bebelusului, sub forma unor cheaguri mici, ca si de lapte, care nu pot fi sterse: fie raman unde sunt, fie, daca se indeparteaza, lasa pote rosii, dureroase dedesubt.
Stomatita e cauzata de ciuperca Candida albicans, un locuitor obisnuit al gurii si ginului, de obicei tinuta in frau de alte microorganisme. Schimbarile hormonale ale sarcinii deseori rastoarna echilibrul normal al acestor organisme si astfel rezulta stomatita. Ea trece de la mama la copil in timpul nasterii.
Desi rareori cauzeaza probleme mari, stomatita poate face hranirea incomoda si dificila pentru unii bebelusi: copilul suspect de stomatita ge deseori cand il hraniti.
Puteti sa fiti si dvs. afectata: daca aveti fisuri pe sfarcuri, bebelusul poate sa transmita stomatita.




Tratament

Medicul prescrie o crema antifungica sau picaturi, pentru a curata infectia copilului. Va trebui sa urmati si dvs. un tratament, altfel ciclul e posibil sa reinceapa.
E important de asemenea sa schimbati scutecul copilului imediat ce s-a murdarit: fecalele copilului contin ciuperca pe care, daca o lasati prea mult timp in contact cu pielea lui calda si umeda, poate duce la o infectie in jurul anusului.
(Un bebelus care ia antibiotice e in mod special predispus stomatitei, care duce la iritatii din pricina scutecului; aveti mai multa grija cu schimbatul copilului daca el are nevoie de antibiotice).
Daca sfarcul dvs. e afectat, poate fi tratat cu o crema antifungica. Aplicati-o usor dupa hranirea copilului si stergeti-o inaintea urmatorului alaptat.

HIDROCEL

Caracteristici
Aceasta e o afectiune in care se aduna mai mult fluid in tunicile testiculelor bebelusului decat de obicei. Ca rezultat, organele genitale sunt umflate.




Tratament

Hidrocelul trece de la sine aproape intotdeauna in primul an de viata al copilului. Este insa important sa confirme doctorul ca aceasta - si nu o hernie ( dreapta) - este cauza umflarii scrotului.

ICTERUL

Caracteristici
Ficatul la aproximativ jumatate dintre nou-nascuti (mai ales a celor prematuri) nu functioneaza cum ar trebui. Ca rezultat, unul dintre produsele finale ale descompunerii hematiilor in ficat, numit bilirubina, se poate dispersa in fluxul sangvin. Acesta da pielii bebelusului o nuanta galbuie si poate sa-l faca somnoros, ceea ce afecta usurinta in alaptare.




Tratament

Icterul trece cam pana la a patra zi dupa nastere, cand ficatul incepe sa functioneze normal. Daca asta nu se intampla, copilul fi supus unui tratament de fo-toterapie cu raze ultraviolete, intr-un incubator special. Acesta schimba bilirubina intr-o forma care poate ocoli ficatul si poate fi excretata de rinichi. se poate spune sa puneti copilul langa geam, in razele directe ale soarelui.

HERNIA INGHINA

Caracteristici
Ocazional, o portiune a intestinelor iese prin canalul inghinal (prin care testiculele coboara in scrot). Aceasta arata ca o umflatura ce mai tare si se obser mai ales cand copilul este activ sau ge (se poate retrage in abdomen cand copilul doarme).In cazuri rare, bucla de intestin o suficient de presata de peretele muscular al canalului inghinal pentru a fi strangulata.




Tratament

E nevoie de o operatie chirurgicala minora pentru a trata hernia inghinala, in cazul herniei strangulate e nevoie de tratament urgent. Sunati- medicul daca umflatura devine mai mare si mai tare, sau daca bebelusul vomita sau pare sa aiba dureri mari.

HERNIA OMBILICALA

CaracteristiciIn uter, toti bebelusii au o deschidere in peretele abdominal, prin care sele de sange se continua in cordonul ombilical. De obicei, aceasta deschidere se inchide in mod spontan la nastere. Dar, ocazional, aceasta nu se intampla si o bucata de intestin poate sa se strecoare prin deschidere, presand spre exterior ramasita cordonului ombilical sau ombilicul. Ca si hernia inghinala, si aceasta e mai evidenta cind copilul ge, sau face un efort, dar spre deosebire de hernia inghinala, cea ombilicala nu devine niciodata strangulata.




Tratament

Majoritatea herniilor ombilicale nu necesita tratament: deschiderile mici se inchid de obicei in primele sase luni de viata, cele mai mari inainte de rsta de doi ani.



Alte materiale medicale despre: copilul de la 1 la 3 ani

Prostata se gaseste sub vezica urinara, la nivelul de unde pleaca uretra, prin care se elimina urina. La barbatii in varsta, se produce o c [...]
Unguentul se prepara din 1/2 kg de varza taiata marunt, 2 linguri de tarate de grau, care se fierb intr-un litru de vin alb de casa. Dupa fierbere, se [...]
arbore de chinina, cimisir, fierea-pamantului, floarea-soarelui, foaie-grasa, ghintura, roua-cerului, veronica. [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre copilul de la 1 la 3 ani

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile