eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Fumatul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli si tratamente » fumatul

Beneficiile renuntarii la tutun

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Beneficiile renuntarii la tutun

Advertisements


Niciodata nu e prea tarziu sa facem ceva pentru sanatate. Renuntarea la fumat are avantaje mari, indiferent cand se face, chiar si la cei care au depasit 65 de ani si chiar si dupa ce a aparut boala cardiopulmonara, produsa de tutun. Fostii fumatori au o speranta de ata mai lunga, in atie cu cei care continua sa fumeze.

Iata cateva dintre beneficiile aproape imediate si cele tardive ale parasirii fumatului:
- La 20 de minute dupa ultima tigara, frecventa cardiaca si temperatura corpului den egale cu cele ale nefumatorilor.
- La 8-l2 ore dupa ultima tigara, monoxidul de carbon din sange este inlocuit de oxigen.
- La 24 de ore, incepe sa scada riscul infarctului de miocard.
- La 2 zile, simtul mirosului si al gustului se regenereaza intr-un mod apreciabil.
- La 3 zile, respiratia se amelioreaza mult.
- La 3 luni, functiile respiratorii se amelioreaza cu 30%.

- La 9 luni, dispar tusea de fumator si iritatia sinusurilor, produsa de tutun.
- Dupa 12 luni de la ultima tigara, spunem ca persoana respectiva nu e fumatoare, iar riscul bolii cardiovasculare scade la jumatate.
- in primii 2 ani de la abandonarea tutunului, riscul decesului, pentru femeile cu varste intre 35 si 39 de ani, scade cu 24%, iar dupa 10-l4 ani de abstinenta, speranta de ata rene la acelasi nivel ca la femeile care n-au fumat niciodata.

- Dupa 15 ani, un fost fumator are acelasi risc de deces printr-o boala cardiovasculara ca acela care n-a fumat niciodata.
- Riscul cancerului pulmonar scade ceva mai incet: cu 30%-50% dupa 10 ani de abstinenta si continua sa scada, fara a ajunge vreodata la riscul celui ce n-a fumat niciodata.
Momentul usurarii surne dupa aproximativ trei saptamani de cand ai renuntat la fumat. Bucuria de a nu mai fi nevoit sa recurgi la tutun nu va inceta niciodata. La multi, aceasta usurare apare deja dupa cateva zile.

Indiferent de cat timp nu mai fumati sau indiferent cat de sigur sunteti ca nu veti mai deveni dependent de nicotina, adoptati regula sa nu mai fumati sub nici un motiv si in nici o imprejurare.
Nu uitati, tigara nu va aduce nimic, in afara otravurilor pe care le contine, insa va va sopti: 'Cu siguranta mai vrei si a doua tigara!\"
Un astfel de moment nu trebuie sa mai aiba loc in ata dumneavoastra. Fiti conns ca ultima tigara fumata, cand ati luat hotararea decisiva, a fost ultima pentru totdeauna. Ati facut ce trebuia. Ati intrerupt aportul de nicotina. Nici o putere de pe pamant nu va poate impiedica sa fiti si sa ramaneti liber! Bucurati-va de noua ata in libertate!

Galerie de imagini si poze medicale: tutun


imagine cu tutunimagine cu tutun imagini tutunimagini tutun poza despre tutunpoza despre tutun


Alte materiale medicale despre: fumatulComparativ cu terapiile moderne, ca, de exemplu, cele alopate care se adreseaza in special efectelor bolilor, terapiile naturiste actioneaza intai asu [...]
Privind cu atentie ochii unui mare fumator, care obisnuieste sa locuiasca si sa lucreze in camere cu mult fum de tutun, fara aerisire, se p [...]
Oamenii lui Columb, descoperitorii Americii, au fost primii dintre europeni care au vazut in 1492 pe locuitorii din Tuena (America centrala) fumin [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre fumatul

Advertisements


Alte sectiuniAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile