eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Copilul de la 1 la 3 ani

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » copilul de la 1 la 3 ani

Activitatile culturale


Cu conditia ca ele sa fie adaptate varstei copilului dumneaastra, activitatile culturale ii imbogatesc imaginatia si ii farizeaza dezltarea. Cartile, spectacolele, toi ceea ce-i poate solicita urechea sau privirea il pasioneaza, incurajati aceasta curiozitate intelectuala, raspunzand la ca cu atentie.

Cartile
De la 18 luni, copilul dumneaastra incepe sa aprecieze ca ii spuneti o poveste, ca discutati cu el pozele din-tr-o sectiune cu ilustratii. Chiar daca nu intelege intotdeauna sensul povestii sau anumite cuvinte, el este sensibil la tonul cii dumneaastra, la culoarea si la ambianta ilustratiilor. Lectura este un moment de schimburi intense intre i, ocazie de mangaieri si face parte integrala din ritualul de culcare ( p. 246).
Catre 2 ani sau 2 ani si jumatate, copilul intelege din ce in ce mai bine sensul unei povesti. Pentru bucuria sa cea mai mare, povestiti-o intr-un mod expresiv, cu comentarii sustinute, gesturi si mimica si schimbati cea in functie de personaje. Cand va sli sa rbeasca, il veti surprinde uneori spunandu-si povestea lui insusi. Prin sectiune, copilul dumneaastra descopera lumea, viata cotidiana, natura, tehnicile, traditiile tarilor straine, animalele. Pe parcursul acestei perioade, cartile joaca acest rol de distractie si de stimulare a cunoasterii, predispunand copilul mai bine la toi ce va trebui sa invete. Nu asteptati sa intre la scoala pentru a-l inscrie la biblioteca cea mai apropiata.


Spectacolele

Copilul dumneaastra arc ochii larg deschisi spre lumea din jurul lui. Tot ceea ce vede esle pentru el un specla-col. isi hraneste astfel imaginatia cu aventuri la care poate participa. Oferiti-i ocazia de a-si imbogati experienta prin spectacole originale, precum marionetele sau circul. Sala obscura de cinema sau de teatru, chiar daca filmul sau piesa sunt destinate copiilor, nu este inca pentru el.
a Marionetele Aceste spectacole suni in special adaptate copiilor mai mici de 3 ani, caci ii fac sa participe la actiune.Ii cheama sa raspunda, sa tipe, sa bata din palme. F.i pun in scena pe Guignol, lupul si alte mari uri mitice precum printese, regi. magicieni, buni si rai etc. Copin se identifica cu personajele si vibreaza intens. Astfel initiati, lor Ie va placea pe urma sa inventeze ei insusi un spectacol. Totul poate sa devina marioneta foarte usor: degetare de cusut, personaje din bucati de pasla, manusa veche impodobita Va puteti ajuta copilul sa-si confectioneze marionete si sa puna in scena o poveste in spatele unui teatru improvizat.
a Circul. De la 2 ani inca. acrobatii sai, clovnii, jonglerii, animalele sale dresate, acest spectacol poetic il va incanta pe copilul dumneaastra. Trebuie ca reprezentatia .sa nu lie prea lunga si copilul sa fie destul de aproape de pista pentru a se preocupa de ea in timpul necesar.
a Cinematograful. Este inca prea devreme pentru a va duce copilul la cinema (sau la teatru). Salile sunt intunecate, filmul adesea prea lung. nu-si poate sustine prea mult atentia asupra unei povesti pe care n-o intelege intotdeauna sau ale carei secvente pol sa i produca uneori teama. El nu are posibilitatea sa-si schimbe usor impresiile cu anturajul .sau. nici sa-si puna intrebari care-l preocupa.


Micul ecran

In afara de scurtele emisiuni .special concepute pentru cei mici sau de desenele animate, televiziunea nu este adaptata copiilor de mai putin de 3 ani. in schimb, video-ul. care permite inregistrarea, deci selectia programelor de calitate corespunzand varstei sale, este un mijloc de a va familiariza copilul cu aceasta uimitoare masina cu imagini, care ocupa un colt al camerei.
a Televizorul. Copilul este fascinat de un llux de sunete si de imagini pe care nu le intelege, dar care se imprima in memoria sa si dintre cate unele il perturba. El priveste, fara sa poata sa le asimileze, emisiuni care nu suni adaptate nici la stadiul sau de dezltare, nici la facultatile sale de invatare, ceea ce ii proaca agitatie si oboseala nerasa.
a Video-ul. Desene animate, filme de animatie, documentare despre animale, pe care i le veti da sa le vada in cantitati rezonabile si in momente pe care le ereticii adecvate, r hrani imaginatia sau curiozitatea copilului dumneaastra. Aceasta practica nu ramane mai putin pasiva: mai degraba decal sa-l lasati singur in fata imaginilor, comen-tati-i-le, veti sili astfel un schimb fructuos care poate sa-l ajule sa inteleaga lumea.

Activitati fizice si descoperirea naturii
De cand se deplaseaza singur, si mai ales de la 18 luni. copilul a dobandii destula stapanire a corpului sau in a gasi placere de a-si cheltui energia, incearca repede neia de a fugi, sari, a se rostogoli pe un camion, a bale mingea ele. incurajati si farizati aceasta neie de exprimare fizica alal cat este posibil. Atmosfera de la tara ofera un cadru ideal pentru acest gen de activitati. Copilul din orase va gasi un dren prea-plinului sau de energie in gradinile publice.


Jocurile de apa

Copilul este familiarizat cu apa inca inainte de nastere. Acasa, ati constatai de multe ori virtutile linistitoare ale apei lasandu-l sa se joace in chiuveta sau in cada (intotdeauna sub supravegherea dumneaastra!) cu cateva jucarii plutitoare.
Exista in unele piscine amenajari propice scaldarii celor foarte mici, inca de la 4 luni: acestea suni cluburile "copilasi innotatori". Plajele orare le sunt destinate cu o calitate si o temperatura a apei adecvate. Protejat de plutasi, si de o geamandura, copilul se balaceste in compania parintilor. In afara acestui cadru privilegiat, piscina nu este recomandata copilului mai mic de 2 ani din cauza zgomotului, a busculadei, a sterilizarii apei. La mare. in piscina sau in cada. bine supravegheat, copilul dobandeste, balacindu-se. o autonomie linistitoare pentru el si parintii sai, isi invinge eventual frica de apa, experimenteaza jocuri acvatice diverse. El nu va putea inota cu adevarat decat .spre 5 sau 6 ani; inutil deci a-l forta inainte. in piscina gonfla-bila, a gradinii sau pe malul marii, cada trebuie sa ramana inainte de orice o placere.
Gradina publica
Amenajarile din gradinile publice permit copiilor sa se zbenguie intr-o siguranta absoluta, la adapost de masini, departe de deseuri sau alte surse de vatamare ale orasului. Cea mai mare parte dintre ele comporta un bac de nisip sau o peluza. Altele poseda structuri variate de escaladare, tobogan, leagane, cruci mobile, bascule si uneori maneje. Aici, copilul va incerca, deasemenea, in largul sau, primele turc cu tricicleta. in gradina, copin se intalnesc intre ei si, pentru cei care sunt tinuti acasa, este ocazia de a cunoaste un inceput in viata in societate, de a-si face prieteni, dar si de a fi confruntat cu unele conflicte de rivalitate ( p. 278).
Natura si animalele
Copiilor le place in general natura, se simt bine aici si adora sa o exploreze. Ei sunt in mod special fascinati de toate animalele care populeaza acest univers de aventura. Furnici, buburuze, viermi de pamant, soparle. vaci, gaini, iepuri sau pasari, tot atatea creaturi stranii de descoperit. Jucariile si cartile pentru copii exploateaza de altfel pe larg aceasta atragere spontana pentru animale. Daca, multi copii care traiesc in marile aglomerari nu cunosc natura decat ceea ce vad din ea intr-o gradina publica, lor Ic place mult sa li se arate Hori si vrabii.
a Bucurii de neinlocuit. Copilul care nu are nici un contact cu natura pierde frumoase ocazii de a-si satisface curiozitatea si de a-si trezi senzualitatea. A se juca in iarba unei pajisti, a respira mirosul fanului taiat sau a admira un camp cu maci sunt bucurii simple, dar de neinlocuit, si care nu ar trebui sa fie accesibile doar copiilor de la tara. Daca traiti in oras, duceti cat de frecvent posibil copilul la tara, la munte sau pe malul marii, asteptand sa fie destul de mare pentru a rfierge aici in cadrul coloniilor de vacanta sau a claselor "verzi" ( p. 327). Daca va este greu sa scapati din oras, va puteti duce copilul la gradina zoologica, la acvariu sau in gradina cu te, care suni mai aproape,
a Pericole de luat in seama. Exista te si animale veninoase, si trebuie sa avertizati copilul despre ele inca de la o varsta frageda, interziceti-i dar, de exemplu, sa manance micile "bile rosii", atat de tentante ale unor te, sa se apropie de albinele de pe Hori etc. Daca aveti un animal familiar ( p. 298) explicati ferm copilului ca trebuie sa-l respecte, sa se fereasca sa-l traga de coada sau de urechi. Pisicile sau cainii astfel agresati suni susceptibili de riposta printr-o lovitura cu laba sau cu falca. La copin intre 1 si 3 ani se constata cele mai multe accidente procate de animale domestice.



Alte materiale medicale despre: copilul de la 1 la 3 ani

Exista doua probleme care se interfereaza in cele mai multe cazuri in utilizarea eficienta a suzetei. In multe situatii cand suzeta ar fi de folos, pa [...]
Cum ajung copiii sa inteleaga rostul lucrurilor? Aceasta este intrebarea pe care si-o pun oamenii de stiinta in legatura cu dezvoltarea cognitivi. Cea [...]
Cand va duceti copilul cu masina, prin lege se cerc sa fie tinui intr-un scaun de masina potrivit varstei si greutatii lui. Un astfel de scaun reduce [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre copilul de la 1 la 3 ani

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile